Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

“Tütün üreticisi de üretimi de eridi”

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, 18 yıllık AKP döneminde tarımın çökertildiğini, bu süreçte en fazla darbeyi ise tütün üreticisinin aldığını belirtti. Alban, “90’lı yılların başında Muğla köylerinin yarısından fazlası tütüncülük yapardı. Tütün ekimi, satımı en önemli geçim kaynağıydı. Köylü çoluğunu, çocuğunu tütün parasıyla okutur, yine tütün parasıyla evlendirir, çeyizini dizerdi. Şimdi ise Muğla’da onbinlerce dönüm tütün arazisinden sadece 1100 dönüm tarlaya tütün ekilir oldu” dedi.

“Tütün üreticisi de üretimi de eridi”
  • 16 September 2020, Wednesday 12:13

CHP’li Alban, Menteşe’de tarlada hasat yapan tütün üreticisi çiftçileri ziyaret etti. Alban, CHP iktidarında tütün üreticisine destek olunacağını vurguladı.

SAYI HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR

AKP iktidarının 2002 yılında iktidara gelir gelmez, yaptığı ilk işlerinden birisinin TEKEL’i satmak olduğunu söyleyen Alban, 2002 yılında 405 Bin olan üretici sayısının yüzde 86 azalarak, şu an 55 bine düştüğünün altını çizdi.

2002 yılında TEKEL satılmadan önce 160 bin ton tütün üretildiğini şimdi ise bu rakamın 80 bin tona düştüğünü ifade eden Alban, “Çiftçi tüccarların eline terk edildi. Yok pahasına bile ürününü satamayan üretici toprağını, köyünü bırakıp kente göçtü. Oysa TEKEL satılmadan önce Türk tütünü bütün dünyaca tanınan ve aranılan bir tütündü. Hani Tayyip Erdoğan sürekli diyor ya, ‘Nereden nereye geldik’ diye, işte şimdi ben de sesleniyorum Tayyip Erdoğan’a, gel de Muğla’da tütün üreticisinin halini gör. Nereden nereye gelmişiz bak da gör” diye konuştu.

KALAN ÜRETİCİ ACİL DESTEK BEKLİYOR

“TEKEL’in özelleştirilmesi ile tütün üreticisi, uluslararası büyük kartel firmalarının, özellikle Amerikalı dev şirketlerin eline düştü” diyen Alban, “Çiftçi sahipsiz, korumasız bırakılmış. Devlet tütün piyasasından elini ayağını çektiği gibi, tütün piyasasını denetleyen, düzenleyen bir kurum da kalmadı. Önce TEKEL’i kapattılar, sonra Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Üst Kurulu’nu (TAPDK) kurdular. 2017’de Kanun Hükmünde Kararname ile onu da kapattılar. Şimdi Tarım Bakanlığı’nın bünyesinde küçük bir daire tütün piyasasını denetlemeye çalışıyor” dedi.

CHP’li Alban, “Hala üretimde direnen; ekmeğini, ailesinin nafakasını tütünden çıkarmaya çalışan bir avuç kalmış üretici ise devletten, AKP iktidarından destek bekliyor. Tütün üreticisi zaten bitmiş durumda, fakat hala kalanlara bari bir desteğiniz olsun. Artık gelin, son nefesini vermeden tütün üreticisine destek verin” çağrısında bulundu.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık