Tuzla Gölü ve Güllük Dalyanı İçin Acil Eylem Çağrısı

​​​​​​​Boğaziçi’nde faaliyet gösteren üç sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde, Tuzla Gölü ve Güllük Dalyanı’nın çevresel sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlik, 12 Aralık Perşembe günü gerçekleştirildi.

Tuzla Gölü ve Güllük Dalyanı İçin Acil Eylem Çağrısı
  • 15 December 2024, Sunday 13:57

Etkinlikte, Boğaziçi-Bargilya Tuzla Sulak Alanı ve Güllük Dalyanı ekosistemini tehdit eden kirlilik ve yanlış uygulamalar gündeme getirildi. Ayrıca, “Ulusal Öneme Haiz” statüsüyle koruma altına alınan bölgenin yönetim planında yer almasına rağmen yapılmayan çalışmalar ve alınmayan önlemler eleştirildi.

Mandalya Çevre Platformu, Boğaziçi Koruma ve Güzelleştirme Derneği ile Karia Kültür ve Sanat Derneği’nin iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe; dernek üyeleri, Boğaziçi Köy Mahalle Muhtarı, Mimarlar Odası Muğla Şubesi Milas Temsilciliği yöneticileri ve 50’den fazla duyarlı mahalle sakini katıldı.

Bilimsel Sunumlarla Ekosisteme Dikkat Çekildi

Konuşmacılardan Prof. Dr. Nedim Özdemir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü adına yaptığı konuşmada, sudaki ağır metallerin etkilerine ilişkin bilimsel araştırmalarını aktardı. Özdemir, “lagün nedir” ve “neden Güllük ve Tuzla Lagünleri korunmalıdır” konularını vurguladı.

Mandalya Çevre Platformu Bilim Kurulu Üyesi Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Itri Levent Erkol ise, Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde dünya ve Türkiye’deki koruma altına alınan sulak alanları harita üzerinden anlatarak, “Ankara’da masa başında plan yapmak artık yeterli değil. Acil eylem zamanı. Varoluş planı yapmak ve hayata geçirmek gerekiyor” dedi.

Ekosistemi Korumak İçin Çağrı

Etkinlikte; Sulak alanların insan eliyle gördüğü zararlar, flora ve fauna üzerindeki etkiler, Balık ve kuş türleri arasındaki dengesizlik, Çevre kirliliği ve küresel ısınmaya bağlı etkiler, Deniz suyu sıcaklığındaki artışın sonuçları, Bölgedeki yağış oranlarındaki değişim ele alındı.

Katılımcılar, bozulan ekosistemin restore edilebileceğine ve bu kapsamda yönetim planlarının yerine “varoluş planı” ve “acil eylem planı” hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi için ısrarcı olunması, çözüm odaklı girişimlerde bulunulması kararı alındı.

Kuş Gözlemi ve Müzik Dinletisi ile Son Buldu

Etkinlik, Mustafa Kemal Yılmaz’ın gitar eşliğinde seslendirdiği “Turnalar” temalı türkülerin yer aldığı mini konserin ardından, Tuzla Gölü kıyısında yapılan kuş gözlemi ile sona erdi.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık