ÜÇ FİDAN, İSİMLERİ VERİLEN PARKTA ANILDI..

Milas Belediyesi, bugün yapılan Mayıs ayı Belediye Meclis toplantısında, Türkiye'de sol hareketin en önemli isimleri arasında yer alan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edildiği tarih olan 1972 6 Mayıs’ın yıl dönümünde kentin en bilinen parkının ismini ‘Üç Fidan / Aplangeç Parkı’ olarak değiştirdi.

ÜÇ FİDAN, İSİMLERİ VERİLEN PARKTA ANILDI..

Öneri Milas ‘78’lilerden gelmiş, Hayıtlı-Ahmetçavuş Mahalle sakinlerinin topladığı imzalarla Milas Belediyesi’ne başvurulması üzerine, önceki dönemdeki meclis gündemine girmesine karşın karar alınamamıştı.

Öneri, bugün yapılan Meclis’in gündeminde yer aldı ve CHP’li Belediye Meclis üyelerinin çoğunluk oylarıyla kabul edildi. Anlamlı olan, 6 Mayıs 1972’de idam edildiklerinin 52. Yılında, aynı gün, Belediye Meclisi’nce kararın alınmış olmasıydı.

Ve Meclis toplantısından birkaç saat sonra, Milas ‘78’lilerin daha önceden duyurdukları gibi, Deniz, Yusuf ve Hüseyin, üç fidan, kendi adları verilen “Üç Fidan-Aplangeç Parkı”nda yapılan etkinlikle anıldı.

Sunuculuğunu Gürsel Tekin’in yaptığı etkinlikte, önce üç fidan ve katledilen tüm devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Zekai Türkmenoğlu ve Nevzat Çağlar Tüfekçi birer konuşma yaparak, ’68 kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mücadelelerinin niteliği ve kendilerinden sonraki ’78 kuşağına etkilerini anlattılar.

Milaslı ‘78’liler adına konuşanların hepsi de, parka bu ismin verilmesindeki katkıları nedeniyle, kendisi de ’78 kuşağından olan Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve Milas Belediye Meclisi’nin CHP’li üyelerine teşekkür ettiler.

Son konuşmayı ise Belediye Başkanı Fevzi Topuz yaptı. Denizlerin idam edildikleri gün olan 6 Mayıs’ta lisede öğrenci olduğunu belirten Başkan Topuz, o gün, öğretmenleri olan gazetemiz kurucusu Mehmet Emin Berber’in sınıfa gelerek, ‘bu gün ders yapmayacağız çocuklar’ dediğini, Denizlerin idam edildiklerini öğrendiklerini ve sınıfın tamamının derse girmediğini, bu nedenle okul yönetimi tarafından 1 haftalık disiplin cezasına çarptırıldıklarını ve ceza nedeniyle okuldaki hiçbir etkinliğe katılamadıklarını belirterek, ’68 kuşağının öncüsü Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın adlarını 52 yıl sonra da olsa bu parka vermelerinden dolayı onur duyduğunu belirtti.

Daha sonra okunan üç şiirin ardından, Berkan Cengiz gitarıyla üç bilindik parçayı, katılanlarla birlikte söyledi ve anma etkinliği Çav Bella’nın hep birlikte söylenmesi ile sona erdi ve  ‘Üç Fidan/Aplangeç Parkı’nı dolduran Milaslılar, yavaş yavaş dağıldılar.

 

MİLAS ‘78’LİLER ADINA NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ’NİN KONUŞMASI

 

Anma etkinliğinde Milaslı ‘78’liler adına konuşan Nevzat Çağlar Tüfekçi şunları söyledi:

Bugün burada 68 Kuşağının yiğit önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 52. Yılında onları anmak için toplandık. 

1968 gençlik hareketleri; dünyanın her yerinde toplumun tüm kesimini; sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yönlerden etkilemiş olmasından dolayı önemlidir. 68 gençlik hareketi;Amerika’da 1965 yılında siyahîlerin sivil haklar mücadelesinden, Avrupa’da ise Vietnam Savaşına tepki olarak başlamıştır.

