Tes-İş ve Maden-İş’ten Açıklama: “FEVZİ TOPUZ; GİTTİĞİNİZ YERE KADAR VARIM HER ZAMAN YANINIZDAYIM BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ” dedi..

Bu sabah saat 11:00’de, Tes-İş ve Maden-İş Yatağan Şube yönetimleri, temsilcileri ve 250 kadar enerji işçisi, Aşkıdil Akarca Sahnesi’nde, Fevzi Topuz’la buluştu. Belediye ve sendika tarafından, yapılacak toplantı basına haber verilmezken, gün içinde sendikalardan konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Toplantıda, Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un “gittiğiniz yere kadar varım. Her zaman yanınızdayım, birlikte yürüyeceğiz” dediği belirtildi. Açıklamanın tam metni şöyle:

Tes-İş ve Maden-İş’ten Açıklama:  “FEVZİ TOPUZ; GİTTİĞİNİZ YERE KADAR VARIM HER ZAMAN YANINIZDAYIM BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ” dedi..
  • 11 March 2025, Tuesday 15:16

“Tes-İş ve Maden-İş Yatağan Şubeleri Yönetim, Temsilciler ve yaklaşık 250 Enerji ve Maden işçisi arkadaşlarımızla birlikte işimiz, aşımız ve ekmeğimiz için başlattığımız siyasi parti ve yerel yönetim ziyaretlerine bugün Yeniköy ve Kemerköy Santrallerimizin bulunduğu Milas'ta Belediye Başkanı Fevzi TOPUZ’u makamında ziyaret ederek devam ettik.

Prof. Dr. Aşkıdil Akarca toplantı salonunda gerçekleşleşen toplantıda konuşan Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik;

‘Santraller durma noktasında, bizler tedirginiz, işimizi, ekmeğimizi kaybetmek istemiyoruz. Daha 5 ay önce Yatağan Termik Santralinde 450 arkadaşımız kömür yetersizliğinden dolayı işten atıldı. Enerji ve Maden İşçisi arkadaşlarımızın sizden ve CHP’den Enerji ve Maden işçilerinin yanında bir tavır içinde olmanızı bekliyoruz.’

Başkan Fatih ERÇELİK yaptığı konuşmada ‘Maden Hayattır, İnsanı Maden Yaşatır‘ diyen Atatürk’ün kurduğu partinin Kömür Ocaklarını ve Termik Santralleri kapatmak gibi bir politikası olamaz, olmamalıdır. MBB Başkanı Ahmet ARAS’ın bizim de bulunduğumuz ‘Enerji Verimliliği Çalıştayı’nda 2030 yılına kadar Bölgemizde bulunan Yatağan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerin kapanması için tüm yetkilerimi ve gücümü kullanacağım’ ‘Mesela Yatağan’a açtığımız dava sonucu kömür arama ruhsatlarını iptal ettirdik’ diye konuşması biz işçileri üzmüştür. MBB Başkanı tüm halkı kucaklayıcı açıklamalar yapmak zorundadır. Bu bölgede ortalama her evde en az 1 veya 2 kişi geçimini Kömürden ve Santralden sağlamaktadır. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet ARAS’tan da 15 gün önce randevu talep ettik. Bize dönüş yapsa da yapmasa da önümüzdeki günlerde kendisini de ziyaret edip içinde bulunduğumuz durumu  ona da anlatacağız. Yeniköy santrali 90 gündür devre dışı Yeniköy ve Kemerköy’de de işçi arkadaşlarımız işsizlikle karşı karşıyadır. Yatağan’da 2 bin kişi açlığa mahkum edildi. Kim ne yaptı? Bizim hiç kimseyle kişisel sorunumuz yok. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Artık yeter! İşçi kıyımı yaşamak istemiyoruz.

Sürekli Paris İklim Anlaşmasından dem vuruluyor. O anlaşmada 2030 yılında Termik Santrallerin kapatılacak diye bir ifade yok. Sadece algı yaratılıyor. Karbon ve sera gazlarının sıfırlanması 2053 yılına çekilmiştir. Burada söz konusu olan artış hızının yüzde 69’dan yüzde 41’e düşürülmesidir. Bu şu anlama geliyor 2030’dan sonra Mevcut Santraller çalışacak ancak yeni kömürlü santral kurulmasına müsaade edilmeyecektir. MBB Başkanına danışmanlarının yanlış bilgi verdiğine inanıyoruz. CHP Enerjiden sorumlu Genel Başkan Yrd. Deniz Yavuzyılmaz Soma’da Santralin çalışması için tüm tarafları bir araya getirmeye girişiminde bulunurken, Çayırhan’da Özelleştirmeye karşı Santral ve Maden işçileriyle birlikte mücadele ederken, Muğla’da Maden ve Santral kapatmaya çalışmak tam olarak bir çelişkidir. Bu politika netleştirilsin biz de bilelim. CHP’nin Santral, Maden kapatmak gibi bizim bilmediğimiz bir politikası mı var öncelikle buna cevap verilmelidir? Çevrecilerin görevi yerli kömürün çıkarıldıktan sonra arazinin rehabilite edilmesinde başlamalıdır. Bölgemizde gözümüzün önünde 120 bin futbol sahası büyüklüğünde orman yandı kimsenin kılı kıpırdamadı. İşimiz ve Ekmeğimiz için gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Yürürken sizleri de yanımızda görmek istiyoruz.

2023 yılında elektrik üretimimizin, % 36,2’si kömürden, % 21,0’ı doğalgazdan, % 19,3’ü hidrolik enerjiden, % 10,3’ü rüzgardan, % 6,7’si güneşten, %3,4’ü jeotermal enerjiden ve % 3,2’si diğer kaynaklardan gerçekleşmiştir. Kömür ve ithal doğalgaz’ın enerji üretimine katkısı % 50 civarındadır.

Bizim acil çözüm önerilerimiz şunlardı;

-          Kamulaştırma kararları vakit kaybetmeksizin alınmalı ve kömüre erişim sağlanmalıdır.

-          Arkeolojik kazılarla ilgili karar süreçleri hızlandırılmalıdır.

-          Yerli kömür madenciliğinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik olarak gerekli kanuni düzenlemeler vakit kaybetmeden yapılmalıdır.

Biz Yatağan ve Milas Belediye Başkanlarımızdan üretimden yana olmalarını istiyoruz. Sayın Başkanım bizi davet ettiğiniz ve sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederiz.’

Maden-İş Temsilcisi Kubilay Görgen ise ‘ Ekmeğimizin derdindeyiz kömürsüzlük bizim için işsizliktir, açlık ve yoksulluktur. Kömür olmadığında neler olduğunu gördük. Mevcut kömürümüzü çıkaramazsak daha kötü günler bizi bekliyor. Bugünkü teknolojilerle çevreye duyarlı, çevreyle barışık kömür çıkarmak mümkün. Fatih Başkana katılıyorum hiçbir yerel yönetici işçileri ve ailelerini düşünmeden halen çalıştıkları, ekmeğini kazandıkları işyerlerini hedefine koyamaz. Ahmet Aras Başkanın çalıştayda söylediği sözler bizi fazlasıyla üzmüştür. Ben de bizi kabul ettiğiniz, dinlediğiniz ve destek verdiğiniz için teşekkür ederiz ‘

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ise ‘Bu ziyaretinizden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Ben de Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinin her üçünde çalışmış biriyim, sizlerle yaşadığım pek çok anım var. Şimdiye kadar sizlerin desteğini alarak buralara geldim. Ben üretimden yanayım. İşsizliğin ne demek olduğunu biliyorum, sizleri mağdur edecek, işsiz bırakacak hiçbir oluşumun içerisinde olmam. Bizim duruşumuz belli, biz her zaman enerji ve maden işçilerinin yanındayız. Gittiğiniz yere kadar bende varım, yanınızdayım. Haklı mücadelenizi destekliyorum. Ayaklarınıza sağlık kapım her zaman emekçilere açıktır. Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum.’

TES-İŞ ve Maden İŞ olarak bu taleplerimizi sadece enerji üretimi değil, ülkemizin ekonomik bağımsızlığı ve istikrarı için bir zorunluluk olduğunu vurguluyoruz. Enerji arz güvenliğimiz yerli ve milli kaynakların etkin kullanılmasına bağlıdır. Yetkilileri çözüm odaklı adımlar atmaya davet ediyoruz.

Toplantıda işçiler, Emeğe Uzanan Eller Kırılsın!, İş Ekmek Yoksa Barışta yok!, Madenler Bizim Ormanlar da Bizim!, Birleşe Birleşe Kazanacağız!, Zeytin Bizim Kömür de Bizim!, Her yer Milas Her Yer Direniş! Sloganları attı.

Enerji Hayattır, Enerji Medeniyettir..”

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık