‘9 Mart Dünya Böbrek Günü’

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

‘9 Mart Dünya Böbrek Günü’

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ‘2017 yılı Dünya Böbrek Günü’nün farkındalık konusunun, “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam” olarak belirlendiği ve gün dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, “obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi”nin ele alınacağı bildirildi.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan imzalı açıklamada, konuyla ilgili şu bilgi, uyarı ve önerilere yer verildi:

 

Böbrek sağlığı için

6 altın kural

•Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Diyabetli kişilerin yaklaşık % 50’si böbrek hasarı geliştirmektedir. Kan şekerinizin kontrolünüzde olması için elinizden geleni yaptığınızdan emin olun!

•Aktif olun. Aktif yaşamak, böbreklerinizin sağlıklı kalmasına yol açar. Yaşamınızın genelinde size yardımcı  olur ve beraberinde oluşan olumlu hava, kilo vermeye teşvik eder.

•Sağlıklı beslenin ve kilonuzu kontrol altında tutun. Yiyecek seçin, ağır yiyecekleri azaltın ve sağlıklı kalmak için spor yapmanız gerektiğini unutmayın.

•Su, su, su! Vücudunuzun su tutması böbreklerinizin yanı sıra cildiniz için de iyi. Fazla su toksinleri böbreklerden uzaklaştırır ve böbrek taşı üretme ihtimalinizi ortadan kaldırır.

•Ahh şu Sigara! Sigaranın zararları saymakla bitmez, ancak böbrekler için kanser oluşturma riski, sigara içenler için % 50 oranında artmaktadır. Sigarayı hemen bırakın…

•Kronik rahatsızlıklara meydan vermemek için reçetesiz ilaçlardan uzak durun, akılcı ilaç kullanın. Örneğin ağrı kesici gibi birçok ilaçlar -düzenli olarak alınırsa- böbreklerinize zarar verebilir. Acil durumlar için kullanılması daha doğru olur, ancak zarar vermeyeceği durumlarını saptamak için kronik ağrılarınız varsa hekiminize görünün.

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.

Böbrekleriniz hakkında daha fazla bilgi edinerek ve gelecek yıllar boyunca onları sağlıklı ve mutlu tutarak Dünya Böbrek Günü’nü kutlayın!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık