Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Ücretli müze tepki çekiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı’nı 1 Ocak’tan itibaren ücretli hale getirdi. Müze ziyaretlerini teşvik etmek yerine, ücretli hale getiren bakanlığı eleştiren vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.

Ücretli müze tepki çekiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı girişlerini ücretli hale getirdi. 1 Ocak’tan bu yana uygulanan değişiklik kapsamında giriş ücreti 10 lira olarak belirlendi. Alınan bu karar, müzeleri ziyaret etmek isteyen vatandaşlar tarafından tepki çekti. Milas’ın bünyesinde bulunan kültür potansiyeline rağmen bir türlü turist sayısını artıramadığını belirten vatandaşlar, turizm ve müzecilik için teşvik edici çalışmalar yapılmasını istiyor. 

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne giren Hekatomnos Kutsal Alanı, 8 yılda yürütülen çalışmayla turizme kazandırıldı. 2 bin 400 yıllık olduğu tahmin edilen ve içerisinde mezar odası ve duvar resimlerinin de bulunduğu anıt mezara ise giriş yasak. Bölgeyi ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, geziye 1890 yılında inşa edilen ve geçtiğimiz yıllarda restore edilen iki katlı Milas evi olan Emin Ağa Konağı ile başlıyor. Daha sonra ise anıt mezarın kopyasının ve bölgeyle ilgili bilgilerin yer aldığı Karşılama Merkezi’ne giriliyor ve ardından anıt mezarın dışından gözlem yapılarak Milas Halı Müzesi’ne ulaşılıyor. Burada antika özelliği taşıyan halıların incelenmesinin ardından gezi sona eriyor. Bölgedeki kafe, çocuk salonları gibi kısımların ise önümüzdeki dönemlerde açılması planlanıyor. 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde TBMM’ye soru önergesi sunan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Devletin en önemli görevlerinden birisi de vatandaşlarının kendi toprakları üzerindeki kültürel mirası tanımasına vereceği destektir. Kültürel alanlarda adeta bir şirket yönetir gibi ‘kâr-zarar’ hesaplamalarının yapılmasının toplumsal gelişime fayda sağlamadığı görülmekle birlikte, bu alanlarda kamu yanlısı politikalar izlenmesi sosyal bir devlet olmanın da gereğidir.” diyerek müze ücretlerinin neden yüksek tutulduğunu sordu.
 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis