Aşırı sıcaklar zeytini kuruttu, Milletvekili Özcan Bakan’a sordu!

Muğla Milletvekili Suat ÖZCAN 15-20 Mayıs tarihlerinde mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden aşırı sıcaklardan zeytinin çiçekteyken kuruduğunu, geçimini zeytincilikle sağlayan Milaslı ve bölge çiftçilerimizin çok büyük zarar gördüğünü söyledi. TBMM’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’ye  bir soru önergesi ile zarar tespitinin yapılıp yapılmadığını, zarar gören çiftçilerinin zararlarının karşılanıp karşılanmayacağını sordu.

Aşırı sıcaklar zeytini kuruttu, Milletvekili Özcan Bakan’a sordu!

Son yıllarda iklim değişikliklerini de değinen Milletvekili ÖZCAN: “Gerek kendi bölgemde gerekse başka bölgelerde buna bağlı meydana gelen afetlerde zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması yerine Hükümetin Bakanları, İl ve ilçe müdürleri zarar gören çiftçilerimize Tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıklarını soruyorlar. Bundan böyle sigorta yaptırın diyerek söze teselli ediyorlar. Bu yaklaşım bildiğimiz eski dönemlerde böyle değildi. zarar gören çiftçiler tespit edilir, en azından zarar ve ziyanlarının bir kısmı karşılanırdı. AKP hükümetleri döneminde çiftçimiz diktiği veya ektiği mahsulün yetiştirilmesi için gerekli ilacı, gübreyi zar zor buluyor. Onlar da yüksek primli tarım sigortası yaptırın diyor. Bu durum bu şekilde sürdürülemez.” dedi.

Milletvekili Özcan; “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi 2006’da çıkarılan Tarım Kanunun 21. Maddesine göre, milli gelirin her yıl en az yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilecekti. Hiçbir zaman yüzde 1'i verilmedi. Geçen 13 yılda tarımsal destek için ayrılan kaynak, Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1'i yerine yüzde 1'in yarısı oldu. Saray iktidarı çiftçilerimizi görmezden geliyor. Yasanın gerekleri yerine getirilmiyor ve çiftçi her yıl devletten alacaklı konuma düşüyor. Bu nedenle bırakın zararların karşılanmasını, aslında tüm çiftçi borçları silinmelidir.” dedi.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık