7. Zeytin Hasat Şenliği Yapıldı

Türkiye’nin Avrupa Coğrafi İşareti sahibi tek zeytinyağı olan Milas Memecik zeytinlerinden elde edilen Zeytinyağı, Cumartesi ve Pazar günleri devam eden 7.Zeytin Hasat Şenliği ile, tanıtılmaya çalışıldı.

7. Zeytin Hasat Şenliği Yapıldı
  • 15 November 2021, Monday 9:34

Güzel bir havada, Baltalıkapı’dan başlayan Şenlik Yürüyüşüyle başlayan 7. Zeytin Hasat Şenliği, çeşitli etkinliklerle ve her akşam gerçekleştirilen konserlerle sona erdi.

Şenlik Yürüyüşü, zaman zaman oynanan halk oyunlarıyla duraklarken, milletvekilleri de yürüyüş sırasındaki duraklardan birinde zeybek oynadı.

Kortejin Atapark’a ulaşması sonrasında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi sonrasında protokol konuşmaları başladı.

Tören için hazırlanan alandaki sandalyeler bile neredeyse yarı yarıya boştu. Tören konuşmaları, ne yazık ki, bütün eleştiri ve uyarılara karşın, yine de çok kalabalıktı ve uzun sürdü.

Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın yaptığı ve herkese hoşgeldiniz diyen konuşması sonrasında, en fazla bir konuşmacı daha olacağı düşünülürken, önce İl Tarım Müdürü Barış Saylak, daha sonra da İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, AKP Muğla Milletvekili Yelda Gökcan, AKP Muğla Milletvekili M.Yavuz Demir konuştu ve en son da Muğla Valisi Orhan Tavlı konuştu.

Konuşmalar uzadıkça, tören alanındaki koltuklar boşaldı ve ikinci milletvekilinin konuşması sırasından itibaren sadece protokolün oturduğu koltuklarla, arkasındaki bir sıra koltukta ‘yarı protokol’ üyeleri kaldı.

İlk gün vatandaşlar, protokol konuşmalarını izlemek yerine, kurulan standları dolaşmayı tercih ettiler.

Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın konuşmasını yan sütunlarda bulacaksınız.

Törende konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, tarihin her döneminde pek çok medeniyet tarafından, şifa kaynağı olarak görülen, umudun, bolluğun, mutluluğun sembolü olan zeytinin, zeytinyağının önemine değindi.

Muğla’daki 17 milyon zeytin ağacının 11 milyonunu tek başına Milas’ın barındırdığını söyleyen Tavlı, “Milas zeytinyağı, yoğun aroması ve kalitesiyle diğer zeytinyağlarından ayrılmaktadır. Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği tarafından verilen Uluslararası Coğrafi İşarete sahip ilk ve tek Türk zeytinyağıdır. Bu tescil Milas zeytinyağının kalitesini garantilemiştir. Herkesi tarihin ve kültürlerin, doğal güzelliklerin kesintisiz devam ettiği özel yerlerden olan, zeytin ve zeytinyağının başkenti Milas’ı, Muğla’yı gezmeye davet ediyorum. Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerini tebrik ederek, hasadınızın bol ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.

Tören konuşmaları sonrası protokol üyeleri standları ziyaret ettiler ve Kurudere Mahallesi’nde yapılan temsili hasata katılıp zeytin silktiler ve sonrasında zeytinyağı fabrikasında zeytinin zeytinyağına dönüşümünü izleyip, sıkılan zeytinyağını tattılar.

Çeşitli etkinliklerle devam eden Zeytin Hasat Şenliği, birinci gün akşamı yapılan Gece Yolcuları ve ikinci gün akşamı Melek Mosso konserleriyle sona erdi. Şenliğin en kalabalık olduğu bölümleri de bu iki konser saatlerinde gerçekleşti.

Milaslılar daha çok bu iki konserle 7.Hasat Şenliği’ni izlerken, çevre il ve ilçelerden gelen konuklar daha çok standlarda vakit geçirdiler.

7. Hasat Şenliği’nin belki de en anlamlı etkinliğini ise, Milas Memecik zeytini ve zeytinyağının hem ülkemiz hem de dünya tanınırlığında önemli bir paya sahip olan zeytin ve zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe yaptı. SOM Zeytinyağı standında satış yapmayan Ali Osman Menteşe, ziyaretçilerine, “zeytin ve zeytinyağı hakkında merak edilen her şey” konusunda, gelen soruları cevaplayarak, 7.Hasat Şenliği’nin yine en anlamlı etkinliğini gerçekleştirdi. İki gün boyunca, müzik ve diğer etkinliklerin olmadığı saatlerde, SOM standında, vatandaşların zeytin ve zeytinyağı hakkındaki merak edilen bütün konularında bilgiler verdi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık