Avukatlar Günü törenine İkizköy açıklaması damga vurdu

5 Nisan Avukatlar Günü, Milas’ta düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan Muğla Barosu Milas Temsilcisi Av. Ozan Güngör, 31 Mart’ta İkizköy’de sökülen zeytin ağaçlarına atıfta bulunarak, “Milyonlarca zeytinin aynı akıbete uğramaması için bir an önce karar bekliyoruz” dedi.

Avukatlar Günü törenine İkizköy açıklaması damga vurdu
  • 05 April 2022, Tuesday 11:31

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Atapark Meydanı’nda düzenlenen törene Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Yapar, belediye başkan yardımcıları Mehmet Ateş, Halil Mutlu, siyasi parti temsilcileri ve hukukçular katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması ile başlayan tören; saygı duruşu ve İstikal Marşı’nın okunması ile devam etti. Daha sonra bir konuşma gerçekleştiren Muğla Barosu Milas Temsilcisi Av. Ozan Güngör, “Abartılı cümleler, mesleğin sorunları ve kutsallığından bahsedip dillere pelesenk olan kalıplardan bahsetmeyeceğim bugün. Çünkü liyakatle seçilmiş, alın teri ve emekle yoğrulmuş her iş kutsaldır. Her şeyden önce bahsetmemiz gereken en önemli konu hukuk ve adalet kavramıdır. Bizlerin tek ihtiyacı Kuvvetler Ayrılığı ilkesidir. Kuvvetler ayrılığı Yasama, Yürütme ve Yargı olarak tanımlanan kuvvetlerin liyakatle değişik yollardan göreve gelen ve aralarında fren ve denge mekanizması bulunan farklı organlara verilmesidir. Güçler ayrılığı ilkesi, adil bir yönetim için gereklidir. Aynı zamanda mahkemelerin herhangi bir baskı altında kalmadan özgür bir şekilde karar verebilmesi için bu ilkenin uygulanması zorunludur.” dedi.

Güngör, “Avukatlar, halkın adalet arayışının birincil ve en kolay ulaşılabilir olan yerindedirler. Hukuk ve adalet arayan ilk önce ve kolaylıkla avukata ulaşır. Bu nedenle Avukat, hak ve adalet arayışını kendisi için değil, kendisine başvuran halk için yapmaktadır. Hak aramada avukatların etkin ve yetkili kılınması, bu konudaki sorunların ortadan kaldırılması, avukat için değil, halkın adalet erişimi için gereklidir. Halkı için adalet dağıtmak arzusunda olan herkes, avukatların halk için adalet arayıcısı olduğunu bilmeli ve ona göre düzenlemeler yaparak, ona uygun davranışları benimsemelidirler. Unutulmamalıdır ki, avukatın sesi kesilirse, halkın nefesi kesilir.” diye konuştu.

Güngör, 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan maden yönetmeliğinde değişikliğe dikkat çekerek, “Biz Avukatlar, hakkın ve bireyin haricinde kendini savunamayacak konumda bulunan her canlının yanındayız. Bugün burada her yıldan farklı olarak yalnız avukat meslektaşlarımızla değil tüm misafirlerimizle katılım sağlamamızın bir anlamı var. Bir farkındalık yaratmak. Zeytinimizi, evimizi, doğamızı korumak için çağrı yapıldığında yalnız 3 kişi değil gerekirse 300 kişi ve hatta tüm Milas halkı olarak Milasımızın simgesi olan zeytin ağaçlarımızı, doğamızı korumak ve geleceğe emanet bırakacağımız toprağımıza sahip çıkmak için de buradayız.” dedi.

Güngör sözlerini şöyle sürdürdü: “Zeytincilik Kanununa aykırılığı çok açık olduğu için iptali istemiyle baromuzun dava açtığı maden yönetmeliği değişikliğinde talep edilen “Yürütmeyi Durdurma” kararının biran önce verilmemesi halinde, milyonlarca zeytin ağacı sökülecek ve on yıllar boyu bir daha eski haline gelemeyecektir. Bunun somut örneği 31 Mart 2022 günü İkizköy’de yaşandı. 17 zeytin ağacı kök yurdundan söküldü. Gönüllülerce eylemli olarak ancak durdurulabilen söküme konu 17 zeytin ağacından geriye ne yazık ki kuru dallar kaldı. Milyonlarca zeytinin aynı akıbete uğramaması için bir an önce karar bekliyoruz.”

‘Herkes için adalet, adalet için avukat’ diyerek sözlerime burada son verirken Cumhuriyet ve değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine uygun, hukukun üstün kılındığı, sosyal hukuk devleti ilkelerinin hayata geçirileceği günlere olan inancımızı tekrarla, hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağına namusu ve vicdanı üzerine ant içerek ve bu yemine sadık kalarak mesleğini icra eden tüm meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyor, tüm meslektaşlarımı saygı ile selamlıyorum.”

Konuşmanın ardından Atatürk Anıtı'na karanfiller bırakıldı.

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık