Ağaoğlu ve Net Holding’in çeyrek asırlık hayali

Ağaoğlu ile Net Holding, Boğaziçi'ne yapılacak 16 bin kişilik mega kasabanın kurulacağı 4,8 milyon m2’lik alanın ’unun, yani 480 bin m2’lik bölümünün yapı alanı olacağını, bunun da 25708 m2’lik bölümünün yapı ruhsatının alındığını Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. Muğla Çevre Platformu da Milas Belediyesi'ne ruhsat verdiği için tepki gösterdi. MUÇEP, pazartesi günü Milas Belediyesi önünde eylem yapılacağını açıkladı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Ali Ağaoğlu’na ve Bodrum halkına seslenerek projeye tepki gösterdi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Karşı durulmaması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Ağaoğlu ve Net Holding’in çeyrek asırlık hayali

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü ve flamingoların cenneti olarak bilinen Tuzla Sulak Alanı kıyısında 480 bin metrekarelik alanda yaklaşık 16 bin kişilik tatil köyü yapacak olan ünlü iş insanları Besim Tibuk ve Ali Ağaoğlu’nun ortaklığındaki şirket, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı bildirimde, 25 bin 708 m2’lik alan için inşaat ruhsatının alındığını bildirdi.

Ruhsatın Milas Belediyesi tarafından verildiğini öne süren çevreciler, yarın için belediye önünde eylem planladı. 

MUÇEP'li çevre gönüllüleri, bir açıklama yaparak 21 Mart Pazartesi saat 11.00’de Milas Belediyesi önünde toplanarak “Korumaktan yana olmak varken, ruhsat vermek nedir” eylemi yapacaklarını belirterek doğa ve çevre gönüllülerini eyleme davet etti.

Konuyla ilgili bir açıklama da çevreci avukat İsmail Hakkı Atal’dan geldi ve Atal, yaptığı yazılı açıklamada, buraya ruhsat verdiği için Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Deştin’deki Çimento Fabrikası’na ruhsat verdiği için Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e, disiplin cezası verilmesi talebiyle, CHP Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na şikayet ettiğini bildirdi.

Proje neleri kapsıyor?

Söz konusu arazinin sahibi Besim Tibuk’a ait olan Net Holding. Tibuk tarafından bölgedeki arazi yaklaşık 15 yıl içinde toplandı. 2006 yılında ise Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat ile hasılat payı anlaşması yapıldı. Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projede ayrıca 6 adet günübirlik tesis, 1 adet golf sahası, 6 adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina, tesis bina edilecek. Ayrıca 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 16 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

BAŞKAN ARAS: “SUNİ CENNET”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sosyal medya hesabından Ali Ağaoğlu'na seslenerek Boğaziçi'nde yapılması planlanan 16 bin kişilik projeye tepki gösterdi.

Aras, "Ali Ağaoğlu, hatırlarsanız önce Bodrum'da olduğunu söyleyerek tanıttığınız, itirazımız üzerine Milas'ta olduğunu kabul ettiğiniz "suni cennet" projenize karşı sivil toplum örgütlerinin açtığı davalarda mahkeme tarafından tespit edilen bilirkişi heyeti, projenizin; 197 tür kuşun yaşadığı Tuzla Sulak Alanını yok edeceğini tespit etmekle birlikte, ÇED raporu alabilmek için verdiğiniz "Su kaynaklarını olduğu gibi bırakacağız" taahhüdünüze rağmen, DSİ'den habersiz olarak yaptığınız baraj ve göletleri de tespit etmiş! Ali Bey, membranlı göletlerle yönünü değiştirdiğiniz derenin akışı kesilen tatlı suyu, sizin şirketler grubunuzun değil, halkın malıdır. Özetle size demek istediğim, biz bu olup bitenleri görmemezlikten gelmeyiz, gelmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

BODRUMLULARA DA SESLENDİ

Aras sözlerini, "Değerli Bodrumlular ve kalplerinde Bodrum sevgisi olanlar. Bu sabah sizlere, Bodrum'un merkezine sadece 25 kilometre uzaklıktaki Tuzla Sulak Alanı'ndan bahsetmek istiyorum. Burası, Bargilya antik yerleşim birimiyle birlikte çok özel kuş türlerine ev sahipliği yapan, 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından tavizsiz korunması gereken kuş bölgesi ilan edilen, 2004 yılında ise Ulusal Sulak Alan komisyonu tarafından koruma kapsamına alınan bir yeryüzü cenneti. Bu cennette 197 kuş türü bulunuyor ve bu türlerden 52 tanesi, sadece burada ürüyor. 37 ayrı kuş türü ise göç ve kış döneminde bu cennette görülüyor. Ayrıca, bu cennetteki 146 tür kuş, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında ve soyu tükenen Tepeli Pelikanların dünyadaki son yuvası da burası. Şimdi buradan, böyle bir cennetin yanı başında yer alan 9 milyon 700 bin metrekarelik bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresinin yapılaşmaya açılmasına ve burada; Ağaoğlu Şirketler Grubu tarafından gerçekleştirilecek olan suni cennetin ilk 25.708.70 metrekarelik bölümüne "inşaat ruhsatı" verilmesine neden olan ÇED raporunu onaylayanlara sesleniyorum.. Bu suni cennete karşı sivil toplum örgütleri tarafından açılan davalarda mahkemenin tayin ettiği bilirkişi heyetinin, "Proje gerçekleşirse Tuzla Sulak Alanı yok olur" diyerek verdiğiniz karara karşı çıkmasını dikkate alın. Almazsanız, buradaki kuşların arasına sizin sayenizde dalacak olan beton mikserleri, burada başlayacak devasa hafriyatın telafisi mümkün olmayacak tahribatı ve yuvalarından olacak 197 tür kuş, sizin en büyük günahınız, bizim en büyük acımız olacak. Bu kötülüğe geçit vermeyin çünkü, bu cennet vatan sizin de vatanınız. Unuttuysanız, hatırlatırız." diyerek sonlandırdı.

 

BAŞKAN TOKAT: “KARŞI DURULMAMALI”

Proje ile ilgili Önder Gazetesi’ne özel açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, basın açıklaması ve eylem yapmanın demokratik bir hak olduğunun altını çizerek, “Eylemde açıklamalar yapıldıktan sonra biz de gerekli açıklamaları yapacağız. Tabi burada, toplumun yanlış bilgilendirilmesi ve yanlış yönlendirilmesi noktalarında rahatsızız. Sanki burada yeni bir planlama yapılıyormuş gibi bir algı var. Hayır, bu planlamalar yıllar önce yapılmış zaten. Bu planlamalar çerçevesinde burada bir yatırım var. Bu projeler, yatırımlar görülmeden herkes bir şeyler söylüyor. Tabi ki Tuzla’daki sulak alanın durumu ile ilgili biz de herkes kadar hassasız. Hatta burada açılmış bir davamız da var. Sulak Alana dokunacak, herhangi bir şekilde bir şey olursa biz onun karşısına dikiliriz. Ama burada bir mülkiyet ve buna bağlı imar düzenlemesi var. Buna göre ve Avrupa ölçeğinde planlanmış çevreci ve her türlü enerjisi, atığı, suyuyla geniş çaplı düşünülmüş ve Milas içerisine yapılması planlanmış bir yatırım. Bununla ilgili bizim yasal çerçevede yapılan müracaatlarla ilgili karar verme mecburiyetimiz var. Bu noktada keyfimiz böyle istiyor diyerek başka bir şey yapmamız mümkün değil. Ama bu bölgede turizm anlamında çevre dengeleri düşünülerek yapılmış bir proje. Ben karşı durulmaması düşüncesi içerisindeyim. Çünkü Milas, turizm potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi noktasında ana noktalarda hassasiyetleri göstererek bizim bir karar üretmemiz gerekiyor.” dedi.

Tokat, sözlerini, “Bize deniliyor ki, Milas Belediyesi karar üretmesin. Milas Belediyesi, üretmezse bakanlıktan her şeyi halletsinler(!) İnisiyatifin bizim elimizde olması, sürecin bizimle beraber yürümesine insanlar neden rahatsız oluyor? Bodrum’dan, Muğla’dan arkadaşlar gelecek, açıklama yapacaklar. Saygı duyuyorum. Milas’taki İl Koordinasyon Temsilcilerinin(İKK) hiçbiri orada olmayacaklar. Çünkü konuştuğumuzda, tartıştığımızda işin mantık yönünü hep beraber görebiliyoruz. Onlar böylesine yanlış bilgilerle toplumun yanlış yönlendirilmesine karşılar. Açıklamadan sonra önümüzdeki günlerde biz de Milas’taki İKK temsilcilerinin katılımıyla bir araya gelip, toplumu bilgilendireceğiz. Burada Milas sınırlarındaki bir yatırımla ilgili öncelikle bizim söz sahibi olmamız, bizim ifadelerde bulunmamız önemli.”  diyerek sonlandırdı.

Beğendim 1 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık