Başkan Tokat, Medeni Kanunun kabulü kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe katıldı

​​​​​​​Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat, Türk Medeni Kanununun kabulünün 95. yıl dönümü nedeniyle İzmir Türk Koleji’ne bağlı İTK Uşakizade Köşkü’nde zoom üzerinden gerçekleştirilen etkinliğe katıldı.

Başkan Tokat, Medeni Kanunun kabulü kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe katıldı
  • 18 February 2021, Thursday 10:57

İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe ayrıca Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, Atatürk Araştırmacısı Ahmet Gürel de konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Moderatör Cemal Necip Gürel daha sonra sözü Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat’a verdi.

M.Kemal Atatürk’ün Yaşamındaki İlk ve Tek Nikahının Bu Köşkte Gerçekleşmiş Olması Önemini Daha da Perçinleştiriyor.

“TBMM’ de Türk Medeni Kanununun kabulünden bu yana 95 yıl geçti. Türk Medeni Kanununun kabulü sosyal yaşantımız, aile yaşantımız, kadının toplumdaki yeri çağdaş ve uygar bir toplum olma yolunda en önemli farkındalık yaratan adımlardan en önemli devrimlerimizden bir tanesidir” diyerek sözlerine başlayan Başkan Tokat Uşakizade Köşküyle ilgili çok önemli bir anekdot paylaştı.

Başkan Tokat; “Kurtuluş Savaşımızın son karargahı olması ve M.Kemal Atatürk’ün yaşamındaki ilk ve tek nikahının bu köşkte gerçekleşmiş olması önemini daha da perçinleştiriyor. Bu anlamda bu anekdot da hem medeni kanun hem de köşk açısından önemlidir diye düşünüyorum. Bildiğimiz üzere 29 Ocak 1923 tarihinde Uşakizade köşkünün yemek salonunda M. Kemal Atatürkümüzün Latife Hanımla nikahı kıyılacaktır. O günkü uygulamaya göre şeri hukuk geçerlidir. Nikah imam nikahı olacaktır ve maalesef o günün kuralları kadının kendi nikahında masaya oturma yasağı var. Kadın kendi hayatıyla ilgili böylesine önemli bir dönüm noktasında söz söyleme hakkından yoksun. Böyle bir ahval içerisinde Mustafa Kemal nikah işlemi sırasında Latife Hanımı bizzat nikah masasına davet edip, o nikaha katılmasını sağlıyor. Tarihimizde ilk defa bir Türk kadını nikah masasına oturuyor. Hem bizim açımızdan hem de uluslararası tarih açısından bir dönüm noktası olarak kabul edilebilir. Latife Hanım Türk kadınının temsilcisi olarak, kendi nikahında ilk defa evlilik beyanını nikah memuruna doğrudan nikah görevlisine beyan ediyor” diyerek önemli bir anekdot paylaştı.

Medeni Kanunun Kabulünü ve 95. Yılını Yürekten Kutluyorum

Türk Medeni Kanununun kabulünün önemine vurgu yapan Başkan Tokat;  Medeni kanun  devrimlerimizin en önemli örneklerinden biridir. Aile hayatımızın düzenlenmesi, Çağdaş bir toplum olma yolundaki ilerleyişimiz, toplumsal bağlarımızın güçlenmesi adil, eşitlikçi çağdaş bir Türk toplumu olma yolunda atılmış en önemli adımlardan birisidir. Medeni kanunumuzu biz İsviçreden aldık. Nöşatel medeni kanunu esas alınarak, ve bizim toplumsal yapımıza ve çağdaşlaşma hedeflerimize adapte ettirilerek, medeni kanunumuzu oluşturduk. Medeni kanunumuz içerisinde aile hukukunu, kişiler hukukunu, eşya hukukunu, miras hukukunu ihtiva eder. Aynı zamanda başka bir kanun olarak düzenlenmiş borçlar kanunu da bu çerçeve içerisinde alınabilir. Söylediğim başlıklardan anlaşılacağı üzere toplumumuzun çok önemli bir bölümünü düzenlemiş ve geleceğe hazırlamıştır. Bir kişinin hukukunda ailenin hukukunda eşyanın ve mirasın paylaşımından ve ticari hayatın borçlar hukukunun düzenlenmesinden ne kadar önemli bir kanun ve düzenleme olduğunu hepimiz anlayabiliriz.

Özellikle kadının güvenceye kavuşması, ekonomik ve sosyal yaşama katılımı anlamında çok çok önemli bir adım. Türk kadını bu anlamda Mustafa Kemal Atatürk’e  gerçekten çok şey borçlu. Bugün dahi atma iradesini ve cesaretini görmediğimiz adımları o dönemde Mustafa Kemal Atatürk kararlılıkla uygulayabilmiştir. Bu anlamda kadına hak ettiği miras haklarının verilmesi, aile içinde eşit haklara, toplumsal hayat içerisinde eşit haklara kavuşması noktasında çok önemli adımlar atmıştır. Medeni kanunun daha o yıllarda kabulü ve bu hedeflerle bu kapsamla çıkması Mustafa Kemal Atatürk’ün ufkunu bize gösterdiği kadar geleceğe ilişkin hedeflediği Türk toplumunu da bizlere anlatmakta önemli bir argümandır. Bu anlamda Medeni kanunun kabulünü ve 95. yılını yürekten kutluyorum. Geçtiğimiz süre içerisinde o günlerde atılan adımların yeterince geliştirilemediğini maalesef ekilen tohumların yeterince sulanıp, büyütülmediğini ve Mustafa Kemal Atatürk’ün koymuş olduğu hedeflerin tam olarak gerçekleştirilemediğini üzülerek görmekteyiz. Kadın cinayetlerinin çok yoğun olarak konuşulduğu, kadının 2. sınıf insan muamelesi gördüğü ve sosyal ve ekonomik hayattan ve siyasal hayattan özellikle dışlanma gayretlerinin olduğu bu dönemde, bundan 95 yıl önce atılmış adımların önemini daha iyi kavramaktayız. Atatürk’ün koymuş olduğu hedefleri geliştirmek ve ilerletmek durumundayız. Türk toplumunun daha iyisine Türk kadınının daha iyisine layık olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kadının Üretme Gücünü Arttırmaya, Ekonomik  ve Sosyal Hayata Daha Fazla Katılmasına Destek ve Katkı Vermeye Çalışıyoruz.

“Milas Belediyesi olarak, kadınlara destek ve katkı  anlamında elimizden geldiğince olumlu adımlar atmaya çalışıyoruz” diyen Başkan Tokat; “ Benim şu anda görev yaptığım Başkan Yardımcılarımdan bir tanesi kadındır. Buna her çalıştığım dönemde riayet etmeye çalışıyorum. Kadın danışma merkezimizden kadınlarımızın her türlü sorununa çare olmak için elimizden gelen gayretleri göstermekteyiz. Ayrıca kadınlarımızın oluşturmuş olduğu Anatolia üretim kooperatifine Belediyemiz olarak, gerekli tüm destekleri vererek, kadının üretme gücünü arttırmaya, ekonomik  ve sosyal hayata daha fazla katılmasına destek ve katkı vermeye çalışıyoruz. Bu noktada bütün kurum ve kuruluşlarla da iş birliği içerisinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk’e müthiş bir saygı duyuyorum. Ve onun çizdiği yoldan onun ilkeleri etrafında yaşantımızı ve çalışmalarımızı sürdürme noktasındaki kararlılığımızı net olarak, tekrar sizler vasıtasıyla ifade etmek istiyorum.

Bir Ülkede Kadın Mutlu Değilse Toplum Mutlu Değildir.

Tolumsal hayatta kadının önemine değinen Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat; “Artık kadınların katledilmesini istemiyoruz. Toplumsal hayattan koparılmalarını istemiyoruz. Aile içerisindeki itilmişliğini istemiyoruz. Daha fazla insan ve toplum içerisinde olmalarını arzuluyoruz. Çünkü bir ülkede kadın mutlu değilse toplum mutlu değildir. Bir ülkede her şeyi sağlam ayaklar üstüne oturtmak istiyorsak, kadın olgusunu ve kadınları mutlaka desteklemek zorundayız. Çünkü sandalyenin ayaklarından bir tanesinin sağlam olmaması onun düzgün durmamasına sebep olacaktır. Bu duygular içerisinde Medeni Kanunun kabülünün bir hukukçu olarak çok önemsediğimi ve çok önemli bir adım olarak gördüğümü buradan ifade ediyorum. Bu adımı atanlara bu kanunun çıkmasında emeği olan başta Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık