Aday adayları belli.. Peki, adaylar kimler ve nasıl olacak?..

14 Mayıs’ta yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri için partilerin aday adayları belli oldu. Buna göre Muğla’da CHP’de 56 milletvekili aday adayı müracaatı olurken, AKP’ye 41, İYİ Parti’ye 37, MHP’ye 5, Demokrat Parti’ye 1, Memleket Partisi’ne 14, DEVA Partisi’ne 10, DSP’ye 1 kişi milletvekilliği için aday adaylığı müracaatı yaptı.

Aday adayları belli.. Peki, adaylar kimler ve nasıl olacak?..

PARTİLERİN MİLASLI ADAYLARI..

Muğla’da aday adaylığı için müracaat edenlerden Milaslı aday adayları ise şöyle:

CHP Milas’tan Bekir Perçin, Fahrettin Üstün, Suat Özcan, İlknur Öner, Mehmet Dikmen, Yusuf Ağlar. Milaslı olan eski İl Başkanı Adem Zeybekoğlu da bu listede sayılabilir.

AKP Milas’tan Mehmet Yavuz Demir, Duygu Pınar Marçalı Doğru, Hasan Çemrek, Levent Akyer, Yusuf Esen.

İYİ Parti Milas’tan Metin Ergun, Ömer Hayati Kılınç

DEVA Partisi Milas’tan Süleyman Demirtaş.

DSP Milas’tan Fırat Akın.

PEKİ, ADAYLAR NASIL BELLİ OLACAK?

Şimdiye kadar yapılan açıklamalara göre, adaylar merkez yoklamasıyla belli olacak. Yani Genel Merkez belirleyecek.

AKP, konuyla ilgili bir temayül yoklaması yaptı. Üstelik bu yıl dijital ortamda gerçekleştirildi. Ancak sonuçlar bilinmiyor. Her zamanki gibi ‘temayül yoklaması’ sonuçları genel merkeze gitti ve orada değerlendirilip, aday adayları ile yapılacak mülakatlar sonrasında, AKP Muğla Milletvekili adayları genel merkezce belirlenecek.

İYİ Parti ise sadece 18 büyükşehirde ön seçim yapılacağını açıkladı. Muğla ise bu büyükşehirler arasında yok. Yani Muğla’da İYİ Parti Milletvekili adaylarının sıralaması da Genel Merkezce yapılacak.

CHP’de ise yine ön seçim yok. Partiye belki de en fazla enerji kaybettiren de bu durum. Ön seçim yapılsa, teşkilatların çok daha aktif bir şekilde çalışacağı ve çok daha fazla aday katılımı olabileceği rahatlıkla söylenebilir. Bu aslında bir ölçüde diğer partiler için de böyle. Ancak, CHP tabanında bu, demokratik seçim ve katılım açısından hep dile getirilen ve özlenen bir yöntem. Ancak yine, ‘süre sıkışıklığı’ vb. Nedenler nedeniyle, bu seçimlerde de CHP Muğla Milletvekilliği aday sıralamasını Genel Merkez yapacak.

MHP’de de aday sıralamasının Genel Merkezce yapılacağı biliniyor.

DSP’nin Muğla’da şimdilik tek bir adayı görünüyor; o da Milaslı Fırat Akın. Ancak YSK’ya nasıl bir bildirimde bulunulacağı tam bilinmiyor.

DEVA ve DP’de de aday sıralaması genel merkezce yapılacak.

Memleket Partisi’nde de adaylar sıralaması genel merkezce yapılacak.

ÖN SEÇİMSİZ BU KADAR ADAY, NE ANLAMA GELİYOR?

Bu seçimlerde, Muğla’da hiç bir parti adaylarını ön seçimle belirlemiyor. Buna karşın, bu kadar çok aday adayı olması nasıl değerlendirilmeli? Aday adayları nasıl bir beklenti ile sıralamaya seçilebilecek yerlerden girmeyi düşünüyor?

Herkesin aklına, kuşkusuz bu ve bu türden sorular kaçınılmaz olarak geliyor.

Ön seçim, o ildeki partililerin ya da delegelerinin kullanacağı oylarla, kendisini en iyi temsil edecek aday adayını belirlemede en demokratik ve doğru yöntem. Böyle bir mekanizma işletilmezse, her partinin genel merkezi, o bölgedeki üyelerinin düşünce ve eğilimlerini dikkate almadan, çok başka saiklerle aday sıralaması yapabilirler.

Bunu bilerek, yine de bu kadar çok aday adayı çıkıyorsa eğer, bu zamana kadarki tecrübeler gösteriyor ki, pek çoğu seçilebilecek sıralara gelemeyeceklerini biliyor olsalar da, seçim sonrasında partileri yönetime geldiğinde, belli bürokrasi kademelerine gelebilmek, ya da belli işlerini yaptırabilmek için ‘kartvizit oluşturma’ çabası olarak görülüyor. Öyle ya, partisi iktidara geldiğinde, kendisi de o seçimde bir milletvekili adayı olduğu için, bu kartvizit, oldukça işe yarayacaktır.

Bunun dışında, kuşkusuz, samimi bir beklenti içinde, sıralamada yer almayı uman adaylar da vardır; ancak kuşkusuz, ön seçim olmayınca, bunun ne kadar sağlıklı bir beklenti olduğu da tartışmaya açıktır.

Artık bütün partilerin ve partililerin, 14 Mayıs seçimleri sonrasında muhalefetin yapacağını söylediği, güçler ayrılığı temeli üzerinde yeni parlamenter sistemin inşası sırası ve sonrasında, milletvekili ve yerel yönetim adaylarının da partililerin oylarıyla ön seçimlerde belirlenmesini ummak kalıyor geriye..

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARI LİSTESİ

CHP’nin 13’ü kadından oluşan toplam 56 Muğla Milletvekili aday adayı isimleri şöyle:

Adem Zeybekoğlu, Akın Özdemir, Ali Irgat, Ali Özgür Kullukçu, Aydın Tilkici, Ayşe Nurhan Fıratlı, Bekir Perçin, Bekir Tavas, Belgüzar Akşit Aydar, Burak Erbay, Cahit Yaka, Cumhur Uzun, Dursun Gökbel, Emine Yenilmez Aydemir, Enver Çoban, Erdal Atıcı, Fahrettin Üstün, Fatma Gebeş Çimen, Gizem Özcan, Gülümser Oymak, Gürol İnan, Halil Karahan, İbrahim Ertürk, İlknur Öner, İskender Gençer, İsmail Alper Görgülü, Kerim Cangır, Kürşad Yılmaz, Mehmet Demir, Mehmet Dikmen, Mehmet Dişcigil, Mehmet Toker, Mehmet Kubilay Özcan, Mustafa Öztürk, Mustafa Saruhan, Mürsel Alban, Nazmiye Halvaşi, Necati Ocak, Nezahat Güler, Nursel Aldabak, Nurten Çakıcı Bıçak, Remzi Kazmaz, Salih Nazmi Büyükdöğerlioğlu, Selma Tükel, Servet Taşbaş, Suat Esin, Suat Özcan, Süleyman Girgin, Süreyya Öner Derici, Temel Türkmen, Ümit Baltutan, Yalçın Dere, Yamaç Kaya, Yunus Emre Armağan, Yusuf Ağlar ve Yusuf Ziya Hira.

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARI BELLİ OLDU

İyi Parti Muğla'dan milletvekili aday adayları listesi belli oldu. İl Başkanı Davut Cumhur Akmeşe tarafından, Muğla'dan 37 müracaat olduğu, 27 aday adayının birinci tercihinin Muğla olduğu, 10 kişinin ise ikinci tercih olarak Muğla'dan aday adaylığı müracatında bulunduğu açıklandı.

Birinci tercihi Muğla olan 27 aday adayı şu isimlerden oluştu: "Ahmet Sakıcı, Alper Bircanoğlu, Arıhan Erdoğan, Ayfer İlhan Öçer, Behçet Saatcı, Fadime Gezer, Fatih Ayden, Fatma Betül Köseoğlu, Gülgün Çolakoğlu, Hanife Erdoğan, Hürmüz Arslantürk, Levent Aslan, Mehmet Tosun, Metin Ergun, Muzaffer Görkem Erön, Nesrin Aştı, Ömer Kaya, Ömer Hayati Kılınç, Onat Akdu, Osman Burhan Onat, Özlem Özdemir, Ramazan Utku, Recep Kurt, Salih Demir, Şehnaz Aybey, Tuğkan Çetin, Tulgay Hasar"

Bu arada İYİ Parti Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, bazı büyükşehirlerde milletvekili aday adayları için önseçim yapılacağı duyuruldu. İYİ Parti 18 büyükşehirde önseçim kararı alırken, bunların içinde Muğla yok. Yani Muğla’da aday sıralamasını Genel Merkez yapacak.

AKP’NİN ADAY ADAYLARI..

AKP’nin 41 milletvekili aday adayları ise alfabetik sırayla şöyle: Abdulkadir Dölek, Ali Tekin, Duygu Pınar Marçalı Doğru, Elif Kışlalı, Elvan Göçer, Emine Seher Girgin, Erol Kocabaş, Ferzan Çakal, Haluk Laçin, Hasan Çemrek, Hüseyin Aykal, Işıl Balaban Karazeybek, İbrahim İlhan, İbrahim Kocabıyık, İhsan Küreci, Kadem Mete, Lale Dadaş Yakut, Levent Akyer, Mehmet Akif Demir, Mehmet Nil Hıdır, Mehmet Sıdra, Mehmet Yavuz Demir, Muhittin Kayabaş, Murat Naci Yavuz, Mustafa Turhan, Nevres İyi, Nurgül Özgirişken, Osman Gökmen, Ozan Dağgez, Ömer Özmen, Pınar Boyacı, Ramazan Beyazıt Aydın, Ramazan Sarıhan, Salih Gümüş, Serap Ülkü Özdemir, Seyitnur Gün, Tahir Ateş, Tamer Topal, Turgay Öztürk, Uğur Akın Şahin, Yakup Otgöz, Yasin Ali Yıldırım, Yelda Erol Gökcan, Yurdanur Uzun, Yusuf Esen,

MHP’DE DURUM..

MHP’den, Milas Belediye Meclisi’nden istifa eden Mevlüt Kiriş, İl Başkanlığı’ndan istifa eden Mehmet Korkmaz, Mehmet Erdoğan, Özlem Balcı, Şevket Tokur. Bu arada, seçim süreci başlamışken, MHP Milas İlçe Başkanı Emin Nazmi Ünlüsoy ve Kadın Kolları Başkanı da istifa etmiş durumda.

DEMOKRAT PARTİ

Demokrat Parti; İl Başkanı Erdal Eroğlu.

DEVA PARTİSİ

Deva Partisi: Bilal Baykan, Çetin Tatlı, Emel Tepecik, Fatma Gökalp Ak, Mehmet Ali Atabay, Mehmet Billorer, Nazım Çelik, Nesrin Çoban Ocak , Serkan Özçelik, Süleyman Demirtaş.

MEMLEKET PARTİSİ

Genel Başkanlığı’nı Muharrem İnce’nin yaptığı Memleket Partisi’nin Muğla Milletvekili aday adayları listesi de şöyle: İsmail Ünsal Tırban, Subutay Akça, Yusufcan Yoldaş Kaya, Ümit İftar, İbrahim Şimşek, Osman Kurtuluş, Süleyman Dinçberk, Tuğçe Yezdan Bülbül, Canan Karaosmanoğlu, Muhammet Çabuk, Buse Tokaç, Necdet Efe Tuncay, Efe Kadir Kazık, Muhammet Ali Acar.

DSP’DE DURUM

DSP Muğla İl Başkanı Michael Eser Aşkar, il genelindeki basın kuruluşlarına yazılı bir açıklama göndererek, kendisinin, il ve ilçe yöneticileri ile milletvekili aday adaylarının istifa ettiğini duyurmuştu. DSP Milas İlçe Başkanı Gürsel Doğan da yazılı bir açıklama yaparak; “Bırakmadık bırakmayacağız anlayışı ve iradesi ile tüm Muğlalı, Milaslı hemşehrilerimizi bu onurlu duruşa kurucu önderimiz, dürüst liderimiz rahmetle, saygıyla andığımız Bülent Ecevit’in mirasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Genel Merkezimizin kararı ile tüm üyelerimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde istediği adaya oy vermekte özgürdür. Bizler Milas İlçe örgütü olarak Millet İttifakı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemekteyiz” dedi.

Yani DSP’de sadece Milas İlçe Başkanı istifa etmedi ve DSP Milas İlçe Başkanı Gürsel Doğan yazılı bir açıklama yaparak, Milas olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini ve Milas’tan milletvekili adayları olan Fırat Akın’la milletvekili seçimlerine katılacaklarını açıkladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık