‘24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’ mesajları
ÖNDER Haber -

24 Temmuz basında sansürün ilk kez kaldırılışının 108. Yılı dolayısıyla gazetemize ulaşan mesajlar şöyle ...
TGC: “24 Temmuz Basın
Özgürlüğü Mücadele
Günümüz kutlu olsun”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Basında Sansürün ilk kez kaldırılışının 108. Yılını kutladı. 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü nedeniyle yapılan açıklamada “gazeteciliğin çok zor bir dönemden geçtiğine” dikkat çekildi.
Açıklama şöyle:
24 Temmuzlar, Osmanlı İmparatorluğunda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeler. Gazeteciler için önemi yadsınamayacak ölçüde büyüktür.
O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmamışlardır. Ve ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanmıştır.
24 Temmuzlar meslek örgütlerince 1971’e kadar ‘basın bayramı’ olarak kutlanmıştır. Ancak 1971 darbesinden sonra TGC yönetimi gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuzları bayram olmaktan çıkarmış “Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak kabul ve ilan etmiştir.
Ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu kez 1989 yılında, her yıl basın özgürlüğü için uğraş veren gazeteci ve kurumları ödüllendiren “Basın Özgürlüğü Ödüllerini” kurmuştur.
24 Temmuz bayram
değildir
Buna rağmen günümüzde kimi kurum ve kuruluşların 24 Temmuzları zoraki bir biçimde halâ “bayram” olarak kutlamaları anlaşılamıyor. Gazetecilik belki de tarihin en güç döneminden geçerken, mesleğin çilekeş muhabirleri, foto muhabirleri kameramanları da ayakta kalma adına zorlu bir sınav veriyorlar. İşsizlik, psikolojik ve fiziksel şiddet gazetecileri tehdit etmeye devam ediyor. Kamuoyunu bilgilendirme adına olayları izlerken polisten de göstericilerden de dayak yiyor, hırpalanıyorlar.
Gazeteciler Basın İş
Kanununa göre
çalıştırılmıyor
Basın İş Kanunu’na göre çalıştırılan gazetecilerin dört katı kadar hukuksuz çalıştırılan gazeteci bulunuyor. Sansür, oto-sansür, düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller her yıl biraz daha artıyor.
Şeffaflık ve basın özgürlüğü çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Kamuoyunun gerçekleri öğrenme, doğru haber alma hakkı olarak belirlenen basın özgürlüğü ise uluslararası ölçeklerde Türkiye’de yok sayılıyor.
Toplumsal barış ve
kardeşlik sağlanmalı
TGC Yönetim Kurulu olarak, “Basın Özgürlüğü Ödüllerini” alan meslektaşlarımızı ve kurumları kutluyoruz. Her yıl 24 Temmuz’da verdiğimiz Basın Özgürlüğü Ödülleri’ni bu yıl darbe girişiminin ardından yaşanan acılar ve sorunlar nedeniyle maalesef daha ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldık. Ardından ülkemizde olağanüstü hal ilan edildi.
Medyanın, darbenin önlenmesinde ne kadar önemli bir rol oynadığını, olağanüstü hal ilan edilmiş olsa dahi basın özgürlüğüne daha güçlü sahip çıkılması gerektiğini bir kez hatırlatıyoruz.
Umuyoruz ki darbe girişiminin ardından iktidarı ve muhalefeti ile Türkiye artık demokrasinin uluslararası ölçütlerine uyum sağlayabilir, toplumsal barışı ve kardeşliği sağlayacak çare bulunabilir.
Bu duygularla meslektaşlarımızın ‘24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü kutluyoruz. Gelecek 24 Temmuz’ların çok sesli çağdaş bir toplumun bayramı olarak kutlanmasını diliyoruz.”
Vali Çiçek: 24 Temmuz
mesajı
Değerli basın mensupları, bugün Türk basınında sansürün kaldırılışının 108. yıldönümünde özveri ile çalışan tüm basın mensuplarının ’24 Temmuz Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.
Öncelikle, ülkemiz tarihine kara bir gün olarak işlenen 15 Temmuz 2016’yı 16 Temmuz 2016’ya bağlayan gecede halkın iradesine sahip çıkan ve demokrasinin yanında olan basınımıza teşekkür ederim. Gece gündüz demeden fedakarca halkın doğru haber alması ve devlet büyüklerimizin mesajlarının halka iletilmesi konusunda basın mensupları büyük bir çaba sarf etmiştir. Gösterilen bu gayretli çalışmalardan, gayri meşru kalkışmayı reddederek, kanunların ve devletimizin yanında yürüyen tüm basın çalışanlarına minnettarım.
Demokratik ve çağdaş toplumların vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, toplumun aydınlanmasında ve bilgilendirilmesinde önemli bir rol üstelenmektedir. Vatandaşların bilgi edinme ve haber alma ihtiyacının karşılanmasında basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır.
Basın çalışanları, yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir.
Kamuoyunu objektif ve gerçekleri yansıtarak aydınlatma, eleştiride bulunma, halkı bilinçlendirme gibi önemli bir kamu hizmetinde bulunan basın çalışanları, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumluluk üstlenmektedir. Basın bir toplumun sesi, gözü, kulağı ve aynasıdır. Şehrin gelişmesinde basın mensuplarının yaptığı haberlerin katkısı büyüktür. O nedenle basın çalışanları bizim için çok değerlidir.
Bu duygu ve düşüncelerle gece gündüz demeden toplumu bilgilendirmek için çalışan basın mensuplarının ‘24 Temmuz Basın Bayramını’ kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.
Başkan Gürün, ‘Basın
Bayramı’nı kutladı
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının 108. Yılı ve Basın Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.
Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmelerde, milletin demokrasiye sahip çıkmasında basının ne kadar etkili olduğunun bir kez daha anlaşıldığını, gazeteciliğin diğer mesleklere göre daha büyük sorumluluklar taşıdığını söyleyen Başkan Gürün, özgür ve tarafsız bir basının milletin doğru bilgiye ulaşmasında büyük kuvvet olduğunu söyleyerek, “Demokratik ve çağdaş toplumlarda basın 4. kuvvettir. Yaptıkları tarafsız, güvenilir, objektif haberlerle toplumu bilgilendirme, aydınlatma görevi basının ve gazetecilerindir. Basın mensupları habercilik kurallarına uymalı, araştırmalı, yaptıkları haberlerde her iki tarafı da dinleyerek gerçekleri olduğu gibi yansıtmalıdır. Mesleki olarak birçok zorlukla karşılaşan gazetecilerin siyasi baskılardan uzak, tarafsız bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi toplumun menfaatleri ve geleceği için de önemlidir” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Atatürk’ün “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar. Basın, milletin umumî sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir” sözlerinin gazeteciliğin ne kadar önemli bir meslek olduğunu anlattığını söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi için tüm zorluklara göğüs geren, çoğu zaman canlarını bu yolda feda eden halkın gözü, kulağı olan, basın dünyasının bütün değerli, fedakar, emekçi gazetecilerin 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı’nı kutluyorum.”





