Akbelen’de İkizköylüler ve çevrecilerin zaferi

​​​​​​​MAHKEMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Akbelen’de İkizköylüler ve çevrecilerin zaferi

Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemeleri açılan iki davada da köylülerin lehine karar verdi. Köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal  yaptığı açıklamada "Hem orman kesim işleminin durdurulması, hem de maden sahasının genişletilmesi ile ilgili açtığımız ÇED gerekli değildir kararının iptali için olan davada, yürütmeyi durdurma verildi. Şu anda 6-8 ay süresince bölge rahatladı” diye konuştu.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de yaklaşık birbuçuk aydır 740 dönümlük Akbelen ormanlarının kesimini engelleyen ve önceki geceyarısı, Muğla Valiliğinin genelgesi öne sürülerek jandarmanın müdahalesi ile nöbet alanından uzaklaştırılan köylüler ve çevreciler, bölgedeki bekleyişlerini sürdürürken, açılan iki davadan da müjdeli haber geldi.

Sabah saatlerinde, saat 13:00’de yapılacak açıklamayla iki olumlu kararın duyurulacağı müjdesini veren İkizköy Çevre Komitesi, Alana gelen pek çok gönüllü destekçinin de katılımıyla, dün ogle saatinde, müjdeli haberleri açıkladı.

Açtıkları iki ayrı mahkemeden de köylülerin lehine karar çıkmıştı. Biri, Muğla Valiliği’nin, Akbelen ormanlarının kesimi ve maden ruhsatı için ÇED Gerekli Değldir kararının iptalini istiyordu ve mahkeme valiliğin bu kararının yürütmesini durdurdu. Yani ÇED sürecinin başlatılması gerekiyor.

İkincisi ise, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28.11.2020 tarihli yazısıyla maden açık işletme izni verildiğini, Akbelen Ormanı için kesim kararı çıktığı ile ilgiliydi. Köylüler KARDOK derneği olarak bu iznin iptali için de Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açmışlardı. Mahkeme bu konuda da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna göre, YK Enerji, bilirkişi raporları hazırlanıp mahkeme neticelenene kadar, burada hiç bir işlem yapamayacak.

Dün Akbelen Ormanı’ndaki direniş alanında coşku hakimdi. İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği adına hazırlanan bildiriyi Esra Işık okudu. Daha sonra Av. Arif Ali Cangı, Av. İsmail Hakkı Atal, Muğla Barosu Başkanı Av.Cumhur Uzun, Kardok Derneği Başkanı Hasan Yorulmaz, İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Necla Işık ile İkizköylü Ayşe Çoban birer konuşma yaparak sevinçlerini ve mücadeleye devam görüşlerini açıkladılar.

AĞAÇLARIN KESİMİ DURDURULDU

İkizköylülerin ve çevrecilerin avukatı İsmail Hakkı Tanal “Biz iki ayrı dava açmıştık. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde orman kesiminin durdurulması ile ilgili olarak. Çünkü Limak şirketi orman yangınlarına getirdiği işçileri kandırarak yangın buraya gelecek bu nedenle ağaçları kesin talimatı üzerine yüzün üzerinde çam ağacı kesilmiş ve köylülerin müdahalesi ile durdurulmuştu. Mahkeme burada ağaçların kesimini ve açık maden işletme izni ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi” diye konuştu.

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARIDA İPTAL EDİLDİ

Şirketin maden alanında kömür alanının genişletilmesini sağlamak için gerekli ruhsatın verilmesi ile ilgili Muğla Valiliği tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir, kararınında 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Atal “Burada da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Her iki yürütmeyi durdurma kararının verilmesinden sonra bilirkişiler bölgede gerekli incelemeleri yapacak, raporlar hazırlanacak ve ilgili mahkemelere sunulacak. Limak’ın kaçak yaptığı işler ortaya çıktı. Bu nedenle bu süreçte en az 6-8 ay süreceği için bir kesim işlemi yapılmayacak. Ancak şirketin verilen bu iki yürütmeyi durdurma kararına bir hafta içerisinde itiraz etme hakkı var, bizim de yine buna itiraz hakkımız var. Bu nedenle Akbelen’deki nöbete devam edeceğiz ve her an her şey olabilir nedeniyle tetikte olacağız” dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık