Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

YEREL YÖNETİMLER VE YERELDEN ENERJİ YATIRIMLARI KONFERANSI YAPILDI

Güneş, Rüzgar, Biyoenerji gibi yenilenebilir enerjinin yerel olarak üretilmesi ve kullanılması konusunun örneklerle ele alındığı Konferans, Cumartesi günü yapıldı. Özellikle Denizli-Bozkurt Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi’nin yaptıklarından örneklerle zenginleşen konferansa ilgi büyüktü..

YEREL YÖNETİMLER VE YERELDEN ENERJİ YATIRIMLARI KONFERANSI YAPILDI

Cumartesi günü saat 10:00’da Belediye Toplantı Salonu’nda yapılan konferans, Milas Belediyesi ve MİTSO’nun katkılarıyla Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri ile Karia Enerji Kooperatifi’nin düzenlemesiyle gerçekleştirildi. Pek çok yerli ve yabancı katılımcının yer aldığı konferans, ilçemizde ilk kez simultane çeviri ile bütün katılımcıların, yabancı dillerdeki konuşmaları da dinleyebildiği seçkin bir ortamda gerçekleştirildi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Çöllüoğlu ve Mehmet Çayırlı, çok sayıda Belediye Meclis üyesi, Makina Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası’nın Milas Temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşların izlediği toplantı, konferansın düzenleyicilerinden MİTSO Meclis üyesi ve Karia Enerji Kooperatifi yöneticisi Reşat Uygun’un kısa açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra yine konferans düzenleyicilerinden Çanakkale Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya’nın açış konuşması vardı. İklim değişikliklerinin dünyanın en önemli sorunu olduğunu ve bunun sorumlusunun da kentler olduğunu belirten Kaya, bu değişikliklerin yarattığı kirlilikten en fazla etkilenenlerin de yine kentliler olduğunu belirtti. Sel, hava kirliliği vb. gibi sıkıntılardan kurtulmanın da yine yerel yönetimlerin, yenilenebilir enerjiye yönelmeleri sayesinde aşılabileceğini belirten Oral Kaya, “biz bu toplantıda, yerli ve yabancı kimi örneklerin hikayelerinin de paylaşılacağı bu tür toplantılarla, bir farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Daha sonra, toplantının da kolaylaştırıcılığını yapacak olan Henrich Böll Derneği’nden Menekşe Kızıldere kürsüye geldi ve 45 yenilenebilir enerji kooperatifinin işbirliğiyle, Türkiye’de 4.’sü Milas’ta yapılan bu toplantı nedeniyle katkı verenlere teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “sizleri ağırlamaktan son derece mutluyuz ve ev sahipliği yapmaktan dolayı da gururluyuz. Bizi heyecanlandıran ve önem verdiğimiz kavramların konuşulacağı bir toplantı olacağını düşünüyorum. Biz de, İzmir Belediyesi ile birlikte bu bölgenin en eski belediyelerinden biri olarak, ortak akıl ve kurumsal işbirliğine çok önem veriyoruz ve bu tür toplantılara ev sahipliği yapmayı sürdürüyoruz. Bu konferansın gündemi de bizi çok heyecanlandırıyor. 3 termik santralin etkileşim alanı içindeyiz. Fosil yakıtlardan çok çektik. Yenilenebilir enerji olanakları açısından da çok zengin kaynaklara sahip bir bölgede bulunuyoruz. Bu toplantı bizim ufkumuzu açacaktır. Bildiğiniz gibi ülkemizin en önemli turizm bölgelerinden birinde ve Bodrum’un kıyısındayız. Ülkemizin, kıyı uzunluğu en fazla ilçelerinden biriyiz. 132 mahallemiz var. Tarihte 2 dönem başkentlik yapmış, tarihi bir kentiz. Verimli topraklarımız var. Bu toplantılar sayesinde, bizim de ufkumuzun açılacağından eminim. Geldiğiniz için ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra, konuşmacılar kürsüye geldiler. Kolaylaştırıcı Menekşe Kızıldere,  “fosil enerjiden yenilenebilir enerjiye geçiş, yerelde çok daha yaygın olarak yapılabilecek ve yereli de güçlendirebilecek bir konu. Enerjide bağımsız olan yerel, politik olarak da daha güçlü olacaktır” dedikten sonra, iki video konferansla, BM’de ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’da görevli bir uzman ve Yunanistan’ın Girit adasındaki bir yerel enerji kooperatifi yöneticisinden, bu gelişmekte olan alternative enerji kaynaklarının önemi konusundaki bilgilerin paylaşıldığı sunumlar izlendi.

Daha sonra Denizli Bozkurt ilçesi Belediye Başkanı Birsen Çelik’e söz verildi. Kimya Mühendisi olan ve 2014’de Bozkurt Belediye Başkanı seçilen Çelik, 12800 nüfuslu ve çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir ilçeye belediye başkanı olduktan sonra, bütün muhalif belediyeler gibi sıkıntıda olan belediye bütçesini rahatlatmak için çalışmalara başladığını belirtti ve anlattı:

 “2017 yılında 1 megawat’lık bir güneş enerjisi santrali kurduk. 20 dönem alanda kurulu tesisimiz. Kendi elektiğimizi karşıladıktan sonra, fazlasını da devlete satıyoruz. 12000 kişilik ilçede ayrıca 18 bin büyükbaş ve 8 bin de küçükbaş hayvarımız var. Bu kadar hayvanımız olunca, bunların gübrelerinden biyogaz işine girdik biz de. Tesisimizi kurduk. Burada sadece enerji üretmiyoruz, yan ürünü olan su buharı ile örtü altı tarımı da yapmaya başladık; ayrıca yine gübre kalıyor geriye ve bunu da zenginleştirerek, yine halkımıza, bitki çeşitlerine göre ayırarak, ceviz gübresi, vb. gübresi gibi çiftçimize satıyoruz. Ayrıca, bölgemizdeki 1,5 milyon m2’lik ormanı Bakanlıktan 49 yıllığına aldım. Fıstık çamı ormanlarından künar elde edip satıyoruz. Her yıl bir plan gereğince ormanda seyreltme yapmak gerekiyor ve bu emval bize kalıyor. Her yıl 40-50 tır’lık orman emvali de bize kalıyor. Bunlardan da park-bahçe mobilyaları üretip diğer belediyelere satıyoruz. 1 megawat’lık güneş enerjisi yanında, biyogazdan 3,5 megawat’lık biyogaz ve biyokütle üretiyoruz ve satıyoruz. Ayrıca meclisimizden karar aldık, çatısına güneş panelleri kuran vatandaların static projelerini ücretsiz biz yapıyoruz. Ayrıca başka kolaylıklar da oluşturuyoruz. Güneş enerjisi kullanan vatandaşlara ayrıca, emlak vergilerinden de indirimler sağladık. Biz, böylece, vatandaşlara bir rol-model oluşturmaya, onları heveslendirmeye, hatta hasetlendirmeye çabalıyoruz.  Biliyorsunuz, her kent, kent ürettiği ürünler için festivaller düzenler. Biz Bozkurt Belediyesi olarak “Enerji Festivali” düzenliyoruz. Bilindiği gibi enerji kooperatiflerinin kurulması konusunda en büyük sıkıntı finans. O nedenle ben, bölgemdeki büyük çaptı enerji sarfiyatı olan 7 firmaya gittim ve öneride bulundum. Bir enerji kooperatifinde buluştular ve kendi sarfettikleri enerjilerini karşılamaya başladılar. Başarılı bir rol-model oluşturmak için yaptım. Bölgemde pek çok tarımsal ve sulama kooperatifi var. Bunlara rol model olduk. Şimdi 50’ye yakın tarımsal kooperatifimiz, yenilenebilir enerji kooperatifiyle iş yapmaya başladılar.”

Birsen Çalık, bir soru üzerine ise, Bozkurt Belediye bütçesinin %60’ını bu kurdukları sistemden elde ettiklerini ve borçsuz bir belediye olduklarını da sözlerine ekledi.

Büyük alkış alan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çalık’tan sonra Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay kürsüye geldi ve yaptıkları çalışmaları anlattı.

%54’ü orman olan Biga Yarımadası’ndaki bir kent belediyesi olarak, son 20 yıldır kirli enerjilerin de odağı haline geldiklerini belirten Mutluay, şu anda 5 tane termik santralle çevrili olduklarını ve daha 11 termik santralin bölgelerine yapılmak istendiğini belirterek, mutlaka alternative enerjilere yönelmek gerektiğini hissettiklerini ve ilk elde 4,5 milyon liraya mal olan 1,5 megawat’lık bir güneş enerjisi santrali kurduklarını, 201 Ekim ayında hizmete girdiğini ve 14 Ocak 2019 itibariyle de aylık 200 bin kilowat-saat’lik enerjinin yarısını kendi ihtiyaçları için kullandıklarnı, diğer yarısını da TEDAŞ’a sattıklarnı belirtti. Sistemin 5 yıl içinde kendisini finance edeceğini ve ömrü 25 yıl olduğu için, bu beş yıl sonrasında 20 yıl enerjilerini bedavaya getireceklerini ve para kazanacaklarını belirtti.

Bunun dışında 3 caddenin aydınlatmasını ve pek çok okul işaret levhalarının enerjisini de güneş enerjisi ile sağladıklarını, aldıkları bir belediye meclis kararıyla da, güneş enerjisi kullanacak vatandaşların ruhsat ücretlerinde de %50 indirim sağlayarak özendirdiklerini belirtti.

Son olarak söz verilen Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray da, toplantıdan geç haberdar olduklarını, aslında büyükşehirin bu konuda yaptğı kimi tesisleri katılımcılara gezdirmek istediğini, bir başka buluşmada bunu da yapmalarının iyi olacağını belirtti ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda çok duyarlı olduğunu ve 2014’de büyükşehir olduktan sonra bu konuda pek çok yatırım yaptıklarını anlattı. İşe, kentin karbon ayak izinin saptanmasıyla başladıklarını belirten Aylin, bundan sonra da karbon ayak izinin küçültülmesi için çalışmalara başladıklarını vurguladı.

Bunları, katı atık depolama tesislerinde oluşturulan birimlerden biyogaz elde etme, yeni binalar ve terminallerin çatılarında oluşturulan güneş panelleriyle tesislerin kendi enerjilerini üretme gibi çalışmalar olduğunu belirtti. Marmaris’teki barajın üstüne de bir güneş enerjisi santralinin uygulama aşamasında olduğunu belirten Aylin Giray, ayrıca araç filosunun, kentin karbon ayak izini küçültecek kalitede yakıt kullanan araçlarla yenilenmesi ile de kirli havayla mücadele ettiklerini belirtti.

BELEDİYE’DEN OTLU BÖREK, KEŞKEK İKRAMI

Daha sonra toplantıya ara verildi. Milas Belediyesi’nin hazırladığı otlu börek ve keşkek ikramı sonrasında, ikinci bölüme geçildi.

İkinci bölümde Almanya’dan Kadın Enerji Kooperatifi’nin Katharına Habersbrunner, Almanya Osnabrück Belediyesi Enerji İklim Bölümü Başkanı Detlef Gertds, Danimarka Enerji Merkezi’nden Afrodit Adsal ve son olarak Hırvatistan’ın Zagreb Belediyesi Enerji Danışmanı, ZEZ Enerji Kooperatifi’nden Boris Pavlin kürsüye geldiler ve kendi deneyimleri ve yaptıklarını anlattılar.

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık