‘TÜBİTAK Bilim Fuarı Sergisi’, 5 Mayıs’a dek açık

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

‘TÜBİTAK Bilim Fuarı Sergisi’, 5 Mayıs’a dek açık

Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından 3, 4 ve 5 Mayıs 2017 tarihlerinde TÜBİTAK Bilim Fuarı sergi etkinliği düzenlendi. Sergide öğrencilerce hazırlanan, “Buzdolabından sıcak su üretme” ve “Çocuklar ve engelliler için tasarlanmış ayarlanabilir lavabo” gibi birbirinden ilginç çalışmalar yer aldı …

TÜBİTAK’ın desteğiyle Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından, bölüm öğretmenlerinin klavuzluğunda hazırlanan 65 proje okul bahçesinde açılan 3. Bilim Fuarı’nda sergilenmeye başlandı.

 

Üçüncü kez …

Milas Kaymakamı Eren Arslan başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikle ilgili bilgi veren Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hamit İzdaş, TÜBİTAK Bilim Fuarını üçüncü kez gerçekleştirdiklerini belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen ‘Eğitimde İşbirliği Protokollü’ kapsamında okulumuzda yapılan TÜBİTAK Bilim Fuarı 3, 4 ve 5 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşmekte. TÜBİTAK bilim fuarında getirilen kota ile 20 proje yer almakta. Bunun dışında okulumuz öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı 65 proje okul çalışmaları sergisinde fiziki olarak da farklı bir konumda yer alıyor” dedi.

 

Halka açık

Bilim fuarında, aralarında Mobil teknolojilerin kullanıldığı uygulamalar, Şahin marka aracı kontrol eden Bütün Türkiye’de ses getiren projemizin geliştirilmiş versiyonu olan Doğan ile Yüksel Projesi, Çadır kentlerin pek çok sorununu çözebileceğine inandığımız Doğal Afet Seti, Buzdolabından sıcak su üretme, Ayarlanabilir lavabo, Robot otomasyonu, Hacı İlyas Camisi modellemesi de olmak üzere pek çok etkili projenin yer aldığını belirten İzdaş, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amacımız, artık okulumuzun ülkemizdeki en iyi okullardan biri olması değil, ‘Lider Okul’ pozisyonunu korumasıdır. Bunun ancak korkakça değil cesaretle, çalışmakla olacağını biliyoruz ve bu uğurda çok çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl ilimizden Bakanlığımıza giden 8 projeden 6’sını veren bir okulun, Bakanlığımızın yıllık 18 patent başvurusu hedefinin üçünü karşılamak amacında olan, ürettiği eserler temelinde müze oluşturulması gündemde olan, Mercedes Benz projesini hayata geçiren bir okuluz. Fuar süresince ilçemizdeki liseler ve ortaokullar okulumuza bir plan dâhilinde davet edilmiş fuarı ve okulu tanımaları için gerekli organizasyon da yapılmıştır. Buradaki amaç ortaokul öğrencilerimizin öncelikle puanlarına göre değil kendi kişiliklerine uygun meslek ve okul seçmelerinin sağlanmasıdır. Pek çok gencimizin lise ve üniversite eğitiminden sonra istihdam edilememesi, buna karşılık mesleki branşlarda kalifiye eleman eksikliği bizlere bu sorumluluğu yüklemektedir. Fuarımız halkımıza ve diğer paydaşlara da açık olacaktır” dedi.

 

Kaymakam Arslan, projeler hakkında bilgiler aldı

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından açılan fuarda Milas Kaymakamı Eren Arslan stantları tek tek gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgiler aldı.

 

‘Buzdolabından sıcak su üretme projesi’

Projeler arasında en çok dikkat çekenleri ise “Buzdolabından sıcak su üretme” ve “Engelliler ve çocukların da rahat kullanabilmeleri için tasarlanmış ayarlanabilir lavabo” çalışmaları oldu.

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölümü 11/D sınıfı öğrencileri Cengiz Demirtaş, Egemen Kölgele ve İsmail Can Tombul’un hazırladıkları ‘buzdolabından sıcak su üretme projesi’ hakkında bilgi veren Ders Öğretmeni Kürşat Ertuna, “100 liralık bir malzeme desteğiyle buzdolabının soğutmak için harcadığı enerji sırasında ortaya çıkan enerjiyle banyo, bulaşık makinesi ve elde bulaşık yıkamada kullanabilecek sıcak suyu elde ettik. Bu yöntemle buzdolabının tükettiği elektrik enerjisinden de % 30 tasarruf sağladık. Daha iyi imkanlar ve malzemelerle 60 - 70 derecelere kadar sıcak su üretilebilir” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık