Akyer ‘Evet’in, Akar ‘Hayır’ın gerekçelerini anlattı

Oktay ÇAYIRLI -

Akyer ‘Evet’in, Akar ‘Hayır’ın gerekçelerini anlattı

AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer ile 1991 - 1999 yıllarında Doğru Yol Partisi’nden iki dönem Muğla Milletvekilliği yapan İrfettin Akar ilçemizde yayın yapan Radyo Gözlem’e konuk olarak, 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandumda vatandaşların neden ‘Evet’ veya ‘Hayır’ tercihini yapmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

 

“Cumhurbaşkanı her

türlü çalışmasından

yargılanabilecek”

Dün saat 12.30’da Radyo Gözlem’de Gizem Kapusuz tarafından sunulan programın ilk konuğu olan AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, referandum sürecinde Hayır tercihi için çalışma yapan bazı siyasi partiler tarafından vatandaşların yanlış yönlendirildiğini iddia ederek, “Referandumdan eğer Evet çıkarsa sanki köylülerimizin bölgelerindeki malların kararnamelerle satılabileceği gibi yanlış bilgiler aktarılmış. Vatandaşların yanlış yönlendirilmesi bizleri üzüyor. Bizler 18 maddenin neler olduğunu açıklamaya çalışıyoruz. Hiçbir siyasi partiyi, şahsı karalamadık. İnşallah 16 Nisan’da ülkemiz ve vatandaşlarımız için iyi bir sonuç çıkacak. Şu andaki mevcut sistem parlamenter sistem. Bu sistemde cumhurbaşkanları sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor. Bunun dışında hiçbir şekilde yargılayamıyorsunuz. Yeni yönetim sisteminde 600 milletvekilinin 400’nün oyları doğrultusunda yargılanabilecek. Her türlü çalışmasından yargılanabilecek. Darbe gecesi Marmaris’te yaşanan olaylar vardı. Bu darbe girişiminde bulunanlar şu anda vatan hainliğinden yargılanmıyorlar. Bunlar cumhurbaşkanına suikasttan ve terör örgütü kurmaktan yargılanıyor. Bu yeni sistemde cumhurbaşkanı da yargılamaya dahil olabilecek. Mevcut sistemde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da değişecek. Yüksek ibaresi kaldırılacak. Cumhurbaşkanı yeni sistemde de daha önceki üye sayısı kadar üye sayısı verebilecek. Burada da yapılanmaların önüne geçebilmek için örgütlere geçit vermemek için değişiklikler yapılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi de 7 üye verecek. Bu üyeler de uzlaşmayla belirlenecek. 7 üye meclis içinden ve uzlaşıyla seçilecek. 15 yıldır biz ülkemizi en iyi şekilde idare ettik. Yeni sistemde yargı alanında sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz” dedi.

 

“Fatih Sultan Mehmet

14 yaşında tahta

gelmiş …”

18 yaşında milletvekili seçilme konusunda da değerlendirmelerde bulunan Akyer, “Dünyada 45’ten fazla ülkede seçilme yaşı 18. Fatih Sultan Mehmet 14 yaşında tahta gelmiş ve genç yaşta İstanbul’u fethetmiş. Biz niye yine gençlerimizin önünü açmayalım. Bu ülkede artık gençlere siyaset alanında da güvenilmeli. Bu konuda da yanlış algılar oluşturuluyor. Eğer 18 yaşında vekil olan birisi varsa, görevi sonunda askerlik görevini de yapacaktır. Şu anda mecliste 29 yaşında iki tane milletvekili var. Şu anda ise seçilme yaşı 25” dedi.

 

“Biz hep koalisyonlarla

uğraştık”

Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve verilen yetkilerle ilgili yöneltilen sorular  üzerine Akyer, “Cumhurbaşkanı yurt dışına çıktığı zaman o makama vekalet eden mevki meclis başkanlığıdır. Şimdiye kadar bu mevki makam herhangi bir sorun çıkarmamışsa, neden cumhurbaşkanlığı yardımcısı sorun çıkarsın. Daha önce ülkemizde bazı atamalar yapılmıştı. Ekonomimizin düzelmesi için yurt dışından atama yapılmıştı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, başkan yardımcılarını ve daire başkanlarını atarken bir sorun yaşanıyor mu? Ya da göreve atadığı kişilerce sorunlar yaşanıyor mu? Sistem neden değişiyor diye soranlar oluyor. Biz hep koalisyonlarla uğraştık. Çok büyük sıkıntılar yaşandı. Biz kalıcı istikrar olsun istiyoruz. 16 ayda bir bu ülkede hükümetler değişmiş. Biz istiyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti geleceğine emin adımlarla ulaşsın. Tek başına iktidarlar her zaman ülkelerinin geleceği için daha sağlıklı olmuştur. Ülkemizin hedeflerine daha hızlı ulaşmasını istiyoruz. Değişecek sistemle meclis güçlenecek, yasalar güçlenecek. İnşallah cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlik ve uzlaşı ortamı olacak. Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi verilecek ama bu kararname bazı arkadaşlarımızın anlattığı gibi köylünün malına mülküne el konulması için olmayacak. Bu ülkede yasalar var. Kararnameler de yasalara göre çıkıyor. Artık aynı gün içerisinde hem cumhurbaşkanımızı hem de meclisi seçmiş olacağız. Şu andaki parlamenter sistem babayla oğlu, kardeşi kardeşe düşüren bir sistem. Bizler Türkiye’nin daha da güçlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Türkiye’nin rejimi cumhuriyettir. Onun için hiç kimse cumhuriyeti ve Atatürk’ü kendi değeri olarak görmesin. Bunlar ülkemizin ortak değerleridir. Cumhuriyet de en büyük kazanımımızdır” dedi.

 

Akar’ın tercihi Hayır

Akyer’in ardından programa, 1991 - 1999 yılları arasında Doğru Yol Partisi’nden iki dönem Muğla Milletvekilliği yapan İrfettin Akar konuk oldu.

Referandumda Hayır oyu kullanacağını belirterek konuşmasına başlayan Akar, “Türkiye tek kişinin idaresine giriyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Başkanlık sistemine geçiş için referandum yapılacak. Eğer Evet çıkarsa aynı gün içerisinde hem cumhurbaşkanı hem de milletvekillerini seçeceğiz. Bence bu çok tehlikeli bir uygulama. 15 yıldan beri Ak Parti iktidar. Hangi yetkiyi istediler de kullanamadılar, ne istediler de yapamadılar. Yani şimdi bu başkanlık sistemi nerden çıktı. Ülkemiz ne badireler atlattı. Hiçbir dönemde hiç kimseye böyle yetkiler verilmedi. 80 milyon kişinin bir kişiye emanet edilmesi yanlış. Ülkemiz bu günlere ulaştıysa bunun özünde demokrasi vardır. Referandum maddeleri arasında cumhurbaşkanının yargılanmasıyla ilgili ibareler de var. Bütün yasama, yürütme, ordu, meclis tek kişiye verilmek isteniyor. Böyle bir oluşumda cumhurbaşkanının yargılanma yolunun nasıl açılacağını düşünüyorsunuz? Kim kimi yargılayacak? Böyle bir olasılık hiç yok” dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akar, “Kendi atadıklarıyla kendi yargılarını oluşturacaklar. Daha önceki referandumda yine benzer değişiklik onaylanmış, hakim ve savcılar alanında değişiklikler yapılmıştı. Peki sonra ne oldu? Darbe sürecini yaşadık ve gördük. Alınan hakim ve savcıların sayıları ortada” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık