Akbelen’de 3. bilirkişi raporu “Madencilik yapılabilir” dedi, İkizköylüler itiraz etti

​​​​​​​Akbelen Ormanının Yeniköy - Kemerköy Termik santraline kömür temini için kesilmesine karşı açılan davanın üçüncü bilirkişi raporunda “madencilik yapılabilir” denilirken, İkizköylüler itiraz etti.

Akbelen’de 3. bilirkişi raporu “Madencilik yapılabilir” dedi, İkizköylüler itiraz etti
  • 25 November 2022, Friday 16:58

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Akbelen'de yaşam alanlarını savunan köylüleri ziyaret etti, direnişlerine destek verdi.

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi sınırları içerisindeki Akbelen Ormanının Yeniköy - Kemerköy Termik santraline kömür temini için kesilmesine karşı açılan davanın üçüncü bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişi raporunda “madencilik yapılabilir” denilirken, İkizköylüler ise rapordaki görüşlere itiraz etti.

Hazırlanan üçüncü bilirkişi raporunda, ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu konusunda kanaat bildirdi. İkizköy Çevre Komitesi de gerçeği yansıtmayan bilgiler içeren bilirkişi raporuna itiraz ederken, heyette yer alan 6 bilirkişi hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Komite ayrıca bu bilirkişilerin raporunun karara esas alınamayacağı için yeni bir bilirkişi heyeti ile yeniden keşif talep etti.

“BİLİRKİŞİ RAPORU BİLİMSELLİKTEN UZAK”

İkizköy Çevre Komitesi, bilirkişi raporuna yaptığı itirazda, sundukları uzman görüşlerinin bilirkişiler tarafından dikkate alınmadığını, raporun bilimsellikten uzak olduğunu belitti.

İkizköy Çevre Komitesi yaptığı açıklamada, “1 Mart 2022 tarihinde, o gün resmi gazetede yayınlanan ve zeytin ağaçlarının enerji ihtiyacı için kesilebileceğini öngören Maden Yönetmeliği’nin gölgesinde yapılan ikinci bilirkişi keşfi sonrasında yayınlanan raporda dört akademisyen Akbelen Ormanı'nın kömür için yok edilmesinin geri dönülemez tahribatlara neden olacağını belirtirken, üçüncü bilirkişi keşfi sonucu kullanılan rapor ve değerlendirmelerin tümü YK Enerji tarafından hazırlatılan rapor ve şemalara dayandırılarak yapılmıştır” denildi.

“AKBELEN ORMANI’NI VERMEYECEĞİZ”

Akbelen Ormanı'nı korumak için 495 gündür nöbet tutulduğu hatırlatılan açıklamada, “Nöbetteki gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Herhangi bir bilimsel anlayış ve yaklaşımdan uzak hazırlanan bilirkişi raporunu hazırlayan kişilerle ilgili delilleri, verileri çarpıtarak ve gizleyerek, somut gerçekliğe aykırı bilirkişi raporu düzenleyerek, bilirkişilik görevini kötüye kullandıklarından suç duyurusunda bulunduk. Kömür madeninin ve santralin yıkıcı etkilerini yıllardır iliklerimize kadar yaşayan biz İkizköylüler, haklı davamızdan ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz, Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi. (Muğla/EVRENSEL)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık