7.Zeytin Hasat Şenliği’nin en anlamlı etkinliği

7. Milas Zeytin Hasat Şenliği 13-14 Kasım tarihlerinde gerçekleşti. Kuşkusuz amaç, ülkemizin en fazla zeytin ağacı bulunan Milasımızın memecik cinsi zeytini ve zeytinyağı konusunda farkındalık yaratmak, son 5-6 yıla kadar hep ‘kalitesiz yağ’ diye ‘dökme zeytinyağı’ olarak muamele gören Memecik zeytinyağının çok kaliteli bir zeytinyağı olduğu konusunda, ülke ve dünya çapında tanınırlığını sağlamaktı.

7.Zeytin Hasat Şenliği’nin en anlamlı etkinliği
  • 17 November 2021, Wednesday 10:06

Bu anlamda, Hasat Şenliği’nde pek çok etkinlik gerçekleştirildi. En büyük görev, kuşkusuz zeytin ve zeytinyağı üreticilerinindi. Ancak bildiğimiz gibi, bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz Hasat Şenlikleri’ne sektörün ilgisi yeteri kadar değildi. Ancak bu yıl, biraz daha yüksek bir katılım gerçekleşti gibi.

Ulusal ve ulusulararası tadım yarışmalarında çok iyi dereceler alarak kendine ülke ve dünya çapında yer edinmeye başlayan zeytinyağı üreticileri, zeytinyağımızın artık para etmeye başladığı bir döneme de girdiler.

Hiç kuşkusuz, son yıllardaki bütün bu gelişmelerin, memecik zeytini ve zeytinyağına artan ilginin önemli bir kahramanı var. İlçemiz eşrafından Ali Osman Menteşe Bey..

“Zeytin ağacını sopayla dövmeyin” sloganıyla başlattığı, zeytin ağacına ilginin ve ‘doğru bakım, doğru budama, doğru silkme, zeytinyağını çuvalda değil kasayla taşıma ve bekletmeden sıkım’ gibi, bir dizi konuda çarpıcı çıkışlar yaptı. En önemlisi, bunu kendi ata zeytinliklerinde titizlikle uyguladı. Üstelik, doğru bakım yapılan Memecik zeytininin ‘erken hasat, soğuk sıkım’ tekniğiyle polifenolü yüksek, çok güzel bir zeytinyağı verdiğini kanıtladı. Bütün bir sektör, O’nun açtığı yolda yürüdü desek, abartma yapmış olmayız.

Ancak O, bundan böbürlenmedi, kibirlenmedi.. Zeytin ve zeytinyağı konusunudaki doğruları araştırmaya, bulmaya, uygulamaya ve tanıtmaya devam etti. “Ben kendimi zeytinciliğe adadım” diyerek, herkese yardımcı oldu, soranlara anlatmaktan bıkmadı.

Ve, 7.Milas Zeytin Hasat Şenliği’nde de yine standını açtı. Ancak standında zeytinyağı satışı yapmadı. İki gün boyunca, gürültünün az olduğu saatlerde, standını ziyaret eden vatandaşların zeytin hakkındaki bütün sorularını yanıtladı.

Standına astığı “Zeytin ve zeytinyağı hakkında bilmek istediğiniz her şey! Ödüllü Üretici Ali Osman Menteşe’ye sorun” pankartı önünde oturarak,  gelen ziyaretçilerin “Neden erken hasat? Soğuk sıkım nedir? Sızma zeytinyağı ne demek? Polifeno nedir? Zeytin ağacı sulanır mı? Ağaçlarımızı ne sıklıkla badamalıyız? Zeytin zararlıları nelerdir? Nasıl Mücadele edilir? Zeytine nasıl gübre verilir? Ve diğer” sorularını, onların anlayabileceği şekilde anlattı. Yeri geldi, ‘zeytinyağı tadımı nasıl yapılır’ı uygulamalı olarak gösterdi. Bölgede yeni zeytinyağı tesisi yapmak isteyen müteşebbislere yol gösterdi..

Bu anlamda, iki gün boyunca, zeytin hasat festivalinin ruhuna uygun bir şekilde eğitimlerine devam etti.

Bu anlamda, daha hâlâ, zeytin ve zeytinyağı hakkında çok az şey bilindiğini, herkesin bu işin iyice farkına varması gerektiğini anlatmaya çalışıyordu.

Teşekkürler Ali Osman Menteşe Bey.. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık