Milas’ın yeni Belediye Başkanı Fevzi Topuz, daha önceden planlanan bir çalışma olan Balavca Deresi ve çevresinin ıslahı ile ilgili fikir projesi yarışmasının sonuçları belli olduğundan, bu çalışmaların sergilendiği ve ödüllerin verildiği toplantıya katılmış, burada yaptığı konuşmalarda da Balavca konusu ile ilgili çalışmalar konusundaki olumlu görüşlerini iletmişti.
Kuşkusuz Başkan Topuz, çalışma programını hazırlarken, Muhammet Tokat’tan devraldığı belediyenin mevcut durumunu kavrama, kendine göre yapacağı düzenlemeleri ve çalışma arkadaşlarını belirleme sürecini yaşıyor.
Muhtemelen bu bir süre daha devam eder. Sonra ise, özellikle Milas merkezle ilgili yapılması gereken sorunların çözümü için harekete geçecektir.
Ve yine kuşkusuz, yapılacak çok iş vardır.. Ancak biz bunların en acilleri olarak saptadığımız kimi sorunların bir sıralamasını yaparak, yapacağı iş programına katkıda bulunmak ve Milaslıların sıkça dile getirdiği sorunları buradan yansıtmak istedik.
Bunların en önemlilerin biri, Milas Sanayisi’ne yeni bir yer bulmak ve eski Sanayi bölgesini, kente entegre edecek planlamayı yapmaktır. Bu, Sodra ve Hastane’ye kent içinden ulaşım sorununu kökten halletmek için artık hayati önemdedir. Şu anda Sanayi’nin üst kısmındaki Güveçdede kavşağı, hem artık ciddi bir yerleşimin olduğu Sodra’ya ulaşım, hem de yeni Devlet Hastanesi’ne ulaşmak için tek yol niteliğindedir ve sanayinin o bölgesindeki işyerlerinin trafiği ile tam bir keşmekeş durumu içindedir. Oysa Hastane ve Sodra’nın mevcut üst yolunun, Sanayi Bölgesi’nden eski Güllük Caddesi arasındaki bölümünün bir bulvar haline getirilerek birleştirilmesiyle, modern ve güvenli bir ulaşım imkanı sağlanabilecektir. Mevcut sanayinin dar yolları zaten artık artan iş yükünü kaldıramaz haldedir.
Belki de yaklaşan yaz aylarıyla birlikte Milas’ın en önemli sorunlarından biri, kent merkezinin ışıklandırılmasının sağlanmasıdır. Çok karanlık bir kent olduk. Eski Süs Yolu, Atapark ve Atatürk Caddesi geceleri çok karanlık. Bu anlamda, Milas içindeki Büyükşehir sorumluluğunda olan yolların ve çevresi ihtiyaçlarının tekrar Milas Belediyesi sorumluluğuna alınması gündeme getirilebilir. Bu bağlamda, eski ‘Süs Yolu’nun tekrar gündeme alınması da düşünülmelidir.
Milas-Bodrum Yolu üzerindeki hastane kavşağının bir an önce yapılabilmesi sürekli gündemde tutulmalıdır.
Üç Yol, Menteş, Balçık ve Kırcağız kavşaklarında batar çıkar yol yaparak, çevre yolu akışkanlığının sağlanması için Karayolları nezdinde gerekli girişimler yapılmalıdır. Aynı yaklaşım, Bodrum Akıllı Kavşağı için de gündemde olmalıdır. Bodrum-Yatağan istikametinde geçiş, yine batar çıkar bir yolla transit geçişle kesintisiz akış sağlanarak, Milas ve İzmir istikameti yan yollar şeklinde kavşak üstünden bağlanarak, tehlikeli olan bu kavşağın hem güvenli hale gelmesi, hem de trafik akışkanlığın hızlanması sağlanabilir.
Gümüşkesen Antı’nın turizme açk hale getirilmesi için gerekli girişim ve temaslar yapılmalı, yapılacak anlaşmayla bu anıt tekrar Belediye’nin kontrolüne alınmalıdır.
Tabakhane’deki Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen alının hızla düzenlenmesi ve kent yaşamına entegre hale getirilmesi, bölgenin yeniden canlandırılması açısından elzemdir.
Cumhuriyet Caddesi’nin 09:00- 23:00 saatleri arasında trafiğe kapatılması sağlanmalı, Arasta’nın canlanması için özendirici uygulamalar yapılmalı, hatta bu eski Milas içinde araç trafiği ve park yoksunlukları dikkate alınarak, bu bölgedeki insan trafiğinin transferi, Salı Pazarı-Cumhuriyet Caddesi-Kadıağa Caddesi-Menteşe Caddesi üzerinde ring seferi yapan ve herkesin çok cüzi bir rakamla faydalanabileceği, minyatür belediye araçlarıyla sağlanması gibi uygulamalar düşünülmelidir.
Kent içindeki genel tuvaletlerin sayısı artırılmalı ve modern hale getirilerek, belediye tarafından cüzi rakamlarla Milaslıların ve ziyaretçilerin kullanımına sokulmalıdır.
Milas içinde otopark sorununun çözümü, TIR ve kamyonlar için kent dışında bir otopark tesis edilmesi işi gündeme alınarak, çözümü hızlandırılmalıdır.
Milas yakın çevresinde, vatandaşların hafta sonlarını değerlendireceği piknik alanı, çay bahçeleri, vb. yerlerin oluşturulması sağlanmalıdır. (Sodra’daki büyük park alanı gibi..)
Kuşkusuz bunlara, başka kimi hizmetler de eklenebilir.
Bu saydıklarımız, bir kısmı salt Milas Belediyesi’nin inisiyatifiyle gerçekleştirilemeyecek işler olmasına karşın, bunların çözümü doğrultusunda adımlar atılmasının, bu konularda kamuoyu baskısı oluşturacak girişimlerin örgütlenmesinin gereğini hatırlatmak içindir.