68 kuşağının İstedikleri; daha fazla özgürlük, eşitlik, adalet ve temiz bir çevreydi.

Türkiye’deki gençlik hareketleri, üniversitelerde; Kitap sorunu, üniversitede daha fazla demokrasi, eğitimde fırsat eşitliği, üniversite yönetiminde söz hakkı, öğrencilere daha fazla burs imkânı ve daha iyi şartlarda yurt imkânları gibi taleplerle başlamıştır.

Üniversiteli gençler bu isteklerini, boykot ve işgallerle dile getirmişlerdir. 

68 hareketleri, her şeyden önce anti-emperyalist bir karakter taşımaktadır. 1960’lı yılların içinde bulunduğu ve tüm dünyada esen özgürlük rüzgârlarından, savaş karşıtlığından etkilenmiştir.

Türkiye Yükseköğrenim gençliği, kendi sorunlarının, ülke sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğini dile getirerek, kısa zamanda ülke sorunlarına ve halka dönük çalışmaların içine girmiştir.

68 GENÇLİĞİN KİTLE ÇALIŞMALARI

Ülkenin pek çok bölgesinde üretici mitingleri düzenlendi. Tütün, zeytin, fındık üreticileri için düzenlenen mitinglerin örgütlenmesi için kitle çalışmalarına katıldılar.

Fabrikalarda işçilerin sendikal mücadelesinin yanında oldular ve işçi grevlerine destek verdiler. 

Feodaliteye karşı çıktılar, toprak ağalarının sömürüsüne karşı köylülerin yanında yer aldılar. 

Tam bağımsız Türkiye ideali için 6. Filoya karşı çıkarak, anti-emperyalist bir tavır sergilediler. 

68 kuşağının bu devrimci mücadelesi, kendilerinden sonra gelen 78 kuşağını etkilemiş, onların sol bilincinin oluşmasında en önemli unsur olmuştur. 

68 kuşağının mirasını devralan 78 kuşağı da toplumsal mücadelenin örgütlenmesinde, sömürüye ve emperyalizme karşı verilen mücadelede aktif olarak yerlerini almışlardır.

MİLAS MİTİNGİ

1968’de Milas’ta bir tütün mitingi düzenlendi. Bu mitingin örgütlenmesinde 68’in DEV-GENÇ’li öğrencileri yer aldı. Şu anda yıkılan TEKEL binasının karşındaki evin merdiveni üzerinde DEV-GENÇ adına Deniz Gezmiş bir konuşma yaptı. Bu mitingin tertip komitesinde grubumuzun kurulmasında esin kaynağı olan Co Mehmet/Mehmet Coşkun da vardı. 

Bizler o zaman 13-14 yaşında Ortaokul öğrencisiydik. Onlar bizim gözümüzde; fikirleriyle, önderlikleriyle dev gibi insanlardı. O zaman onlara duyduğumuz sempati, süreç içinde bizlerin sol mücadele içinde sorumluluk üstlenen bireyler olmamızın altyapısını oluşturdu. 

KARARLILIKLARI

Denizler’in idam sehpasında, “Kahrolsun Emperyalizm, yaşasın Bağımsız Türkiye” diye haykırmaları;

Mahirler’in Kızıldere’de, Jandarma Komutanının teslim ol çağrılarına, “Biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik” diye karşılık vermeleri,

İbrahim Kaypakkaya’nın, işkencede ser verip sır vermemesi; 

Onların bu kararlıkları, kendilerinden sonra gelen bizim 78 kuşağı için örnek olmuş, devrimci kimliğimizin oluşmasını sağlamıştır. 

Onları unutmadık. Bir 52 yıl daha geçse, onlar fikirleriyle, yaktıkları devrim ateşiyle,  bugünü önceden öngörmeleriyle; hep varolacaklar, sonsuza değin bir güneş gibi parlayacaklardır.Işıklar içinde uyusunlar.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık