5 Aralık Kadın Hakları Günü Mesajları…

Dün, 5 Aralık Kadın Hakları Günü idi. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle ilçemizdeki siyasi partilerin kadın kolları ve bazı sivil toplum örgütü yöneticileri bir mesaj yayınladı.

5 Aralık Kadın Hakları Günü Mesajları…
  • 06 December 2018, Thursday 10:01

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Milas İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz, AKP Milas İlçe Kadın Kolları Başkanı Cemile Özdemir, Cumhuriyet Kadınları Derneği Milas Şube Başkanı Gülden Sökelioğlu tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteği dile getirilerek, bu anlamlı gün de; kadın sorunlarının bir kez daha gündeme getirilmesi, farkındalık yaratılması ve çözümler bulunmasına dikkat çekildi.

Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapılan açıklamalarda, kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumun bütünü açısından demokratik bir anlam taşıdığının altı çizildi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle yayınladığı mesaj şöyle:

“Toplumun gelişmesinde ve geleceğin bireyleri olan çocukların eğitiminde, toplumun temel taşlarından olan, ailenin temel direği kadınlarımıza Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok dünya ülkesinden daha önce 5 Aralık 1934’te ‘Genel Seçimlere Katılma, Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanıması, Türk kadınına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.

O günden bu güne Türk kadını; sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşit hale gelmiştir. Toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın ve kız çocuklarının haklarının korunmasına yönelik mücadele, ülkemizin gelişimi açısından da büyük önem taşımaktadır. Atatürk ; “Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur” demiştir. Unutulmamalıdır ki dünyamızı değiştirecek olan kadınlarımızdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türk Kadınına ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ verilişinin 84. yıl dönümü olan bu anlamlı günde yaşamımızın birçok alanındaki çalışmalarıyla, dünya çapında başarılara imza atmış, varlıklarıyla toplum yapımıza şekil veren kadınlarımızın ve tüm dünya kadınlarının 5 Aralık Kadın Hakları Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum.”

CHP Milas İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz tarafından 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:

“Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

5 Aralık 1934’te Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti ve seçim kanununda yapılan değişiklik ile bundan tam 84 yıl önce kadınlar en demokratik haklarına kavuştular. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biridir. 1930 yılından itibaren yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934’te anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliyle tanındı. Teşekkür ediyoruz Ata’m sana minnet duygularımızı bir kez daha dile getiriyoruz, bize verdiğin değerlerin ömrümüzün sonuna kadar yılmaz bekçisi olacağız.”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Milas Şubesi Başkanı Gülden Sökelioğlu’nun 5 Aralık Kadın Hakları Günü ile ilgili mesajı…

“Kadınlar, uyanın artık!.

Ankara'da, 15 Şubat 1997'de, 50.000'i aşkın kadının katılımı ile 'Şeriata karşı kadın yürüyüşü' yapıldı. Bu yürüyüşü düzenleyen 32 kadın, kadınların örgütlenmesi için yeni bir kadın derneği kurmak istediler;

Avukat Şenal Sarıhan ve arkadaşları tarafından 5 Aralık 1997 yılında, Cumhuriyet Kadınları Derneği Ankara'da kuruldu. Cumhuriyet Kadınları Derneği Türkiye'nin her yerindeki şubeleri aracılığıyla; kadın haklarının, demokrasinin ve Cumhuriyet'in kazanımlarının devamı için mücadele etmektedir.

5 Aralık 1934'te, Atatürk tarafından, Türk kadınlarına Avrupalı kadınlardan çok önce Seçme ve seçilme haklarının verilmesinin bugün 84.yıldönümü. Peki, Türk kadınları haklarını koruyabildi mi? Tabi ki hayır!...

Günümüzde ne yazık ki kadının sosyal ve siyasi hakları elinden alınarak, çalışma hayatından uzaklaştırıp eve hapsetmek istenmektedir. Evlenme ve boşanmada  'Medeni Hukuk' yerine, 'Şeriat Hukuku' geçerli kılınmak isteniyor.

Atatürk'ün Türk kadınlarına tanıdığı tüm hakları budanarak; çalışan, sosyal hayatta başarılı, güçlü bir kadın imajı yerine aciz, erkeğine muhtaç ve evinin dört duvarı arasına hapsedilen bir kadın anlayışı yerleştirilmek isteniyor.

Kadınlara uygulanan şiddet ve cinayet olayları her geçen gün artıyor ama cezalar ise caydırıcı olmak yerine ödül yerine geçiyor.

16 yıllık AKP iktidarı döneminde kapatılan köy okulları ile taşımalı eğitim sistemi ile kız çocukları okuldan koparılarak, çocuk evliliklerin önü açılıyor.

Resmi nikâhı imamların kıyması, çocuk yaşta evlilikler ve eğitim sisteminin sürekli değiştirilmesi ile Cumhuriyet tasfiye edilerek şeriat rejiminin taşları döşenmek isteniyor.

Hastalıklı zihniyetteki insanların zehirli düşünceleri de toplumun dönüştürülmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kadınlar, uyanın artık!.

Atatürk'ün sizlere sunduğu haklarınıza sahip çıkın ve kadınlar üzerinden toplumu dönüştürmek isteyenlere izin vermeyin.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkezi'nin kuruluşunun 21.yılı, Türk kadınlarına seçme ve seçilme haklarının verilişinin 84.yılı kutlu olsun.”

AKP Milas İlçe Kadın Kolları Başkanı Cemile Özdemir'in 5 Aralık Kadın Hakları Günü mesajı şöyle:

“5 Aralık 1934 Türkiye siyasi hayatının en önemli tarihlerinden biridir. Kadın, ilk Türk hanedanlığından bu yana kurucu unsur olmuş, karar alma mekanizmalarının en üst kademelerinde bulunmuştur.

Yeni devletimizin kurulduğu 1923 tarihinden bu yana önce belediye seçimlerinde, sonra muhtarlık seçimlerinde ardından da 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Bu, tarihsel süreç içinde yeni devletimizin kendini medeni olarak addeden Avrupa devletleri arasında Türkiye’yi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muhteşem öngörüsüyle demokratik gelişmişlikte en üst sıralara taşımıştır. . Komşu ilçemiz Aydın’ın Çine ilçesinde Karpuzlu Bucağı’nın muhtarlığına seçilen Gül Esin, o dönemin şartları içinde çok büyük bir cesaret örneği sergilemiş ve bu nedenle Atatürk tarafından da ödüllendirilmiştir.

Türk kadını, siyasal temsiliyet kabiliyetinde her zaman kendini ifade etmeyi bilmiştir. Bu oran henüz istediğimiz seviyede olmasa da gün geçtikçe yükselmektedir. Özellikle Genel Başkanımız - Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki partimiz biz kadınlara, temsiliyette önem vermektedir. Muğla örneğine bakıldığında, kadın haklarının yılmaz savunucusu olduğunu iddia eden siyasi anlayışlarla partimiz karşılaştırıldığında bu durum net olarak görülecektir. Tüm siyasi partiler içinde kadın bir milletvekiline seçilebilir bir sıra veren tek parti AK Parti’dir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin cinsiyete göre sandalye dağılımına bakıldığında AK Parti’nin kadınlara verdiği önem görülecektir. Partimiz, 53 milletvekiliyle en çok kadın temsilci sayısına sahipken, en yakın rakibi olan siyasi partide 18 kadın temsilci bulunmaktadır.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz. Medeni cesaret örneği gösteren tüm seçilmiş ve yerel seçimlerde adaylık yarışına girecek tüm kadınlara başarılar diliyoruz.”

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık