Aşırı sıcaklar, büyük tehlike yaratıyor..

​​​​​​​Kavurucu sıcakların etkisindeki Avrupa’da sıcağın yol açtığı hastalıklar 1000’e yakın kişinin ölümüne neden oldu, Orman yangınları 10 binlerce kişiyi yerinden etti. Uzmanlar, 40 derecenin üstüne çıkması beklenen sıcak havayı ‘sessiz katil’ olarak nitelendirdi. Meteoroji Genel Müdürlüğü 10 günlük hava tahminlerini güncelledi. Buna göre; sıcak hava dalgasının Türkiye’yi de etkilemesi beklenirken, Milas’ta da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkarak Cumartesi günü 43 dereceyi bulacağı ön görülüyor.

Aşırı sıcaklar, büyük tehlike yaratıyor..

Odatv’nin derlediği bilgilere göre, küresel ısınmayla dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği neredeyse tüm ülkeleri tehdit ediyor. Küresel iklim değişikliği ani yağışların yanı sıra aşırı sıcak etkisiyle de tüm insanlığı etkiliyor. Küresel ısınma geçen yıl olduğu gibi bu yaz da Afrika ve Kuzey Amerika’nın yanı sıra Avrupa’da aşırı sıcaklar ve orman yangınlarını tetikledi. Günlerdir kavurucu sıcakların ve yangınlarla mücadele eden Avrupa’da hükümetler alarm durumuna geçti. İngiltere’de 40 dereceyi aşan sıcaklıklardan dolayı ilk kez “kırmızı uyarı” yayımlandı. Sıcaklığın pençesindeki Portekiz, İspanya, Fransa ve Yunanistan’da orman yangınları nedeniyle 10 binlerce kişi yerlerinden oldu.

İspanya’da sıcaklıkların neden olduğu hastalıklar 360 kişinin, Portekiz’de ise 238 kişinin hayatına mal oldu. 1800 yılından bu ya na en yüksek sıcaklığın görüldüğü İtalya’nın en uzun nehri Po ve çevresinde OHAL ilan edildi. 70 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya olan Po Nehri ve çevresinin İtalya’nın tarımsal üretiminin 3’te 1’ini gerçekleştirdiği belirtildi. CNN’e konuşan Washington Üniversitesi’nden Kristie Ebi, aşırı sıcak havaları “sessiz katil” olarak nitelerken, iklimin artık birkaç yıl öncesi gibi olmadığını belirterek, “İklim krizi hayatımızı şimdiden etkiliyor ve en savunmasız olanları vurmaya devam edecek” dedi.

SICAKLIK SÜRECEK

Meteoroloji uzmanları, sıcak hava dalgasının gelecek hafta da devam edeceğini, Almanya, Belçika ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerini de etkisi altına alacağını duyurdu. AccuWeather’in kıdemli Meteoroloji Uzmanı Tyler Roys ise aşırı sıcak havanın Güneydoğu Avrupa’nın yanı sıra Macaristan, Hırvatistan, Bosna, Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan’ı da içine alan bölgede ağustos ayına kadar sürmesini beklediklerini söyledi. Uzmanlar, iklim değişikliği kaynaklı aşırı ve kuru sıcakların beklenen yangın mevsimini bu sene çok daha erken çektiğini ve Avrupa’yı vurduğunu belirtti.

40 DERECEYİ GEÇECEK

Yetkililer, sıcaklıkların insan sağlığı etkileri ve Kovid-19 pandemisinden dolayı zaten zorlu bir dönemden geçen sağlık sistemine yük oluşturabileceği uyarısı yaptı. Dünya Meteoroloji Örgütü de sıcak hava dalgasının hava kalitesini azaltacağını ve hassas kişiler için ciddi olumsuz sağlık sorunlarına neden olacağını duyurdu. Aşırı sıcaklıklarla mücadele etmeye çalışan Avrupa hükümetleri, özellikle çocukların ve yaşlıların dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.. Avrupa Birliği de kıtanın aşırı hava değişimiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, üye devletleri bu yaz orman yangınlarına hazır olmaya çağırdı. 

2050 TAHMİNİ GERÇEKLEŞTİ

Aşırı sıcaktan etkilenen İngiltere’de kırmızı alarm veren Meteoroloji Ofisi’nin (MET) 2020’de yayımladığı 2050 için öngördüğü sıcaklık tahminleri iklim değişikliğinin hızlanması nedeni ile bu hafta gerçek olacak gibi. Yani daha 2050’ye 28 yıl varken. İngiltere’nin tüm kesimleri için bugün ve yarın aşırı sıcağa dair uyarı yayımlayan MEÜ, yarın 2019’da Cambridge 38.7 dereceyle kaydedilen rekor sıcaklığın aşılacağını öngördü. Bu da 2050 tahminleriyle örtüşüyor. Bu yüzden milyonlarca insan evden çalışmaya teşvik edildi.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYECEK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, “Avrupa ve İngiltere'deki sıcak hava dalgası salı gününe kadar devam edecek. Bizi şu anda etkilemeyecek. Cumaya kadar etkilemeyecek. Biz kıyısından köşesinden nasibimizi alacağız. Cuma günü etkilenmeye başlayacağız. Muğla Valiliği orman yangınları ile ilgili ikazda bulundu. Önümüzdeki hafta hem sağlığımız açısından hem de orman yangınları açısından dikkat edeceğiz. Ne kadar süreceğine bakacağız. En azından 2-3 gün sürecek gibi gözüküyor. 5 gün sürerse sıcak hava dalgası denir buna. İstanbul bugün 32 derece civarında. Bu sıcak hava dalgaları canımızı sıkacak gibi gözüküyor. Artık ezberimizdeki Türkiye iklimini aklımızdan çıkaralım. Artık Türkiye Akdeniz ikliminde değil, kurak iklimde. Artık biz iki mevsimlik bir iklime gidiyoruz” dedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık