Zeytinyağı Kalite Yarışması’na en çok katılım Milas’tan oldu
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması’na 10 ilçeden 134 üretici katılırken, Milas 60 yarışmacısıyla bu sene de başı çekti.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ödüller törenle sahiplerine teslim edildi. Toplam 134 zeytinyağı üreticisi, firma ve markasının katıldığı yarışmada en yüksek kaliteye sahip zeytinyağlarına altın, gümüş, bronz, Premium ve polifenol kategorilerinde ödül verilirken, Muğla’nın zeytinyağı üretiminde kalite açısından ulaştığı dikkat çekici başarı dile getirildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla zeytinyağının tüm dünyada aranan ve tercih edilen bir marka haline gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” projesi kapsamında düzenlenen ve geleneksel hale gelen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın 4’üncüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen coşkulu bir ödül töreniyle sona erdi. Muğla’nın 10 ilçesinden toplam 134 üretici, firma ve markanın katıldığı yarışmada, Muğla’nın en kaliteli zeytinyağlarına ödül verildi.
Muğla’daki tarım paydaşları, okullar, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının stantlarıyla katıldığı ödül töreni, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü katkısıyla hazırlanıp sunulan zeytinden ilham alan kıyafetlerin sergilendiği bir defile ile başladı. Daha sonra, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ilk kez 2019 yılında düzenlediği Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın yol hikayesinin anlatıldığı bir film takdim edildi. Burada konuşan Zeytindostu Derneği Başkanı Atilla Totoş, yarışmaya katılan zeytinyağlarının ulaştığı kalite karşısında hayranlığını dile getirirken, bu yıl ilk kez yağların polifenol oranı açısından da değerlendirmeye tabi tutulduğunu anlattı. MSKÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Kıvrak da zeytinyağlarının analiz süreci hakkında üreticileri bilgilendirdi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, konuşmasına zeytinyağı içerek başladı. Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın 2019 yılından bu yana giderek artan bir katılımla gerçekleştiğini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Saylak, bu yarışma sürecinde markalaşan zeytinyağları olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
“2019’da 77 başvuru vardı. Bugün geldiğimiz noktada, 10 ilçeden 134 üreticimiz bu yarışmaya katıldı. Milas 60 yarışmacısıyla bu sene de başı çekti. Seneye, diğer ilçelerimizin de katılımıyla inşallah bu rakamı 200’e çıkarmak hedefimiz oldu. Bu yıl katılan ürünler arasında 59 markadan, 39 adedi son 4 yıllık süreçte ortaya çıktı. Aldığımız mesafeyi görmek açısından bu çok önemli. Üreticilerimizi, cesaretleri ve başarıları için kutluyorum. Bizler, odalarda, masa başında, il ve ilçe müdürlüklerimizde değil sahalarda çalışarak geldiğimiz bu mesafeyi kat ettik.”
Turizm bizim amiral gemimiz ise bunun bir üstü tarımdır.
Muğla’nın dünyaca ünlü marka şehirlere sahip bir turizm kenti olduğunu hatırlatan Saylak, “Turizm bizim amiral gemimiz ise bunun bir üstü tarımdır” dedi. Barış Saylak, 13 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Muğla’nın her bir metrekaresinde çay ve çeltik dışında her ürünü yetiştirme kapasitesine sahip toprağa sahip olduğunu kaydetti. Bu başarının üreticilere, üretici birliklerine, ziraat odalarına ve tarımın tüm paydaşlarına ait olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, şöyle devam etti:
“Türkiye’de üretilen 450 bin ton zeytinyağının 50 bin tonuna yakınını Muğla üretti. AB tescili almış Milas’taki zeytin ve zeytinyağı üreticilerimizin, Ziraat Odası’nın ve tabii ki 4 yıldır bize destek veren Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok değerli başkan ve yönetim kurulu üyeleri bu başarıda büyük pay sahibidir. Zeytin ağacı, bu toprakların kadim meyve ağacıdır. Bize düşen, üreticilerimize, STK’larımız ve devletimizle, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlarımızın da desteğiyle Muğla markalarının sayısını artırmak ve böylece Muğla zeytinyağının pazarda liderlik elde edeceği bir satış noktasını oluşturmak ve Muğla zeytinyağını dünyada aranan bir ihraç ürünü haline getirmektir. Bunu gelecek nesillere borçluyuz. Biz bunu ortak akılla, Muğla’nın tüm tarım paydaşlarıyla başarıyoruz, birlikte üretiyoruz, birlikte başarıyoruz.”
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, önümüzdeki Ağustos ayında Muğla’nın Menteşe İlçesinde bir toprak tahlil laboratuvarını üreticinin hizmetine açacaklarını da sözlerine ekledi.
KONUŞMALARDA, ORTAK AKIL VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU VARDI
Daha sonra kürsüye gelen Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Milas’ın zeytin ve zeytinyağı üretiminde çok büyük bir başarı ivmesi yakaladığını anlatarak, coğrafi işaret alan ve almak üzere bekleyen markalar hakkında bilgi verdi. Ardından Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, AK Parti Muğla Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Yakup Otgöz ile AK Parti Muğla Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kadem Mete birer konuşma yaptı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gelenekselleşen Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın başarısını takdirle izlediğini belirten Mete, “Katılımcı ve üretici sayısı her yıl artmasına rağmen, protokolde oturan milletvekillerinin sayısı azalmış. Muğla’nın tüm milletvekilleri, tüm belediye başkanları ve tüm sivil toplum kuruluşları Muğla’da üretilen her değer için ortak hareket etmelidir. Biz, Muğla’nın başarısı için bir Muğla lobisini, siyaset gözetmeden oluşturmak zorundayız” dedi. Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Eriş de yarışmaya katılan tüm üreticilere başarılar dilerken, organizasyonun ev sahipliğini yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve ekibine teşekkür etti.
Türkiye’de “Zeytin Baba” lakabıyla tanınan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya da törene katılanlar arasındaydı. Özkaya, ödül töreninde, zeytinin zeytinyağına kayıpsız ve kaliteli yolculuğu için üretim aşamasından şişeleme sürecine kadar yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
MUĞLA’NIN EN KALİTELİ ZEYTİNYAĞLARINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından, ödül törenine geçildi. 8 zeytinyağı Premium/Jüri Özel Ödülüne layık görülürken, 10 zeytinyağı üreticisi Polifenol Ödülü, 34 zeytinyağı üreticisi altın, 19 zeytinyağı üreticisi gümüş ve 9 zeytinyağı üreticisi de bronz ödül almaya hak kazandı. Yarışmaya katılan tüm zeytinyağı üretici, marka ve firmalarına teşekkür edilirken, ödül töreninin ardından ise hediye çekilişine geçildi. Kura sonucu 11 üretici zeytin silkme makinesi kazanırken, 5 üretici zeytinyağı tankı (250 ml), 1 üretici pulvarizatör ve 20 üretici de hediye paketi almaya hak kazandı. Tören, büyük aile fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
MUĞLA PROTOKOLÜ VE ÜRETİCİLERİ TÖRENDEYDİ
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen 4. Zeytinyağı Kalite Yarışması Ödül Törenine, Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı temsilen Vali Yardımcısı Mehmet Eriş, Ak Parti Muğla Milletvekilleri Kadem Mete ve Yakup Otgöz, Fethiye Kaymakamı Yusuf izzet Karaman, Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Ak Parti İl Başkanı Gültekin Akça, bazı ilçe belediyelerinin başkanları, kamu kurumlarının il müdürleri ile Ziraat Odalarının Başkanları, Üretici Birlikleri ve Kooperatif Başkanları, muhtarlar ve zeytinyağı üreticileri katıldı.