MİFAD, kültürümüze yeni bir ivme kazandırıyor

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

MİFAD, kültürümüze yeni bir ivme kazandırıyor

Milas Folklor Araştırma Derneği (MİFAD), Türkiye’nin en ünlü kültür araştırmacısı Ahmet Şenol ile bir araya gelerek, derneğin temel kuruluş amacını hayata geçiriyor. İlçe genelinde geniş bir kültür taraması yapılarak, elde edilen belge ve bilgi bir kitap haline getirilerek, kentin kültür envanterine kazandırılacak.

Her yaz bölgemizde ikamet eden ünlü kültür araştırmacısı Ahmet Şenol, MİFAD Yönetim Kurulu ile çok anlamlı bir işbirliğine imza attı. Yöresel kültürümüz ile ilgili mevcut dokümanlara ilaveten, unutulmaya yüz tutan değerler için geniş çaplı bir kültür taraması için kolları sıvayan Şenol ve MİFAD yöneticileri; ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarI, STK, oda ve derneklerin yöneticileriyle tüm Milas halkına bir çağrıda bulundular.

Kültür araştırmacısı Ahmet Şenol, halk kültürünün çok çeşitli olduğunu ve her birinin kendi içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek kültürün, yöre halkı için ne denli önemli olduğuna değindi.

“Sahip olduğumuz kültür değerlerini unutmak, geleceğimize yapılacak en büyük kötülüktür” diyen Şenol, Anadolu kültürünün tarihsel gelişimini şöyle anlattı:  

“Halk kültürü ürünleri, Türk kültürünün tarih içindeki görünümü, değişmesi ve gelişmesine paralel olarak değişim ve gelişim içinde olmuştur. Halk kültürü ürünleri, kendine özgü dünya görüşü ve değerler sistemine göre şekillenir. Kültüre bağlı olarak şekillenen her türlü birikim doğal olarak o kültürün bir parçasıdır. Türkler İslâmiyet’ten önce o günkü inanç sistemlerine, kültür ve geleneklerine bağlı halk kültürü ürünlerine sahiptiler. İnanç kültürü, kültür de halk kültürü ürünlerini etkilemiştir. Bugünkü halk kültürü ürünlerinde, eski inanış ve geleneklerin izlerini bulmak mümkündür. Türklerin İslamiyet’i kabul etmelerinden sonra halk kültürü ürünleri, İslamî renge bürünerek varlıklarını sürdürmüşlerdir. Yeni kültür gereği mitlerle örülü destan dönemi ürünler, İslamî öğelerle beslenerek yeniden yapılanmıştır.

Türk halk kültürü, Anadolu’da geleneksel yaşamı sürdüren toplulukların yüzyıllar boyunca kendi dil, kültür ve beğenileriyle oluşturup yaşattıkları kültürün ortak adıdır.  Bu kültür, halkın duygu, düşünce ve beğenisiyle süzülerek günümüze gelmiş, toplum, insan ve doğa gerçeğiyle şekillenmiştir.

Orta Asya’dan gelip Anadolu’yu yurt tutan Türkmenler göç yollarında kültürleşme yoluyla kültür alışverişinde bulunarak bunları Anadolu’ya taşımışlardır. Taşınan Orta Asya halk kültürü, yeni yurt Anadolu kültürü ve İslamî kültür, yüzyıllar boyu süren kültürleşme sürecinde yoğrularak yeni bir Anadolu halk kültürü oluşturmuştur. Anadolu’ya gelenler, dokuz yüzyıl önce kendilerine özgü inanışlarını, törelerini, geleneklerini, sanatlarını da beraberlerinde getirmişlerdir.

Anadolu, geçmiş zaman içinde çok sayıda kültürü içerisinde barındırmış çeşitli topluluklara yurt olmuştur. Bu kültürel miras Anadolu’ya gelen topluluklara aktarılmıştır. Bu kültür alış verişi sonunda halk kültürü, değişimini sürdürmüştür.  Böylece günümüzde Anadolu’nun halk kültürü yapılaşması ortaya çıkmıştır.

Halk kültürü, geçmişteki bir kültür, geçmişten günümüze gelmiş bir kalıp değildir. Yaşayan bir kültür topluluğunun bugünkü gereksinimini karşılayan bir sosyal kurumdur. Toplumun sosyo-ekonomik dinamiklerini ortaya çıkartmakta, milletin kültür birliğini sağlamaktadır. Temel özelliklerinden biri de yerelliktir.

Gelenekler, ilişkiler gibi, yerel özellikler taşıyan günlük yaşam zamanla çeşitli etkenlere bağlı olarak genel yaşam içinde görülür. Bireysel yaşantının toplumsallaşmış örnekleri olan halk kültürü ürünleri, çeşitli düzeylerde iletişim sağlama işlevini de yerine getirir.

Kültürün, "insan, aile sosyal çevre, eğitim, sosyal değerler vb." gibi insanî; "bayrak, millet, vatan, dil, din, tarih örf âdet gelenek vb", gibi evrensel boyutları vardır. Kültür, milletleri birbirinden ayırt eden özelliklerdir. Uygarlık ortak bir değerdir. Aynı uygarlığa bağlı kültürler aynı dünya görüşünde birleşirler. Topluluklardaki kişi ve grupların yenilikleri ve milletlerarası etkileşim, kültür değişikliğine neden olur. Kültür politikaları, günümüz ve geleceğin kültür yapısının belirlenmesinde, kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında etkin bir rol oynar.”

Ortak Çalışmanın Amacı…

MİFAD yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Emekli ise yapılan işbirliğine ilişkin şunları söyledi:

“Halk arasında bilinen, kültürümüze kazandırılamayan, unutulmaya yüz tutmuş binlerce kelime ve kavramın Türk dilindeki kullanışlarıyla birlikte kayıt altına alınmasını sağlamak, Türk Halk Kültürü’nün ne denli köklü ve zengin olduğunu yazılı metinlerle ortaya koymak,

Halk kültürümüzdeki çeşitliliği göz önüne alırsak; halk bilimi, etnoloji, müzik, giysi, sahne, hareket, makyaj, folklor, minyatür gibi tüm bu alanları içine alan kapsamlı bir çalışma, kültürümüzü geleceğe taşımak açısından son derece önemlidir.

Böyle bir çalışmayı, işinin ehli biri ile yapmak ise Milas için, sahip olduğumuz kültürel değerleri geleceğe hem de doğru bir biçimde aktarma adına önemlidir. İnanıyorum ki yaptığımız çağrıya tüm Milas halkı karşılık verecektir.

Bu çalışma için bir slogan belirledik. Diyoruz ki; ‘Her Milaslı mutlaka bir yöresel oyunu öğrenmeli, yörenin türküsünü öğrenmeli.’

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık