Başkan Tokat’tan ‘Zeytin Mitingi’ açıklaması-2

Salı günü düzenlenen CHP İlçe Örgütü’nün haftalık toplantısında konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, pazar günü yaşanan protestolara ilişkin açıklamalarda bulunarak, Ağaoğlu ve Net Holding’in ‘mega kasaba’ projesine değindi.

Başkan Tokat’tan ‘Zeytin Mitingi’ açıklaması-2
  • 21 April 2022, Thursday 9:30

Dünden devam…

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, önceki gün partisinin haftalık salı toplantısında partililerle bir araya geldi. Pazar günü yapılan ‘Zeytinime Dokunma’ eyleminde kendisine yönelik gerçekleştirilen protestoya ilişkin açıklamalarda bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Biz emek, hukuk, çevre, özgürlükler mücadelesi içerisinden geliyoruz. Bugün bize tepki gösteren birçok kuruluş, dernek ve meslek odalarıyla meydanda birlikte mücadele verdik.” dedi.

Dün gazetemizde ilk kısmı yer alan, Tokat’ın yaklaşık 1,5 saat süren açıklamasının 2. kısmı şu şekilde: 
ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ

Çevreci grupların, geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan Zeytin Hasat Şenliği’nde YK Enerji’nin sunduğu sponsorluk desteğini iptal ettirmek için bir takım eylemler sergilendiğini hatırlatan Tokat, ‘Onlar gibi düşünmüyorum. Zeytin Hasat Şenliği yapıyoruz, sektör sahip çıkmıyor. Tertip komitesinde bulunan odaların bütçeleri sınırlı. Bu etkinlikler, sponsorlukla sağlanıyor. Sponsorlarımız; balıkçılar, inşaatçılar, madenciler, kamyoncular. Bu bir acıdır. Belediye, kaymakamlık olarak bu işten çıkıp zeytincilik sektörün sahip çıkması gerekiyor. Termik santral çevreyi kirletiyor diye almayalım, tamamdır. O zaman balıkçılar da denizi kirletiyor. Madenciler dağları duman etti, kamyoncular yollarımızı bozuyor. Nasıl yapılacak bu işler? Termik santral benim çevremi kirletiyor, zeytinliklerimi yok ediyor, dağımı tarlamı bozuyor; Milas’ın tanıtımına daha fazla vermesi gerekiyor! Bunu dedim diye beni Genel Merkez’e şikayet etmişler.” dedi.
MÜZE İNŞAATI

İmzalanan protokol neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile termik santral arasında Milas’ta müze inşaatı yapılması için planlama olduğunu da hatırlatan Tokat, “Önce üniversite yakınlarına, sonra Hekatomnos’un ön tarafını düşündüler, şimdi de Gümüşkesen’e yaptılar. Temayı bozacak şekilde yaptılar, ‘şimdi nasıl kurtulacağız’ diye düşünüyorlar. Bu görev, termik santrali alan konsorsiyuma geçti. Termik santrali işleten 5’li çete, Milas’a müze yapıyor. Kimsenin sesi çıkmıyor! Burada bir algı sapıtması var!”
 AĞAOĞLU PROJESİ

‘O kadar geniş cepheden bombardıman altındayız ki, tekrar anlatmak gerekiyor’ diyen Tokat, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu sırasında Tuzla Sulak Alanı yakınında pankart açan çevrecilere atıfta bulunarak, “Boğaziçi 150 bin nüfuslu metropol oluncaya kadar görmediler mi? Pankart açılan alanın yanında, sulak alanın içinde yapılmış inşaatlar var. Anladık ki isim Ali Ağaoğlu olduğu için. Ben karar merciiyim ve yaptığım her kararın sonuçları var.” dedi ve süreci şu sözlerle örnekledi: 

“X kişisi, 1994’te arsa almış. Büyük planları yapılmış, 95’te 5 binlik, 97’de binliği yapılmış, daha sonra Anıtlar Kurulu’na gitmiş 5 binlik, binlik koruma imar planı yaptırmış. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden 25 binlik planlar geçmiş. ÇED müracaatı yapmış, almış. Ruhsat için geldiğinde demişiz ki, ‘Tarım Orman Bakanlığı’na git’, olumlu gelmiş, ‘MUSKİ’ye git’ demişiz, olumlu gelmiş, dosya önümüze gelmiş ve 7 ay tartışmışız. Bütün mimar mühendis oda temsilcileri, muhtarlar odası, diğer odalar, spor kulüplerine kadar toplantılar yaptık. Verirsek ateşten gömlek giyeceğiz, vermezsek görevi ihmal suçu işleyip, Milas Belediyesi’ni tazminat yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakacağız. 1.’si daha iyiydi ve yüzde 10 ruhsat verdik. Zaten daha sonraki görüşmemizde firma temsilcisi, ‘vermeseydiniz bakanlıktan yüzde 30 alacaktık’ diyor. Eğer firma işini Ankara’da çözebiliyorsa, Milas Belediyesi’nin süreç dışı kalmasının Milas’a ne faydası var?” diye konuştu.

“RÜCU EDİLİRSE TORUNLARIM BİLE ÖDEYEMEZ!”

Onay verilmemesi halinde firmanın görevi ihmal suçundan kendisine dava açacağını ve oluşacak tazminat yükümlülüğünün kendisine rücu edileceğini söyleyen Tokat, “Bu Türkiye’nin önemli turizm projelerinden biri. Bu bana rücu edilirse ortaya çıkan tutarı ne ben, ne çocuklarım ne de torunlarım bile ödeyemez!” şeklinde konuştu.

PROJE

Başkan Tokat, sözlerini, “6 etaplı projenin 1. etabı 10 yıl sürecek. Ve biz 1. etabın 1 parseline ruhsat verdik. 20 tane bina. Bu kıyamet 20 bina için kopuyor. Boğaziçi’de her site 500 konutluk! Kendilerine söyledik; TMMOB ile aynı davada müdahiliz. Bu davayı kazandığımız durumda ruhsat iptal olur! Ali Ağaoğlu ile telefonda konuştum. “Senden nefret ederim’ dedim. ‘Sizi sevmediğimi söylüyorum ama duygularını işe karıştıracak biri değilim’ dedim. ‘Seni de yordular, beni de yordular istersen bundan vazgeçeyim. Ama ben burayı parsellerim, öyle satarım, üç kat daha fazla kazanırım. Sana da yolu, altyapısı, izi olmayan dağınık bir kent bırakırım.’ dedi. Böyle bir ihtimal var. Bir de çevre ödülü almış proje var. Keşke ruhsat verilen projeler de böyle olsa. 150 bin nüfusa ulaşmış ve geçmişten bu yana sürekli ruhsat verdiğimiz sitelerin içme suyu bile yok! Keşke önüme gelen tüm projeler böyle olsaydı. Öyle bir proje ki, suyunu denizden kendisi alıyor, atığını arıtmasını kendi temizliyor, elektriğini üretiyor. Bizi çevre katili ilan ediyorlar ya, biz çevresel kriterleri düşünüyoruz. Sulak alanlarla ilgili biz de kaygı taşıyoruz. O yüzden ÇED’in iptalini istiyoruz…Tepki gösteren arkadaşların muhatabı ÇED’in iptali için uğraşan Milas Belediyesi değil, o ÇED’i veren yer olmalı. ÇED’i veren yere herhangi bir tepki var mı? Yok.” diyerek sürdürdü.

BİR YOLSUZLUK MU VAR?

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin bu süreçte çok açıklama yaptığını dile getiren Tokat, “Bir yolsuzluk mu var? Bir usulsüzlük mü var? Bİr rüşvet mi var? Başka konularda hiç açıklamalar görmüyoruz… Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün, açıklamamızda Büyükşehir ve MUSKİ’nin ismi geçti diye bize kızıyor, kızmaya gerek yok. Çünkü ben Milas Belediyesi’nin de ismini geçiriyorum. Topluma karşı bir şeyleri izah etmek, doğru bilgilendirmek zorundayım. Aynı bilgilendirmeyi de Genel Merkeze yaptık. Açıklama yaparken bazı boyutlarını da düşünürek açıklama yapmamız lazım.” dedi.

 

Tokat sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Bodrum Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a da söyledim. Sen neden Milas’ın işine karışıyorsun? Bodrum’da bir tane sulak alan bırakmamışsınız… Usurluk’un planlarını gösterdim. Milli park ve sulak alan olarak geçiyor. Bir tane su damlası var mı? Kendi memleketimize bakalım! Bundan 1 sene önce sosyal medya paylaşımında ‘Tuzla Sulak Alanı’ndaki flamingoları paylaşmış, ‘Flamingolar Bodrum’a geldi demiş. Aradım ve tebrik ettim. ‘Çok güzel olmuş paylaşım ama Bodrum’da flamingo var mı?’ dedim. Havalimanı sizin, Barajlar sizin, sular sizin, Güllük sizin, Çökertme sizin, Flamingolar da sizin. Eee bize ne kaldı?”

“MİLAS’I TANITMAMIZ LAZIM”

“Bu Milas’ı tanıtmamız lazım. Tanıtırken de Bodrum’un gölgesinden kurtarmamız lazım, mücadele etmemiz lazım. Türkiye'nin veya dünyanın neresine gidersem gideyim, Milas Belediye Başkanıyım dediğim zaman ‘biz oradan geçtik’ deniliyor, Milas’ı bilen yok. Milas bunu hak etmiyor. Bunun için ortak akıl, kurumlar arası işbirliği diyoruz. Biz Milas’ı kesinlikle Bodrum gibi, Kuşadası gibi talan ettirmeyeceğiz! Onların durumundan örnek alarak kendi çalışmalarımızı o çerçevede ilerleyeceğiz.”
MİLAS KENT KONSEYİ’NE ELEŞTİRİ

“Milas’ta bir kent konseyi varsa, Milas Belediyesi, Milas Belediye Başkanı sayesinde var. Kent Konseyi, zeytin mitingi yaparken, bu kimlikle Ziraat Odası’nı yanına çekemiyorsa, TARİŞ’i yanına çekemiyorsa, Milas Belediyesi’ni yuhlattırıyorsa; o zaman onun durumunu tartışmamız lazım. Önümüzdeki günlerde tartışacağız. Bir komite oluşturulmuş, zeytinle alakası olmayan kişiler var. CHP’ye pankart yasak, yanındakilerde boy boy pankart.”

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık