2019’da 528 çiftçi tarımdan koptu

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 2019 yılındaki tarımsal gelişmeleri ve Milas Ziraat Odası’nın faaliyetlerini değerlendirdi. Basın toplantısında konuşan Başkan Atıcı, bugün itibariyle odanın 14 bin 688 üyesinin bulunduğunu ve bir yıl içerisinde 528 çiftçinin tarım yapmaktan vazgeçtiğini söyledi.

2019’da 528 çiftçi tarımdan koptu
  • 26 December 2019, Thursday 16:45

Milas Ziraat Odası, 2019 yılını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Oda binasında gerçekleştirilen kahvaltıya Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, MİZO-TAR Müdürü Mehmet Emin İnce, Tarımsal Danışmanlar Abdullah Öz ve Yusuf Ören katıldı. 
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, toplantıya odanın 2019 yılındaki faaliyetlerini sunarak başladı. Geçtiğimiz yıl bu dönemde 125 mahallede delege seçimlerinin tamamlandığını belirten Atıcı, 1 Şubat’ta gerçekleşen kongrede 40 oya karşın 85 oyla seçildiğini hatırlattı. Rakiple girilen bir seçimin bir başkanın beğenilip, beğenilmemesinde önemli bir rehber olduğuna değinen Başkan Atıcı, aday olan Hasret Kaya’ya da demokratik bir seçim yapıldığı için teşekkür etti.
Başkan Atıcı, kaymakamlık başkanlığında düzenlenen mahalle ziyaretlerine iştirak ettiğini belirterek, “Mahalle gezileri devam ediyor. Her geziye katılmaya çalışıyoruz.” dedi.
Oda olarak tarımsal danışmanlık hizmeti verdiklerini de kaydeden Atıcı, geçtiğimiz aylarda Ketendere Mahallesi’nde yaşayan bir grup çiftçinin zeytin ağaçlarının arasına incir dikmek için başvuruda bulunduklarını ve bu talebin yüzde 50 hibeyle 360 adet incir fidanı alınarak dağıtımının yapıldığını ve bakımı için bilgilendirme yapıldığını söyledi.
Başkan Atıcı ayrıca, tarımsal alanlarda yaşanan altyapı sorunlarıyla ilgili belediyelerle işbirliği yaptıklarını belirtti. Dünya Çiftçiler Günü ile ilgili etkinlikler ve panel ile çeşitli konularda bilgilendirme toplantıları yapıldığını belirten Atıcı, bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini söyledi.
Milas olarak çok sayıda yangınla mücadele edildiğini söyleyen Atıcı, bu yangınlarda tarımsal alanların çok fazla zarar görmediğini, hasar gören alanların da hasar tespit çalışmasının yürütüldüğünü ifade etti.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, geçtiğimiz yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın birleşerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kurulmasının sorun oluşturduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılığın bile ayrı bakanlıklar olması gerektiğini söyleyen Atıcı, “Tarım Bakanımız tabi ki sahalarda. Tespitler yapıyor. Önlemler alıyor ama tarım ve hayvancılık biraz ihmal edildi gibi. Yeterli performans sarf edilmedi diye düşünüyorum. Buradan bakıldığında bu sıkıntı çıkıyor. Orman ve Su Bakanlığı da ayrılmalı. Yazın bunu çok iyi gördük. Bizim gözümüzden bu net belli oluyor.” dedi. 
Kasım ayında düzenlenen 6. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne maddi ve manevi birçok destekte bulunduklarını belirten Atıcı, “Kristal Zeytinyağları ile bir anlaşma yaparak çiftçimize 3 bin 500 zeytin fidanı dağıtacağız. 2 yaşında Memecik fidanı dağıtılacak. Şubat ayında buraya gelecek.” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Ekizköy’de yaşanan hortum felaketi ile ilgili de bir açıklama yapan Atıcı, “Birçok ağaçta hasar meydana geldi. İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz ile birlikte hasar tespit çalışması yaptık. Çiftçilerimize de zeytin fidanı sözü verdik. Çok ilginç, hortum etkisini göstermiş, karayoluna gelince etkisini yitirmiş. Ama hortumun geçtiği yerde bir anıt ağaç vardı. Çizgi film gibi yerinden çıkarmış, düzgün şekilde yere yatırmış.” diyerek son yıllarda sıkça yaşanan hortumların iklim krizinin bir etkisi olabileceğini söyledi.
Başkan Atıcı, Ziraat Bankası’nın Cumhuriyet Caddesi’ndeki hizmet merkezinin yetersiz kaldığını ve ikinci şubesini açması gerektiğini söyledi. 
Dünya üzerideki gıdanın adaletli olarak paylaşılamadığını kaydeden Atıcı, kooperatifçiliği ‘kurtuluş’ olarak tanımladı. Kooperatifçiliğin mevzuat, eğitim ve finansman olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Atıcı, “Türkiye’nin kurtuluşu kooperatif olsa bile, işleyişte sorun var. Yeniden masaya yatırılması gerekiyor.” dedi.
Başkan Atıcı, konuşmasının sonunda üye istatistiklerine yönelik açıklama yaptı. Milas Ziraat Odası’nın bugün itibariyle 14 bin 688 üyesinin bulunduğunu belirten Atıcı, dikkat çeken bir istatistiği de gazetecilerle paylaştı. Atıcı, son 1 yılda 528 çiftçinin kaydını sildirdiğini açıkladı. Yaptığı mahalle gezilerinde kırsalın boşaldığını fark ettiğini söyleyen Atıcı, “Kaymakam ile gittiğimiz zaman toplantı yapıyoruz. Tarımsal köylere gittiğimiz zaman bile tarımla uğraşan kişi sayısı 10’u geçmiyor. Kimisi balıkta, kimisi havalimanında, kimisi termikte, kimisi belediyede. Bu insanlar en tarımsal köyde bile böyle. Gittiğimiz zaman köydeki herkes yaşlı, dinlemiyor bile. Sebep belli. Girdiler artmış, gelirler daha düşüyor.” dedi.
Atıcı, 1997 yılında 22 bin olan üye sayısının 14 binlere kadar düştüğünü belirterek, “2020 yılında bu düşüş daha da devam eder. Zaten artık terk eden geri gelmiyor. Giden geri gelmiyor.” dedi ve Milas’ın Muğla’da üye sayısı bakımından 1. olduğunu, Türkiye’de de ilk 100’de olduğunu söyledi.
MİZO TAR Müdürü Mehmet Emin İnce, çiftçiye daha uygun fiyatla ürün sunmak için 12 yıldır Milas’ta hizmet verdiğini söyledi. 
Tarımsal Danışman Ziraat Mühendisi Abdullah Öz ise, üretim yapan çiftçiye kolaylık sağlamak için çalışma yaptıklarını söyledi. Öz, İzmir’de yapılan Tarım Fuarı’na 45 çiftçinin ziyaret ettirildiğini, 14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla çiftçilere yönelik panel düzenlendiğini, şiddetli yağış nedeniyle zarar gören tarım arazilerini ziyaret ederek hasar tespit çalışması yürüttüklerini ve zeytin sineği ile mücadele için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Tarımsal Danışman Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ise, üreticilere teknik destekte bulunduklarını ve zararlılarla mücadele konusunda takip yaptıklarını ifade etti.
Basın toplantısı, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık