Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Ata tohumlarından üretilen fideler çiftçiyle buluştu

​​​​​​​Milas’ta, TAGEM tarafından ata tohumundan üretilen fideler, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün organizasyonuyla dağıtıldı.

Ata tohumlarından üretilen fideler çiftçiyle buluştu

Milas’ta İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde ata tohumlarından üretilen fideler çiftçilere dağıtıldı. Etkinlik öncesinde Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü(TAGEM) Müdürü Ali Peksüslü ve Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak arasında protokol imzalandı. İmzaların atılmasının ardından konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; Türkiye’nin çok ciddi bir gen bankasına sahip olduğunu söyledi. Saylak, Bu ülke geçtiğimiz yıl 241 milyon dolarlık tohum ihracatı yaptı. Bakanlığımız; hepimizin özlediği, ağız tadıyla yediğimiz ürünlerin ata tohumlarını üreticilere ulaştırıyor.” dedi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü ise, TAGEM’in en önemli görevinin; ata tohumlarını toplamak, muhafaza etmek ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

FİDELER TÖRENLE DAĞITILDI

İmza töreninin ardından dağıtım için etkinlik alanına geçildi. Burada da bir konuşma yapan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, “Söylenildiği gibi ‘tohumlarımız kayboldu, İsrail ve Hollanda’ya mecbur kaldık’ gibi ifadelerin hiçbiri doğru değil. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM’de, İzmir Ulusal Tohum Gen Bankası ve Ankara’daki Türkiye Tohum Gen Bankası’nda 120 binin üzerinde tohum saklanmakta ve bu tohumların tamamı bizim ülkemizde üretilen; renkleri, kokuları ve lezzetleri ile farklılık gösteren ürünlerdir. Ata tohumuna çok ciddi talep var.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise, Muğla genelinde 13 ilçede gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında 1 milyon 153 bin ata tohumundan elde edilen fide dağıtımının düzenleneceğini söyledi. Saylak sözlerini, “Bir deli bir kuyuya taş atıyor. Arkasından 40 tane akıllı bunu çıkaramıyor. ‘Türkiye’de ata tohumu, yerel tohumu yok, İsrail’e teslim olduk.’ dediler. Evet, bunlar da yaşandı, ithal edildi. Uzun zaman bu işler yapılamadı. Ama çok şükür ki, 2021 yılı içerisinde 241 milyon dolarlık sertifikalı tohum ihraç etmiş ülkenin Muğla İl Tarım Müdürü olarak karşınızdayım. Bu ülkenin potansiyeline inanalım, güvenelim” diyerek sonlandırdı.

Konuşmaların ardından öncelikli olarak kadın üreticiler olmak üzere, çiftçilere tanesi 50 kuruştan ata tohumundan üretilen yaklaşık 30 bin adet fide dağıtımı yapıldı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis