TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI TAMAMLANDI
Mahallelerde doğalgaz regülatörleri yapılıyor... Milas Merkez Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama Revizyon İmar Planı onaylandı... Milas-Bodrum Karayolu çevresindeki 1120 hektarlık alanın 1/5000’lik Nazım İmar Planı Taslağı’na onay verildi... Mecliste 6 kat tartışması...
Milas Belediyesi 2024 yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı 5 Temmuz Cuma günü Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleşti.
Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz başkanlığında toplanan mecliste 9 ana ve 2 ek gündem ve İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporları görüşülerek karara bağlandı.
Meclis öncesi bilgilendirme…
Meclis gündemine geçilmeden önce meclise bilgilendirme yapan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz “Geçen ay İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzü 2 kısma bölmüştük. Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü kurulduktan sonra ay içerisinde de atamasını yaptım. Personelimiz Cenk Soydan’ı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü görevine atamış olduk” dedi.
Gündem maddeleri görüşüldü…
Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un meclisi bilgilendirmesinin ardından gündeme geçildi. 9 ana, 2 ek ve 6 adet bir önceki meclis toplantısında görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen komisyon raporları meclis huzurunda okundu ve belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi.
Çoğunluğu imarla ilgili vatandaşların taleplerinden oluşan konular görüşüldü ve imar ve bayındırlık komisyonuna incelenmesi için havale edildi.
Doğal Gaz Regülatörleri Yapılıyor..
Önemli gündem maddelerinden biri, Milas’a doğal gaz gelmesiyle ilgiliydi. Bilindiği gibi Milas’ın doğalgaz işletmesi Akmercan firması tarafından yapılacak ve şimdiye kadar Beçin, İsmetpaşa, Cumhuriyet, Emek ve Hayıtlı Mahallelerinin büyük kısmında hatlar döşenmiş durumda. Bu hatlara gaz verilirken gereken basınç ayarlamalarını yapacak regülatörlerin yapılması gerekiyor. Firma, şimdiye kadar Beçin, Cumhuriyet ve Emek Mahallelerinde bazılarını yapmış. Şimdi Hayıtlı, Şevketiye ve İ.Paşa Mahallelerinde 4 adet daha regülatör yapmak için Belediyenin parklarından 25’er m2’lik alanın tahsisi gerekiyor. Meclis bu yerleri belirlemek için konuyu Belediye İmar ve Bayındırlık komisyonuna gönderdi.
Bu maddenin önemi şurda: Demek ki gerçekten bu yıl Milas’ın bazı mahallelerinde doğalgaz verilmesi başlayabilecek. Botaş’ın Yatağan’dan Milas’a gelecek boru hattını büyük ölçüde tamamladığı, Kalınağıl’daki Akmercan’ın indirme istasyonunun bittiği ve boru hattının bir-iki ay içinde bitirilerek, bu kış için Milas’a gaz verilmeye başlanacağı açıklanmıştı. Bu nedenle bu konu önemliydi.
Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı’na Onay..
Bu arada, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı, Milas-Bodrum Karayolu Güzergahını içine alan yaklaşık 1120 hektarlık alanın 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Taslağı, İmar Komisyonunca incelenerek olumlu görüş bildirildi. Meclisce de onaylanan taslak, onaylanmak üzere Büyükşehir’e gönderilecek.
Yine, Büyükşehirce hazırlanıp, Koruma Kurullarından geçen Milas’ın I., II. ve III. Derece SİT alanlarının belirlendiği 1/5000 ve 1/1000 ölçekli “Milas Merkez Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama Revizyon İmar Planı”nın, İmar komisyonunun olumlu görüşü sonrası, eş zamanlı onaylanmak üzere Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderilmesi meclisçe oybirliğiyle onaylandı.
Bir sonraki toplantı 5 Ağustos’ta…
Milas Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın tamamlanmasının ardından Ağustos Ayı’nın toplantı tarihi 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 15.00 olarak belirlendi.
Mecliste “6 Kat” tartışması..
Meclis oturumunun kapanması sonrasında bazı Meclis üyeleri, çeşitli konulardaki taleplerini dile getirdiler. AKP grubundan Meclis Üyesi Nevzat Solmaz söz aldı ve geçen dönem mecliste, bazı bölgelerde ada bazında 6 kat imar verilmesiyle ilgili bir çalışma olduğunu ama neticelendirilemediğini, Milas’ta arsa sıkıntısı olduğunu ve bu nedenle de emlak ve kira fiyatlarında fahiş artışlar yaşandığını söylemesi üzerine, Belediye Başkanı Fevzi Topuz, bu konunun kuşkusuz tartışılabileceğini, ancak kendisinin üç katlı, dört katlı evlerin bulunduğu bölgelerde, ada bazında dahi olsa 6 kat verilmesinin, hem silüet açısından, hem de yeterli yeşil alan ve çevre donatıları açısından sıkıntı yaratacağı düşüncesinde olduğunu belirtti. Ancak imar planının yeni ihtiyaçlara dönük olarak gelişim bölgelerinin tespit edilmesi halinde buralarda, şehir plancılığı için gerekli yol genişlikleri, sosyal donatılar vb. düşünülerek genişletilmesinin düşünülebileceğini, bunları tartışabileceklerini belirtti. Başkan Topuz bu arada, deprem bölgelerinde kat artışlarının yanlış olduğu tezine katılmadığını, Japonya örneğinde olduğu gibi bütün gerekleri yerine getirilerek daha yüksek yapıların yapılabileceğini de sözlerine ekledi.