‘17. Ulusal Turizm Kongresi’ başladı

ÖNDER Haber -

‘17. Ulusal Turizm Kongresi’ başladı

17’ncisi Bodrum’da düzenlenen ‘Ulusal Turizm Kongresi’nde biraraya gelen turizm sektörü temsilcileri, yıllardır yapılamayan ‘master plan’ nedeniyle turizmin bir türlü krizden çıkamadığını öne sürerek, ‘master plan’ın acil olarak yapılması gerektiği görüşünde birleşti… Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, 17’nci Ulusal Turizm Kongresi’nin konuşmacıları arasında yer aldı…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 20-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Bodrum 17’nci Ulusal Turizm Kongresi Vogue Otel’de başladı.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği Başkanı Halil Özyurt, TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Neşe Gökbel ve 61 üniversiteden 300 öğretim üyesi-görevlisi ile 60 sektör temsilcisinin katıldığı kongrede 35 bilimsel oturumda akademisyenler 148 bildiri sunacak.

İlk kez 1990 yılında yapılan, her yıl Türkiye’de değişik üniversitelerce düzenlenen, turizm alanının en köklü kongresinin Bodrum’da düzenlenmesinin önemine değinen Kongre Yürütme Kurulu Başkanı MSKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, Türkiye’nin rekabet gücü en yüksek sektörlerinin başında turizmin geldiğini belirterek, “Turizm, toplamda 96 milyar dolarlık hasıla yaratmaktadır. Sektörde dolaylı ve doğrudan 3 milyona yakın insan istihdam edilmekte, yan sektörlerle birlikte sektörden 10 milyona yakın insanın bir şekilde gelir sağlamakta olduğu öngörülmektedir. 2016 yılında Türkiye’ye gelmeyeceği tahmin edilen ortalama 5 milyon turistin ülkemiz ekonomisi üzerinde yarattığı hasarın 5 milyar dolardan fazla olacağı ve buna AB turizmindeki kayıp da eklendiği zaman 7-8 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Oysa geniş bir turizm ürün arzına sahip olan, ancak bunu uzun vadeli sürdürülebilir turizm politikalarıyla desteklemeyen ülkemiz turizmi için artık yaşanan yapısal sorunları görmek gerekir” dedi.

Ülke turizmini sadece kıyı turizmi ile sınırlamanın çok büyük bir yanılgı olduğunu dile getiren Prof. Bahar, “Türkiye’de turizm, özellikle 1982-2000 yılları arasında çok muazzam bir gelişme gösterdi. Kaynaklar, özellikle kıyı turizmi odaklı bir döngü içerisinde yıllardır deniz, güneş ve kuma yapıldı” dedi.

 

“Turizm, yılın 12 ayına

yayılmalı”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, turizmin deniz, kum, güneş üçlüsüne sıkıştırıldığını belirterek, “Bunun en büyük nedeni uzun yıllardır yapılamayan master turizm planlarıdır. Muğla ve Antalya gibi turizm bölgeleri deniz kum güneş turizmine mahkum edilmeseydi, tabiat, kültürel, coğrafi, sosyal konumlarımız değerlendirilerek turizm planlamaları yapılsaydı, bu kriz ortamında bu kadar zarar görmezdik. Bu nedenle sadece Ege ve Akdeniz bölgeleri için değil tüm bölgelerimizi kapsayan tanıtım yapılmalı. Turizm, yılın 12 ayına yayılmalı. Kültür ve tarih zengini Muğla’da deniz, kum, güneş ve yat turizmi ön plana çıkarken kültür turizminin adından bile bahsedilmiyor. Muğla’da 110 ören yerinden sadece 22’sinde şu anda kazı ve kurtarma çalışmaları yapılabiliyor. Muğla’nın turizmi 10 yıl sonra nerede olacak, nereye götürülmek isteniyor bunun planlanması yapılırken, diğer sektörlerin turizme zarar vermesi de engellenmeli” dedi.

 

“Muğla Türkiye’nin en

önemli

destinasyonlarından biri”

Muğla’nın büyük bölümünün Ege’de, bir kısmının da Akdeniz’de bulunan muhteşem bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Vali Çiçek ise, “Muğla sadece Türkiye için değil, tüm dünyanın en önemli coğrafi bölgelerinden biri. Doğası, havası, sahip olduğu tarihi değerlerle çok şanslı bir il olduğumuzu düşünüyorum. Muğla, birçok farklı uygarlığa ait eşsiz tarihi ve kültürel zenginlikleri, bin 484 kilometrelik doğa harikası kıyı şeridi ile Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olma özelliğine sahip” dedi.

Çiçek, Muğla’nın güneş, deniz ve kum üçgeninin dışında, 12 ay turizm faaliyetlerinin yapılabileceği değerleri bünyesinde barındırdığına işaret ederek, son yıllarda pekçok dizi, sinema filmi ve reklam filmine ev sahipliği yaptıklarını anlattı. Muğla’nın film platosu haline gelerek daha fazla projenin yürütülmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Çiçek, “Film platosu ilimizin daha geniş kitleler tarafından tanınması, turizmin çeşitlenmesi anlamında ciddi bir öneme sahip” diye konuştu.

 

“Hedefimiz 12 ay turizm

yapmak”

Vali Çiçek, Muğla’nın tarihi ve kültürel değerleriyle marka bir yer olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yemyeşil doğası, masmavi suları, bakir koyları, güvenli ortamı ile dünyaca ünlü destinasyonlara sahip yeryüzü cenneti Muğla’nın, gelecek yıllarda daha fazla turiste ev sahipliği yapacağına inancım tam. Kültür turizminin yaygınlaştırılması konusunda Unesco Dünya Miras Listesi’nde ve geçici listede de yeralan Fethiye-Letoon, Tlos, Yatağan Stratonikeia, Milas-Beçin, Hekatomnos, Köyceğiz-Kaunos’un da içinde bulunduğu 10 antik kente arkeolojik ve bilimsel kazılar ve yüzey araştırmaları devam etmekte, her gün yeni tarihi eserler gün ışığına çıkarılıyor. Kazılarımızın ve tarihi ören yerlerimizin dijital tanıtımı projesi çalışmaları tamamlanmak üzere. Diğer yandan inanç turizmi açısından da büyük öneme sahip Şahidi Cami ve müştemilatı, Marmaris Selimiye Cami, Milas Buharalı Muhammed Seyid-i Türbesi’ni yapılan çalışmaların ardından açılışa hazır hale getirdik. Ayrıca, il merkezinde bir bölge müzesi kurulması için çalışma başlattık. Bu projemizi hayata geçirdiğimizde Bodrum, Marmaris ve Fethiye destinasyonlarının yanında Muğla ve çevresi de kültür turizmi ile hareketlilik kazanacaktır.”

 

“Tüm sektörler

uzlaşma sağlamalı”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yeni bir vizyon yeni bir yol haritası olmaz ise turizmin 2014’ten daha iyi bir ortama asla dönülmeyeceğini belirterek, “Master plan Türkiye’nin gündeminden düşmüşken bugün burada yeniden gündeme getirilmesi memnuniyet verici. İşte bu master planı yapacak turizmciler, kamu yöneticileri ve akademisyenler hepsi burada. Türkiye, turizmde bundan sonra hangi yolda gidecek nasıl bir plan izleyecek buna karar vermeli, sektör olarak hayal satan bir sektörüz. Geleceğe umut ile bakıyoruz ama bize de kesinlikle bir yol haritası ve tüm sektörlerin kurumların turizm konusunda uzlaştığı bir ortamı yaratabilmeliyiz. Çünkü insanın kendisini insan gibi hissetmesine neden olan bir sektörüz. Biz bu krizle birlikte kayıplarımızın yanısıra kazanımlarımızı da elde edebiliriz. Turizm meslek liselerinin sayıları artmıyor, azalıyor. Sektörü destekleyen eğitim politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise, ilimizin sahip olduğu tarihi ve kültürel yapısıyla turizmin her alanına hizmet ettiğini vurgulayarak, bu nedenle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafirin Muğla’ya geldiğini belirtti.

 

Turizm, Türkiye’nin

rekabet gücü en yüksek

sektörlerinden

Kongre Yürütme Kurulu Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, kongreye akademisyenlerden rekor sayıda katılım olduğunu söyledi.

İlk defa 1990 yılında yapılan, her yıl değişik üniversitelerde düzenlenen kongrenin, akademisyenler ve sektörü bir araya getirmesinin en önemli özelliği olduğunu belirten Bahar, şunları kaydetti:

“Turizm, Türkiye’nin rekabet gücü en yüksek sektörlerindendir. Çarpan etkisi ile birlikte turizm, makro ekonomik olarak toplamda 96 milyar dolarlık hasıla yaratmaktadır. Sektörde dolaylı ve doğrudan olmak üzere 3 milyona yakın insan istihdam edilmektedir. İleri-geri bağlantılar, tedarik zincirleri ve diğer alt sektörler de katıldığı zaman sektörden 10 milyona yakın insanın bir şekilde gelir sağlamakta olduğu öngörülmektedir.”

Bahar, kongrenin ülke turizminde yaşanan sorunların çözümü için farklı önerilerin getirilebilmesi açısından önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TURED Başkanı Zeki Apalı, GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan, Oxford Brookes Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Altınay ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz sunumlarını yaptılar.

61 üniversiteden 272 akademisyen ve 60 sektör temsilcisinin katıldığı kongrenin bir bölümünde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da konuşmacı olarak yeraldı.

Türk turizminde risk ve kriz yönetimi, Türk turizminde gelecek ve beklentiler, Türk turizminde akademi ve sektör konularının masaya yatırılacağı kongrenin ardından 148 bildirinin yayınlanacağı öğrenildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık