Ziraat odasında gergin toplantı
Milas Ziraat Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında ilçemizde yaşanan sulama sorunları ve sulama ücretleri hakkında üreticilere bilgilendirme yapıldı. Çiftçilere uygulanan "kademeli su fiyatlandırması" büyük tepki çekerken, gergin anlar yaşandı.
31 Temmuz Çarşamba günü düzenlenen bilgilendirme toplantısına Milas Ziraat Odası’nda MİZO Başkanı Kahraman Akar, DSİ 21.Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Emre Elmalı ve Menteşe Sulama Birlik Başkanı Süleyman Karabıyık ve üreticiler katıldı. Milas’ta Sulama Birliği tarafından ilçedeki çiftçilere uygulanan "kademeli su fiyatlandırması" büyük tepki çekti. Tarımsal üretimi sekteye uğratabilecek duruma tepki gösteren çiftçiler, kademeli su fiyatlandırmasında acil düzenleme beklediklerini söyledi.
Milas’ta faaliyet gösteren Sulama Birliği tarafından temin edilen suyun fiyatı 1. kademede ton başına 1 lira 20 kuruş… İkinci kademe 2 lira… 3. kademede ise 3 lira… İlçeye bağlı Beçin, Menteş, Kırcağız mahallelerinde sulama hizmeti sağlayan Sulama Birliği'nin fiyatlandırması, kademeli su fiyatlandırması çiftçilerden tepki çekiyor. Toplantıda fiyatlara tepki gösteren bir üretici, “Vatandaşa yapılan zam yüzde 1200. Geçen sene tonuna 25 kuruş öderken, bu sene 3 TL ödedim.” Dedi.
Bu arada geçtiğimiz sene su fiyatlarına Bakanlıkça yapılan %50 desteğin bu sene kaldırılmasının da fiyatların bu denli artmasında etkin olduğu belirtildi.
Kademe artışlarına itiraz eden çiftçiler, “Bu su fiyatlarının bir an önce aşağıya çekilmesini istiyoruz. Çiftçi maliyetlerinin yüksek olduğu ortadayken, sıcaklık artışı ile sulama ihtiyacının artmasıyla kademe aşımları mecbur gerçekleşiyor. Bu şekilde toplam sulama maliyeti de çok artmış oluyor. Üretimi sekteye uğratacak olan bu fiyatlandırmanın çiftçi lehine bir an önce düzenlenmesini talep ediyoruz.” dedi.
SULAMA TOPLANTISINDA SESLER YÜKSELDİ
Toplantıya katılan çiftçiler, kademeli fiyatlandırmanın yarattığı sıkıntıları gündeme getirerek, yetkililerden çözüm beklediklerini anlattı. Toplantıda ayrıca, Savran, İçme, Yaşyer, Avşar, Damlıboğaz mahallesindeki sulama sorunları gündeme geldi.
Gergin bir şekilde süren toplantıda, kademeli su fiyatlandırması büyük tepki çekti. Ayrıca ruhsatlı ve ruhsatsız kuyu konusunda da gergin anlar yaşanırken, kuyunuz ruhsatlı ise dekar başına 5 TL, eğer kuyu ruhsatsız ise suya ödenen fiyatın arttığını söylenen çiftçiler, “Milas havzasında kaç tane ruhsatlı kuyu var” diye sorarak, fiyatlara isyan ettiler.
Ayrıca çiftçiler kendi arasında da tartışırken, bir grup vatandaş suyun fiyatının yüksekliğinden dert yanarken, başka bir grup vatandaş ise susuzluktan şikâyet etti.
BİZ NASIL ÜRETİM YAPACAĞIZ?
Ayrıca Eşence Barajı’nın yapılması konusunda da tepkilerini dile getiren çiftçiler, baraj inşaatı için Ovakışlacık’tan toprak alınacağını söyleyerek, “Buradaki verimli toprak alındığında biz nasıl üretim yapacağız” diye sordular.
Zaman zaman gerginliğin tırmandığı toplantıda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar ise “Aydın’da Söke’de su sıkıntısı çeken üreticilerimiz var.” diyerek, bazı çiftçilerin kademeli fiyatlar uygulandığı konusunda şikâyette bulunduğunu, bazı çiftçilerin ise sulama sularının acı su olduğu için üretim yapamadığını, sadece su olsun fiyatı ne ise öderiz dediğini söyleyerek, çiftçileri sakin olmaya ve dertlerini anlatmaya davet etti.
Yetkililer susuzluk ve su sorunu sebebiyle zor günler geçiren talepleri not alarak, toplantıdan ayrıldı.