373 orman yangınında 474.46 hektar alan zarar gördü

Oktay ÇAYIRLI -

373 orman yangınında 474.46 hektar alan zarar gördü

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Güvercinlik’te bulunan Gökçeler Orman Yangınlarını Söndürme Helikopteri Pisti ve Tesisleri’nde 2016 yılı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi… Milas ve Bodrum’da görev yapan gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, 2016 yılında çıkan 373 adet orman yangınında 474,46 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü ve bu yangınların % 76’sının 11 - 19 saatleri arasında çıktığını, % 15’inin ihmal - dikkatsizlik, % 8’inin kasıt, % 30’unun yıldırım düşmesi nedeniyle çıktığını belirterek, % 47’sininse nedeninin belirlenemediğini sözlerine ekledi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2016 yılı çalışmaları ve dolayısıyla geçtiğimiz yılın genel bir değerlendirmesi, dün Güvercinlik’teki tesislerde düzenlenen kahvaltılı toplantıyla basın mensuplarıyla paylaşıldı. Toplantıya, Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik ve Bölge Müdür Yardımcıları, Milas Orman İşletme Müdürü Çetin Akkaya, İşletme Müdür Yardımcıları ile Milas ve Bodrum İşletme Şeflerinin yanısıra Milas ve Bodrum’da görev yapan gazeteciler katıldı.

 

1 milyon 150 bin 201

hektarlık alandan

sorumluyuz

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün Aydın ve Muğla illeri sorumluluk alanlarında çalıştığını ve görev ve sorumluluğu altında 1 milyon 150 bin 201 hektar ormanlık alan olduğunu belirttikten sonra, bu ormanların tamamının yangınlara birinci derece hassas ormanlık alan olduğuna dikkat çekerek sözlerine başlayan Bölge Müdürü Çelik, “Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına karşı hem havadan hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğümüzde yangınlarla mücadelede 1500 işçi, 89 arazöz, 38 su tankeri, 51 ilk müdahale aracı, 12 dozer, 11 greyder ve 9 treyler kara gücünü oluşturuyor. Fethiye, Marmaris, Milas ve Nazilli’de konuşlanan 4 su atma özelliği taşıyan ve Ula’da konuşlanan 1 genel amaçlı olmak üzere 5 helikopter ile Milas - Bodrum Hava Limanı’nda konuşlanan 2 amfibik uçak Bölge Müdürlüğümüzün yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturuyor. Yaz ayları boyunca 103 sincap motorize ekibi riskli bölgelerde devriye görevi yapıyor” dedi.

 

2016 yılında 373 adet

orman yangını

Personel ve ekip sayıları hakkında bilgi verdikten sonra sorumluluk alanlarında son 10 yılda çıkan yangınlarla ilgili verileri de paylaşan Çelik, “Bölge Müdürlüğümüzde son 10 yıllık verilere göre yılda ortalama 331 adet yangın çıkmakta ve bu yangınlarda ortalama 534,1 hektar ormanlık alan zarar görmekte. Bu yangınların % 32’sinin ihmal dikkatsizlik, % 15’inin kasıt, % 29’unun yıldırımdan çıktığı tespit edildi. Çıkan yangınların % 24’ünün sebebi ise meçhul. Yani tespit edilemedi. 2016 yılında çıkan 373 adet orman yangınında 474,46 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yine bu yangınların çıkış nedenleri konusunda yapılan istatistikî çalışma sonucu,  % 15 ihmal dikkatsizlik, % 8 kasıt, % 30 yıldırım, % 47 meçhul olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz yangınlarının % 76’sı 11 - 19 saatleri arasında çıkmış. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz sınırlarında çıkan 226 adet kırsal alan ve ziraat yangınında 788 hektar alan zarar görmüş ve bu yangınlara da müdahale edilmiştir. Bu yıl 26 Ocak 2017 tarihi itibariyle 2 adet orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 0,51 hektar alan zarar gördü. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12 adet yangın çıkmış ve 3,12 hektar alan zarar görmüştü” dedi.

 

51 adet Yangın

Gözetleme Kulesi var

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında 51 adet Gözetleme Kulesinin yeraldığını ifade eden Çelik, “51 yangın gözetleme kulesinden 24 saat usulü ile gözetim ve denetim altında. 51 kulemizin 15’inde Genel Müdürlüğümüz, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile yapılan Kameralı Gözetim sistemi bulunmakta. Bu sistemde 360 derece dönebilen kameralar 10 kilometrelik mesafede en ufak dumanı algılayarak yangını takip eden birimlere alarm vermekte. Bir turunu 3 dakikada tamamlayan bu kameralar ‘Duman Avcısı’ adıyla da bilinmekte. Ayrıca Bölge Müdürlüğümüz Milas İşletmesi Bodrum Şefliğine bağlı Kayabaşı-Çöplük mevkii ve Seydikemer İlçesi, Kuytucak Kulesinde İnsansız Kameralı Gözetleme Sistemi devreye girdi. Araç Takip Sistemiyle kara ve hava araçlarımızın hareketlerini anlık olarak takip etmekteyiz. Araç Takip Sistemiyle araçların üzerinde bulunan GPS’den alınan koordinat SMS ile sisteme aktarılmakta ve aracın harita üzerindeki yeri görülebilmekte” dedi.

 

323 havuz

Orman yangınlarına karşı havadan yapılan müdahaleler sırasında helikopterlerin su alabilecekleri yerlerin mesafelerinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Çelik, “Orman yangınlarıyla mücadelede hava araçlarımız ile daha etkin müdahale için 323 adet havuz, gölet ve diğer su kaynağından faydalanılmakta” dedi.

 

Yanan alanlar yeniden

yeşilleniyor

Çıkan yangınların ardından kamuoyunda çoğu zaman “yanan alanda binalar yapılacak” şeklinde endişelerin dillendirildiğini anımsatıp yanan sahaların kısa sürede yeniden yeşillendirildiğini belirten Çelik, “Yangınların ardından zarar gören bölgelerde hemen temizlik çalışması başlatıyoruz. Yanan alanları en hızlı şekilde ağaçlandırıyoruz. Bu çalışmayı yapmak da bizim asli görevlerimiz arasında. Yeşillendirme çalışmalarımızı çoğu zaman çocuklarımız ve siz gazetecilerimizin de katılımlarıyla yapıyoruz. Yangın olur yangına koşarız, dikim olur dikim çalışması yaparız. Diktiklerimizin de takibini yapıyoruz” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık