AKMERCAN YETKİLİLERİ, TESİSATÇI BAYİLERLE TOPLANDI..
Milas’taki doğalgaz dağıtımını yapan Akmercan firması yetkilileri, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın MİTSO konferans salonunda düzenlediği toplantıda, Akmercan firması sertifikalı tesisatları yapan firma temsilcileri ve basınla bir araya geldi.

Toplantının başında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi sonrasında MİTSO Başkanı Reşit Özer bir konuşma yaparak, Milas’a doğalgaz geldikten sonra tesisatların döşenmesi ve aboneliklerin başlaması nedeniyle, Akmercan yetkilileriyle, ilgili firma temsilcilerinin buluşarak, pratikte yaşanan sorunları karşılıklı konuşmaları amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, bütün katılımcılara ve basına teşekkür etti.
Esas olarak Milas’taki doğalgaz kullanmak isteyen vatandaşların tesisatlarını yapan firmalarla buluşmak ve yerelde oluşan sorunlar konusunda teknik ve idari konularda bilgilendirme yapmak için düzenlenen toplantının başında, Akmercan Muğla Doğalgaz Bölge Müdürü Serdar Kaplanoğlu, genel bir bilgilendirme yaptı.
Toplantıya Kaplanoğlu’nun yanında Bölge Müdür Yardımcısı Erkan Dede, Bodrum-Milas Yöneticisi Mehmet İhsan Elçioğlu, İç Tesisat Şefi Gürkan Aşık, Enerji Sistem Mühendisi Necip Karaağıl, İç Tesisat Mühendisleri Mehmet Emre Açar ve Uğurcan Balamir katıldılar.
Yapılan bilgilendirmede doğalgaz dağıtım lisansının EPDK tarafından, hat döşemesi için açılan yerlerin Belediye tarafından yapılması şartının ilgili belediye tarafından üstlenilmesi halinde dağıtım sertifikasını verdiği belirtildi.
Akmercan firmasının, Botaşın getirdiği doğalgazı dağıtmak için EPDK (Enerji Piyasası Dağıtım Kurumu)’dan 2013’de Muğla’nın belli merkezleri için sertifika aldığını, daha sonra Muğla’nın Büyükşehir olması sonrası, 2014’de Yatağan, 2015’de Menteşe, 2017’de Ula ve 2021’de Milas’la ilgili sertifikasını genişlettiğini belirten Kaplanoğlu, Bodrum’la ilgili henüz bir girişim olmadığını, Botaş’ın Korkuteli-Ortaca hattı inşaatını sürdürdüğünü, Muğla sınırlarına Seydikemer’den girdiğini, Ortaca’ya kadar hattın tamamlanması sonrasında bu bölgedeki yerleşimlere, sonrasında da Marmaris’e doğalgaz hattının ilerletileceğini, bu bölgelerin doğalgazının da Akmercan tarafından dağıtılacağını belirtti. 15 bin nüfusun altındaki yerleşimlere Botaş’ın doğalgaz boru hattı yapmadığı için Kavaklıdere’de ise taşımalı gaz getirerek dağıtımın yapıldığını söyledi.
2021 yılında Milas için Sertifika aldıklarını ve bir süre sonra hat döşemelerine de başladıklarını, ancak Botaş’tan Milas’a gelecek doğalgaz boru hattını üstlenen iki firmanın iflas etmesi nedeniyle, üçüncü firmanın hattı bitirmesini beklediklerini, ancak Ocak 2015 tarihinde gazın Milas’a geldiğini ve hatları yapılan bölgelere abonelikler tesis edilerek gaz verilmeye başlandığını, bu nedenle bir birikim olduğunu belirten Serdar Kaplanoğlu, 3 yıldır Milas’a gazın gelmesini beklediklerini, bu arada Milas’ta hat döşemelerine başladıklarını, şu ana kadar Milas’da 3000 binadaki 17 bin konutun kapısına kadar doğalgaz hattının bitirildiğini, ancak bu gecikmeler nedeniyle yaşanan güven kaybı nedeniyle şu anda ancak 4000 kadar abone yaptıklarını, hem abone işlemlerinin, hem de Milas’ın diğer mahallelerindeki hat döşeme işlerinin devam ettiğini belirtti. Bu yıl 80 km’lik yatırım yapacaklarını belirten ve “2026-2027 yılında Milas’ın tamamını bitireceğimizi düşünüyoruz. Ancak tarihi bir kent üzerinde çalışıyoruz ve kazılınca tarihi eserlerin denk gelmesi nedeniyle çalışmalar aksadığından, bu mahalleleri en son kapsama alacağız” diyen Kaplanoğlu, doğalgazın Muğla’ya gelmesi nedeniyle yapılacak işler için ciddi bir iş potansiyelinin doğduğunu, Muğla bütünündeki bu çalışmaların, Muğla ticaretine 260 milyon dolarlık bir katkısının olacağının hesaplandığını belirtti.
DOĞALGAZ’DA DEVLET DESTEĞİ..
Botaş’ın ulaştırdığı doğalgaz abonelerinin faturalarına da devlet desteği olduğunu belirten Kaplanoğlu, bu desteğin konutlarda yaklaşık faturanın yüzde 60’ı kadar olduğunu, ticaret alanları ve sanayi için bu destek oranının daha az olduğunu, bu konuyla ilgili pek çok baremin olduğunu kaydetti. Ayrıca, mesela fırınlar gibi bazı işletmelerin ise daha yüksek devlet desteğine sahip olacağını belirtti.
TÜRKİYE’NİN TOPLAM GAZ TÜKETİMİ
Akmercan firmasının Muğla Bölge Müdürü Serdar Kaplanoğlu, Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküp gaz tükettiğini, bunların 20 milyar metreküpünün konutlarda, diğerlerinin sanayide kullanıldığını belirterek, bu gazın Rusya, Azerbaycan, İran gibi ülkelerden temin edildiğini, Karadeniz’de Bartın ili açıklarında bulunan doğalgazın ise Türkiye’nin tüketiminin yüzde 18’ini karşılayabildiğini, gerisinin ithal edildiğini, bu arada gazın depolanmasının da mümkün olduğunu, Tuz gölünün altında ve bazı inşa edilen betondan yapılmış ya da eski tuz ocaklarının altına pompalanarak depolandığını, 1 milyar metreküplük gazın depolanabildiğini, ancak bu gazın savaş, salgın vb. gibi zamanlar için yedek olarak saklandığını belirtti.
TEKNİK SORUNLAR..
Daha sonra katılımcıların sorularına karşılık olarak teknik ve idari konulardaki bilgilendirmelere geçildi. Bir katılımcının, Aralık ayında tesisatını yaptırmasına karşın, 5-6 kez yapılan tesisatta eksikleri tespit eden Akmercan kontrolörlerinin bağlanma izni vermediğini, tesisatı yapan Akmercan sertifikalı firmalara karşı şirketin yaptırımı olup olmadığını sordu. Bir başka vatandaşsa, oturduğu sitede kendisinin tesisatı yaptırdığını, ancak diğerleri yaptırmadığı için gaz bağlanmadığını belirterek, yetkililerden yardım istedi.
Bunun üzerine Serdar Kaplanoğlu, güvenli tesisatın yapılabilmesi için EPDK’nın belirlediği pek çok şart olduğunu, örneğin 8 ve üstü daireli (toplam 2000 metre kare) binalarda, yönetim kurulu oluşması, noter tastikli karar defteri olması ve herkesin oybirliğiyle binaya doğalgaz tesisatı yaptırılmasının kararlaştırılması gerektiğini, bu şartı yerine getirmeden kimseye doğalgaz bağlantısı yapılamayacağını belirtti.
Toplantıda daha sonra, bu türden pek çok şart olduğunu ve bu şartların Akmercan abone bürosunda yetkililerden öğrenilerek, gereklerin yerine getirilmesi sonrası ancak tesisat izni verilebileceği ve doğalgaz bağlanabileceği belirtildi.
Daha sonra toplantıya katılan diğer Akmercan teknik yetkilileri, çoğunluğu bayi olan katılımcılara, teknik konularda ayrıntılı bir bilgilendirme yaptı.





