13 Ocak Perşembe Günü Genel Kurulları Var.. ODA BAŞKANI NUROL PASKAL’DAN AÇIKLAMA..

Milas Şoförler Odası, 13 Ocak Perşembe günü olağan genel kurulunu yapacak

13 Ocak Perşembe Günü Genel Kurulları Var..  ODA BAŞKANI NUROL PASKAL’DAN AÇIKLAMA..
  • 12 January 2022, Wednesday 9:30

Oda Başkanı Nurol Paskal, şoför esnafının bilgilenmesi için, yazılı bir basın açıklaması yaparak, son göreve geldikleri tarih olan 27 Ocak 2018’den bu yana, yapmış oldukları çalışmalarla ilgili bir basın bülteni yayınladı. Hem vatandaşların hem de şoför esnafının bilgilenmesi açısından, bir tür ‘faaliyet raporu’ niteliğindeki basın açıklamasını, siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

        “Değerli  esnaf arkadaşlarım;

       27 Ocak 2018 tarihinde yaptığımız olağan kongrede yeniden görev alarak çalışmalarımızı ara vermeden aynı heyecanla sürdürmekteyiz. İlimizin 31 Mart 2014 den sonra Büyükşehir olması ile  üyelerimizin araçlarıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ulaşım Daire Başkanlığınca yapılan tüm işlemler Odamızca takip edilmekte ve üyelerimize her türlü hizmet verilmektedir.Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikler ve Ukome kararlarında  esnafımıza zorluk yaşatan bütün konular tek tek yetkililere ulaştırılarak çözüm için ısrarlı davranılmış, çalışmalarımız halen devam etmektedir. Yaklaşık 200 den fazla aracımız BB plaka ile özel toplu taşıma aracına dönüşmüştür. Özel Toplu Taşıma Aracına dönüşen son model araçlarımız ile 65 yaş üstü, engelli, şehit ve gazi yakını vb. kişiler ücretsiz taşınmaktadır. Ücretsiz taşıma ile ilgili kanunu esnafın lehine iyileştirmek için  bütün kurumlara yazılı ve sözlü müracaatlar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. 19 Şubat 2019 tarihinde Odamızı ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman GÜRÜN'e ve Muğla Milletvekillerimize bu konu ve üyelerimizin yaşadığı sıkıntılar ve taleplerimiz iletilmiştir. 03 Mayıs 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği Ankara'da yapılan ve Muğla'yı temsilen katıldığım Ulaştırma Sektörü Analizleri toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların yetkililerine bu konu iletilmiştir ve yerel yönetim yasasında düşünülen yeni düzenlemelerde konunun değerlendirileceği sözü alınmıştır.Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanımız İlçemize yaptığı 2 ziyarette ve Oda olarak Ankara'da makamında yaptığımız ziyaretlerde ÖTTA araçlarımızın yaşadığı sıkıntıların ağırlaştığı anlatılmıştır. Dönüşüme geçen araçların yaş sınırlarının ukome kurullarına müracaatlar ile (7+1+1+1) olarak yeniden düzenlenmesi sağlanmıştır. 4 yıl boyunca  ÖTTA araçlarımıza Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nca eğitim ve toplantılar Oda hizmet binamızda düzenlenmiştir. Odamıza bağlı kooperatiflerimizin tüm toplantıları Odamız toplantı salonunda yapılmakta olup, toplantılara  Başkanımız ve Yönetim Kurulu üyelerimizin katılımları ile  kooperatiflerimizin sorunları yerinde tespit edilmektedir.

       Diğer toplu taşıma araçlarımızdan olan köy minibüslerimiz için de dönüşüm projelerinde yerlerini sağlıklı bir şekilde almaları için gerekli girişimler yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Kırsal kesimde değişik sebeplerden dolayı bu projede yer alamayan bu araçlar için kırsal minibüs adı altında bir çalışma ukome tarafından başlatılsa da sonuç alınamamıştır. Toplu taşıma yapan üyelerimiz ve kooperatiflerimizin sorunlarına bire bir hakimiz ve bu sorunların çözümlenmesi için hükümetimiz ve yerel yöneticilerimize her türlü müracaatlarımız yapılmaya devam edilmektedir. 19.01.2021 tarihinde Odamızı ziyaret eden Muğla Valimiz Sayın Orhan TAVLI'ya kırsal bölgedeki taşımacılığı anlatan yazımız taslak bir metin halinde sunulmuştur. Aynı yazı Kaymakamlık Makamı'na ve o dönemki Kaymakamımız Sayın Eren ARSLAN'a da makamında verilmiştir. Geçici olarak hizmet verdiğimiz köy garajımızın sorunları devam etmekte olup yeni bir köy garajı tahsis edilmesi ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesine müracaat edilmiştir.

       Öğrenci ve personel servis taşımacılığı yapan esnafımıza rutin hizmetlerimiz devam etmektedir. Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi ile ilgili çalışmalar Odamızca takip edilmektedir. Odamızda 3 gün Ukome temsilcisi bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. 19 Şubat 2019 tarihinde Odamızı ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman GÜRÜN'e servisçi esnafımızın yaşadığı  sorunlar ve taleplerimiz iletilmiş olup, servisçi esnafımızın her yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden almakta oldukları  güzergah belgesi, çalışma izin belgesi vb. harçlar 09.05.2019 tarihindeki Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında kaldırılmıştır. Servis araçlarının yaş, kamera, koltuk sensörü gibi özelliklerini sağlamaları için yapılan talepler ile ilgili kurumlarca esnafımıza süre verilmiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesi Ukome Kuruluna müracaatlarımız ile ticari araçlarda alınan devir ücretleri kaldırılmıştır. Federasyonumuza yapılan gerek yazılı başvurularımız gerekse Federasyon Başkanımızın Odamıza yaptığı ziyaretlerde taleplerimizden biri olan okul servis araçlarının yaşlarının düşürülmesi, rehber personelde lise mezunu olma şartının kaldırılması, araçlarda kamera, koltuk sensörü, kayıt cihazı gibi şartlar için esnafımıza süre verilmesi gibi taleplerimiz Federasyonumuz'un girişimleri ile 25.08.2021 tarihli resmi gazete ile 01/7/2023 tarihine kadar geçerli olacak şekilde okul servis aracı yaş sınırı  15 yaşa çıkarılmıştır. Araçlarda çalışan rehber personelin Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kursu tamamlamak şartıyla ilkokul mezunu olması sağlanmıştır. 01.01.2018 tarihinden önce okul servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda kamera, koltuk sensörü ve kayıt cihazı şartlarının aranmaması sağlanmıştır. Ayrıca; ticari araç sürücülerinin mesleki yeterlilik belgelerindeki 65 yaş sınırı 31.12.2023 tarihine kadar 69 yaş olarak belirlenmiştir. Servis fiyatlarının artışı ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesine yazılı ve sözlü müracaatlar edilmiştir. Sık sık servisçi esnaflarımızla yapılan  toplantılarda sağlıklı bir servis taşımacılığının yapılması ve Milli Eğitim taşımalı öğrenci servis taşımacılığı gibi konular ele alınmış ve esnafımıza aktarılmıştır. Okul servisi taşımacılığı konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantılar düzenlenmiş ve esnafımızın sorunları aktarılmıştır. Jandarma Trafik Tim Komutanlığınca servisçi esnafımıza her yıl servis taşımacılığında uyması gereken kurallar hakkında bilgilendirme toplantılarının yapılması sağlanmıştır.

       İlçemizde faaliyet gösteren 200 civarında ticari taksimiz mevcuttur. Çabalarımız ve müracaatlarımızla taksilerimizin Muğla Büyükşehir Belediyesine ödediği harçlar kaldırılmıştır. Araçlarını 180 gün trafikten çeken ve bu süreyi geçiren üyelerimizin iptal edilen plakaları için yapılan müracaatlar ile yeniden plakalarını takma hakkı verilmiştir. Taksi kooperatif ve durakları ile sık sık toplantılar yapılarak çalışma düzenleri, taksimetre fiyat artışları ve  Muğla Büyükşehir Belediyesince yapılan tüm işlemleri kontrol altında tutulmuştur. 22.3.2019 tarihli ukome toplantısında taleplerimizle ticari taksilerin yaş sınırı 12 yaşa   çıkarılmıştır. İlçemizde herhangi bir durağa kaydı olmayan duraksız taksi durumundaki araçlarımız için Ukome’ye yaptığımız girişimlerle bu araçlarımızın kooperatif çatısı altında toplanması sağlanmıştır.

       2021 yılının ikinci yarısındaki akaryakıt ve temel taşıma girdilerindeki artışlar sebebiyle Muğla Büyükşehir Belediyesine müracaatımız sonucu 01.12.2021 tarihindeki ukome kurul toplantısında toplu taşıma, servis ve taksi ücretlerine zam yapılmıştır. Milli eğitim taşımalı eğitimde ihale sonucu sözleşmeli çalışan servisçi esnafımız içinde yetkili kurumlar ve federasyonumuz aracılığıyla Cumhurbaşkanlığımıza kadar iyileştirme talepleri yazılı ve sözlü olarak bildirilmiştir.

       İlçe Emniyet Müdürlüğü, Bölge Trafik Denetleme ve İstasyon Amirliği, İlçe Jandarma Komutanlığı, İzmir Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Milas Vergi Dairesi vb. kurumlara yaptığımız müracaat ve görüşmelerimiz sonucunda korsan taşımacılığı önlemek için gerekli denetimlerin yapılması sağlanmıştır.

       Kamyoncu ve kamyonetçi esnafımızın yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve sayısal takograf gibi işlemlerinin müracaatları Odamızda yapılmaktadır. Nakliye fiyatlarının düşük olması akaryakıt başta olmak üzere tüm giderlerin fazla olması sebebiyle üyelerimizin yaşadığı mağduriyetler kurumlara iletilmiş ve iletilmektedir. 03 Mayıs 2019 tarihinde Ticaret Bakanlığı'nın Ankara'da düzenlediği ve Muğla'yı temsilen Oda Başkanımızın katıldığı ulaşım sektörü toplantısında kamyoncular birliği temsilcileri ile şehirlerarası nakliye fiyatlarının bakanlığımız tarafından kararlaştırılan bir fiyat politikasının getirilmesi talep edilmiştir. Düşük modelli araçlar ile çalışan esnaflarımız için takograf ile ilgili sıkıntıların devam ettiği ve çözüm bulunması ile ilgili taleplerimizi iletilmiştir. İlçemizde yapılmakta olan Organize Sanayi Bölgesinde  kamyonetçi ve taksici esnafımızın da  yer alması  için müracaatlarımız yapılmış ve konu Odamızca takip edilmektedir.

       Deniz ve iç sularda yapılan taşımacılık (su yolu taşımacılığı;) mesleğinin Odamız meslek gruplarında yer alması ile  Sahil Güvenlik Komutanlığı, Güllük Liman Başkanlığı ve Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne yaptığımız müracaatlar ve görüşmelerimiz sonucunda yapılan denetimler ile korsan çalışan tekneler için gerekli incelemelerin yapılması sağlanmış olup, üyelerimizin gerek muhasebe gerekse rutin tüm işlemleri Odamızca yapılmaktadır. Teknelerin sınırlandırılması ve plakalandırılması için Güllük Liman Başkanlığı'na gerekli müracaatlar yapılmıştır. Bu müracaatlar sonucu bakanlığımız nezdinde teknelerin plaka ve  sayısı konusunda çalışmalar yapılacağına dair  yazılı cevap odamıza ulaşmıştır.

       Bir diğer yeni meslek dalımız ise İkinci el araç alım satım, oto galeri ve oto kiralama mesleğidir. Üyelerimizin rutin işlemleri Odamızda takip edilmektedir. Belediyemiz ve Ticaret İl Müdürlüğümüz ile ilgili tüm işlemlerinde Odamız hizmet vermektedir. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerinin yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesi süresi 31.07.2022 tarihine kadar uzatılmıştır. İlçemize bir galeri sitesi kurulması için gerekli kurullar  ile birlikte çalışmalar başlatılmıştır. Odamıza bağlı otopark işi yapan üyelerimizin rutin işleri ve fiyat tarifeleri Muğla Büyükşehir Belediyesinden zamanında alınmıştır.

      Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle çok zor günlerden geçen esnaflarımız Federasyonumuza, Federasyonumuz  aracılığıyla ilgili bakanlıklara, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığımıza ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne gerekli müracaatlar pandemi süresinde defalarca yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Pandemi başından buyana yaptığımız yazılı ve sözlü müracaatlar, basın açıklamaları ile esnafımız için mazotta ÖTV indirimi, ÖTTA araçlarına devlet tarafından verilen desteğin 3 katına çıkarılması,araçların yaş sınırlarının yükseltilmesi,gelir vergilerinin kaldırılması,motorlu taşıt vergilerinin alınmaması,vergi ve sgk borçlarının yapılandırılması, ötelenen kredi,SGK ve vergi ödemelerinde ana paranın alınması, esnafımıza faizsiz kredi, ÖTV siz araç alma gibi hakların verilmesi için her türlü girişimde bulunulmuştur.Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında okulların kapalı olması ve yüz yüze eğitime ara verilmesi sebebiyle özellikle okul servis taşımacılığı yapan esnafımız aylarca araçlarını çalıştıramamış ve kazanç elde edememişlerdir.Salgın sebebiyle toplu taşıma kullanan vatandaşlarımızın sayısının azalması,  şehirler arası seyahat yasağı ve %50 oranında düşürülen koltuk sayısı,65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları sebebiyle salgından son derece fazla etkilenen esnafımıza devletimizce destek verilmesi için her türlü müracaatlar odamızca yapılmış ve takip edilmiştir.Bu girişimler sonucu Devletimizce verilen esnaf desteği, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından iade edilen belge ücretleri esnafımıza azda olsa nefes aldırmıştır.Araçlarımız Muğla Büyükşehir Belediyesince bu süreçte dezenfekte edilmiştir.Odamızca esnafımıza sık sık maske ve dezenfektan desteği sağlanmıştır.Sokağa çıkma yasağının, kısmi ve tam kapanmanın olduğu sürelerde Odamızca kısıtlamadan muaf olan üyelerimize her türlü hizmet verilmiştir.

        Değerli şoför esnafı arkadaşlarım; 

        Yukarıda belirtiğimiz konular dışında üyelerimizin tüm kurumlarla olan  işlemleri, basit usul muhasebe ve SSK lı çalışanlarının işlemleri, araç çekici, cenaze aracı ve plaka basım hizmeti  saat gözetmeksizin verilmektedir.Mevcut oda hizmet binamızın gerekli bakım, mantolama ve boya işlemleri bu dönemde yapılmıştır.Eski kurtarıcımızı satarak daha modern yeni bir kurtarıcı odamıza kazandırılmıştır. Oda hizmet binamızda kiracı olarak bulunanlar ile ilgili rutin ve yasal işlemler takip edilmektedir.Yönetim Kurulu üyesi olduğum Aydın-Muğla Esnaf Kefalet Kooperatifleri Birliğinde ve Milas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinde üyelerimize kredi işlemleri konusunda her türlü hizmet verilmektedir.Tüm çabamız üyelerimizin daha iyi şartlarda mesleklerini icra etmelerini sağlamak içindir.

       Odamızın yapmış olduğu çalışmalardan bilgiler sunmaya çalıştık.Bütün bu çabalarımıza rağmen 2014 yılından sonra Muğla İlimizin Büyükşehir olması ile taşımadaki değişiklikler, koronavirüs salgını ve artan maliyetler esnafımızı zor durumlara sokmuştur. Salgın olağan üstü bir dönem yaşamamıza sebep olmuştur. Bu salgında bir çok esnafımızı da kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık ve yaşıyoruz. Kendilerine Allahtan rahmet diliyorum. Yönetim kurulu başkanımız ve personelimiz de  bu salgından etkilenmiş olup Allaha şükür bu hastalığı atlattılar. Olumsuz şartlara rağmen taşımacı tüm esnafımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Başka da bir çaremiz yoktur. Umutsuzluk bizi geriye götürür. Hep birlikte biz buna izin vermeyeceğiz. Amacımız  ve çabamız sizlere bu dönemde de en iyi hizmetleri sunmaktır.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık