Başkan Sabancı’dan ‘Kara Paket’ açıklaması…

ÖNDER Haber / Mustafa KARATAŞ

Başkan Sabancı’dan ‘Kara Paket’ açıklaması…
  • 09 November 2018, Friday 6:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlanılan sigara satışlarının kapalı yerlerde ve kara paketler halinde satışa sunulması ile ilgili yasa teklifine ilişkin bir açıklama yapan Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı, teklifin yasalaşması halinde bakkal ve tekel bayii esnaflığının tamamen yok olacağına dikkat çekti.

Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, küçük esnaf olarak bakkal ve tekel bayilerinin elinde bir tek sigara satışı kaldığını, sigaranın da kara pakete girmesiyle hem kaçakçılığın yaygınlaşacağını, dolayısıyla milli ekonominin zarar göreceğini, hem de bakkalların ve tekel bayilerin tamamen yok olacağını ve işyerlerinin kapanacağını dile getirdi.

Oda Başkanı Özay Sabancı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“TBMM’de görüşülmeye başlanılan sigara satışlarının kapalı yerlerde ve kara paketler halinde satışa sunulması ile ilgili yasa teklifi, Milaslı bakkallarımızı ve bayilerimizi ‘kara kara’ düşündürüyor.

Ülkemizde 210 bini aşan sigara satan bayilerimizin sesine kulak verilmelidir. Bu konuda meclis teklifi bir kez daha gözden geçirmeli. Aksi halde küçük esnaf olarak nitelenen bakkalların ve bayilerin sonu, bu yasa ile hazırlanmış olur.

Sigaraların kapalı dolapta ve kara paketlerde satılmasını öngören tasarıya esnaflar tepki gösteriyor. Zaten bakkallarımız ve bayilerimiz zor durumda ve dalgalı ekonomik koşullarda güçlükle ayakta durmaya çalışıyor. Bu yasanın çıkarılmasıyla satışların, tamamen azalacağı endişesiyle yaşıyoruz. Bakkallarımızın ve bayilerimizin satabileceği ve ailesini geçindirecek kazancı elde edeceği tek kalem sigara vardı, bu uygulama ile o da elimizden gidecek. Teklifin yasalaşması halinde satışlar azalacağından, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda esnafımız külfetin altında kalabilir.

Konunun yeniden gözden geçirilmesi ve mümkünse teklifin geri çekilmesinin esnafımız adına daha doğru olacağına inanıyoruz.”

“Esnafımızın yanındayız”

Milas Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Özay Sabancı, açıklamasına şöyle devam etti:

“31 Ekim 2018’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaptığımız TESK Çalıştayı’nda, kaçak sigara satışının 2016’da yüzde 30, 2017’de yüzde 20’lerde iken, içinde bulunduğumuz 2018 yılında bu oran yüzde 8’lere düştüğü görülmüştür. Teklifin yasa haline dönüşmesiyle hem kaçakçılık artacak ve ülke ekonomisi zarar görecektir, hem de bakkallar ve bayiler zorunlu olarak kepenk kapatacaktır. Bu da ülkemizdeki işsizlik oranı yükseltecek, insanların mağdur olmasına yol açacaktır.

Bu nedenle meclis üyelerimize buradan bir kez daha sesleniyoruz; lütfen teklifi geri çekin ya da yeniden gözden geçirin. En azından bu haliyle geçmesine izin vermeyin.”

 

 

  

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık