Akbelen ormanını savunanlara, gece yarısı jandarma operasyonu

* İkizköylülerin direnişi sürüyor..

Akbelen ormanını savunanlara, gece yarısı jandarma operasyonu
  • 11 August 2021, Wednesday 9:52

Muğla’da yangınlar devam ederken, Milas’a bağlı İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen Ormanı’nda, 740 dönümlük alandaki çam ağaçlarının Yeniköy Termik Santraline kömür sağlamak için kesilmek istenmesine karşı 22 gündür nöbet tutan köylüler, valilik kararıyla nöbet yerlerinden dışarı çıkarıldı.

Milas’ta meydana gelen orman yangınlarının acısı tazeyken, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” isimli firmanın Milas İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine başlamak istemesi üzerine, 17 Temmuz'dan beri alanda nöbet tutan İkizköylüler, Valilik kararıyla kolluk kuvvetleri tarafından nöbet yerlerinden çıkarılarak, Ören Karayoluna sürüklendi. İkizköylüler bu olay üzerine Ören Karayolu kenarında eylemlerini sürdürüyor.

Muğla Valiliği’nin 4 Ağustos tarihli, ancak önceki gün yayınlanan genelgesiyle Muğla ormanlarına girişin 5 Eylül tarihine kadar yasaklandığı bildirilmişti. Önceki gün, bu genelgeye dayanarak direnişçilerin yanına gelen jandarma, orman girişinden çıkılmasını istemişti. İkizköylüler ve çevreciler de, genelgenin ormanlara zarar verecek kişiler nedeniyle girişe kapatıldığını, kendilerininse, tam tersine, maden sahasını genişletmek için hukuksuz bir şekilde kesilmeye çalışılan 740 dönümlük Akbelen ormanının kesilmesini engellemek için nöbette olduklarını, ayrıca bulundukları yerin, İkizköylü bir yurttaşın tapulu tarlası olduğunu ve onun onayıyla burada kaldıklarını, sözlü talimatla burayı terketmeyeceklerini, kendilerine yazılı emir ulaştırılması halinde de mahkemeye başvurarak haklarını arayacaklarını belirttiler.

Aynı gece saat 00:30 sularında, bu kez 300 kadar jandarma ile gelinerek, nöbet alanındaki 11 kişi çıkarılmak istendi. Duyan köylüler ve vatandaşlar da Akbelen ormanı girişine jandarma erleriyle barikat kurularak içeri alınmadı. Daha sonra, içerideki 11 kişi sürüklenerek direniş alanından çıkarıldı. Jandarmanın tavrı, direnişçi köylüler ve desteğe gelenler tarafından sürekli sloganlarla protesto edildi. Avukatların ve CHP Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin’in de alana gelerek, Jandarma yetkilileriyle görüşmesi sonrasında, İkizköylülerin direnişi, Milas-Ören yolu Akbelen girişinde sabaha kadar devam etti. Sabahtan itibaren de ülkenin çeşitli yerlerinden gelenlerle, Akbelen direnişi, devam ediyor. Milletvekilleri ve avukatlar, dün sabaha kadar köylülerin yanından ayrılmadılar.

İkizköylüler ve çevrecilerle avukatları, daha bir kaç gün once, çevre illerden orman yangınını söndürmek için desteğe gelen bazı kişilerin, YK Enerji tarafından, Akbelen’in öbür ucu olan Işıkderesi mevkisine yönlendirilerek, ‘yangını önlemek için bu ağaçlar kesilecek’ diyerek, burada 100 kadar ağacın kestirildiğini hatırlatarak, ‘Valiliğin orman yangınlarını önlemek için 5 Eylül’e kadar Muğla ormanlarına girişi yasaklayan genelgesinin, şimdi de YK Enerji’nin Akbelen direnişini kırmak için kullanıldığını’, jandarma yetkililerinin kendilerine talimatın Vali’nin sözlü emriyle verildiğini belirttiklerini belirttiler. En demokratik ve genelgenin de ruhuna uygun olarak ormanı koruma amaçlı bu eylemlerini asla sonlandırmayacaklarını vurguladılar.

Eyleme gece yarısı olay yerine gelerek, ağaçların kesilmemesi için nöbet tutan vatandaşlara destek veren CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da, “Saatin 3’e yaklaştığı sabaha karşı bir vakitte Milas İkizköy Akbelen Ormanları’nda nöbet tutan köylülerimiz valilik kararıyla nöbet yerinden dışarıya çıkarıldı. Şu anda ormanların, ağaçların korunmasını isteyen, kesilmemesini isteyen köylülerin eylemlerini sona erdirmesi için iktidar, yetkililer, vali askerimizi kullanarak bitirmek istediler. Ağacının kesilmesini istemeyen köylülerimiz, herhangi bir şeye zarar vermemişken bugün sabaha karşı yapılanları doğru bulmuyoruz. Burada rantın peşinde koşanları, paranın peşinde koşanların şu saatte bu köylülerin çektiklerini bir görmelerini istiyoruz. Yazık. Yazıklar olsun. Bu köylünün demokratik eylemlerinin karşılığı asla bu olmamalı. Askerle vatandaşımız karşı karşıya getirilmemeli. İlgililere, valiye sesleniyorum, biran önce burada demokratik bir çözümün bulunmasını istiyorum” dedi.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık