13. KARİA SEMPOZYUMU DA BAŞARIYLA YAPILDI

​​​​​​​İtalya'daki pek çok saray ve heykel Karia mermerleriyle yapılmış!

13. KARİA SEMPOZYUMU DA BAŞARIYLA YAPILDI
  • 07 September 2022, Wednesday 9:59

           İki yıldır Covid-19 salgını nedeniyle yapılamayan 13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, Milas'ta yapıldı. Dünyada sualtı arkeolojisinin kurucusu ve Türkiye'de sualtı kazıları yapmış olan ve geçen yıl yaşamını yitiren ABD'li Prof. George Bass'ın ve onun yakın çalışma arkadaşı Dr. Cemal Pulak'ın onuruna yapılan sempozyumda antik çağın ekonomisi ve ticaretiyle ilgili birbirinden ilginç 30 bildiri sunuldu. Sempozyuma Türkiye'nin yanısıra İtalya, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD, Mısır'dan arkeologlar katıldılar.

            İki yıl aradan sonra 13'üncüsü düzenlenen Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu; Yeniköy Kemerköy İşletmesi ve IC / Limak'ın ana sponsorluğunda, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası Milas Temsilciliği, İMİ Koleji, Muğla Ticaret Borsası ve İzmir Milaslılar ve Milas'ı Sevenler Derneği ile bazı kişilerin katkılarıyla Gazeteci Olcay Akdeniz tarafından düzenlendi. 

            13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumunun onuruna düzenlendiği ABD'nin Texsas A&M Üniversitesinden Dr. Cemal Pulak yaptığı sunumda merhum Prof. George Bass'ın arkeolojik sualtı kazısını yaptığı Uluburun batığında bulunan metal yükün gümüş karşılığının 5 bin 350 gümüş şekel bakır ve 500 gümüş şekel kalay olmak üzere toplam 5 bin 850 gümüş şekel olduğunu bildirdi. Dr. Pulak o çağda 1 şekelin 9.4 gram ağırlığında olduğunu anlatarak 5 bin 850 gümüş şekelin alım gücünün ise 5 bin 250 koyun veya 390 öküz alımına eşdeğer olduğunu bildirdi.

            Sempozyumun en ilginç sunumlarından birisini ise İtalyan Prof. Mathias Bruno ile Türk Jeoloji Mühendisi Prof. Ali Bahadır Yavuz yaptılar. Antik çağda Karia bölgesindeki mermer ocaklarını ve mermer özelliklerini anlatan Prof. Yavuz, Milas'ın leylak damarlı mermerleri ile bordo renkli mermerlerinin İtalya'da pek çok saray ve kilisenin yapımında kullanıldığını, ayrıca Karia bölgesinden çıkarılan mermerlerin İtalya'da heykel yapımında kullanıldığını ifade etti.

            İsviçreli Dr. Eberhard Zangger ise konuşmasında M.Ö. 1700 ile 1200 yılları arasındaki Geç Tunç Çağında Batı Anadolu'nun ekonomisini ve ekonomik ilişkilerini anlattı. Luvilerin Batı Anadolu'da çok büyük bir uygarlık yarattıklarını ifade eden Dr. Zangger, Luvilerin Hititlerle ve Mısırlılarla ilişkilerini anlattı. Hititlerin mal akışını kayıt altına aldıklarını ve bu kayıtlar üzerinden ithal edilen tüm mallara vergi koyduklarını belirten Dr. Zangger, Doğu Akdeniz ve Mısır kaynaklarında geçen "deniz kavimleri"nin de Batı Anadolu'dan geldiğini ve bunların Luviler olduğunu ifade etti.

            İki gün devam eden sempozyumda daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bilgilerin sunulması dikkat çekti. Türkiye içinden ve yurt dışından gelen katılımcıları sempozyumdaki samimi ve içten ortamdan çok etkilendiklerini ve sunulan bildirilerin bilimsel düzeyinin çok üst düzey olduğunu belirterek gelecek yılki sempozyuma da katılacaklarını şimdiden ifade ettiler.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık