“19 Mayıs Ruhu Türkiye Cumhuriyeti’dir”

ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

“19 Mayıs Ruhu Türkiye Cumhuriyeti’dir”

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, ilçemizde resmi törenlerle kutlanırken, Cumhuriyet Halk Partisi Milas İlçe Örgütü, resmi kutlamaların dışında Atatürk anıtına çelenk sundu. 19 Mayıs’ın ruhuna uygun olarak, alternatif kutlamaya katılanlar “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”ni hep bir ağızdan okudular.     

Atapark’ta düzenlenen resmi törenin ardından Cumhuriyet Halk Partisi Milas İlçe Örgütü, alanda farklı bir kutlamaya imza attı.

Törene, CHP eski dönem milletvekilleri Fevzi Topuz ve Tolga Çandar’ın yanı sıra; İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Akansu Özgül, partililer ve bazı mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla devam etti. CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan’ın, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşma, ‘19 Mayıs Ruhu’na dikkat çekti.

 

19 Mayıs ruhu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür

Özcan; “Sevgili Dostlar. Bugün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı… Bayramımız kutlu olsun. Bu bayram, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşaması için gençlere emanet ettiği bayramdır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Spor ve Atatürkçülük Günü olarak kutlanan bayram, 12 Eylül’den sonra Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı adı ile kutlanmaya başlandı.

İstanbul ve İzmir’in işgalinden sonra padişahın teslimiyetçi tavırları ve yurdun Mondros ve Sevr Anlaşmalarıyla birlikte yurdun her tarafının paylaşılması kaçınılmaz olan durum sonrası Mustafa Kemal’in Samsun’a gitmesiyle kurtuluş mücadelesinin başlamış olmasının bir simgesi olarak kutlanan bir gündür 19 Mayıs…

Mustafa Kemal İstanbul’dan çıkarken kendisinde şu düşünce hâkimdi: İstanbul’da kalırsam tutuklayabilirler. Samsun’a gittiğimizde eğer düşüncelerimizi yurdun kurtuluşu için uygulamamız gerekenleri yapmamız uğruna ölüm bile varsa sonucuna razıyız. Bundan da anlaşılacağı gibi yurdun kurtuluşu için her sonuca hazırdı. Bu amaçla Samsun’a varıp kurtuluşun mücadelesini başlatmıştır.

Bu hareket bütün mazlum, geri kalmış ülkelere de örnek olmuş, model olmuş bir kurtuluş mücadelesidir. Bu mücadele aynı zamanda emperyalizme karşı da verilmiş bir mücadeledir. Mustafa Kemal bu mücadele ile tüm dünyaya sesini duyurmuş, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde örnek olmuştur. 98 yıldan sonra bayramlarımızın kutlanışı maalesef daraltılmış, içi boşaltılmış hale getirilmiştir. Sanki bir kurumun bayramı haline getirilmiştir. Oysa biz bayramlarımızı devletin tüm kademelerinin katılımıyla, bütün sivil toplum kuruluşlarının ve halkın katılımıyla kutlamaya çalıyor, böyle olmasını talep ediyoruz. 19 Mayıs ruhu, işgal edilen bir düşmana karşı şahlanışın günüdür. 19 Mayıs ruhu ezilen bir halkın padişaha karşı başkaldırışının günüdür. 19 Mayıs ruhu emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesidir. 19 Mayıs ruhu bir milletin yeniden diriliş günüdür. 19 Mayıs ruhu imparatorluktan çağdaş bir ülke şekline dönme günüdür. 19 Mayıs ruhu kölelikten, vatandaşlığa geçiş günüdür. 19 Mayıs ruhu uygarlıktır, çağdaşlıktır. 19 Mayıs ruhu cumhuriyettir, demokrasidir, laikliktir. 19 Mayıs ruhu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 19 Mayıs ruhu Türkiye Cumhuriyeti’dir.

Büyük Önder, cumhuriyeti gençlere emanet etmiş ve bir de uyarıda bulunmuştur” diyerek sözü, CHP Milas İlçe Gençlik Kolları Başkanı Akansu Özgül’e bıraktı.

 

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudular

Gençlik Kolları Başkanı Akansu Özgül, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okurken, törene katılanlar da hep bir ağızdan tekrar ettiler.

CHP Milas İlçe Örgütü tarafından düzenlenen etkinlik, 10’ncu Yıl ve İzmir Marşlarının söylenmesiyle sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık