Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Bayram sevinci yarattı

Milas zeytinyağına Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alınmasında son aşamaya gelinerek üç aylık askı sürecinin başlamış olması Milas'ta büyük bir sevinç ve coşku yarattı. Milaslı zeytinyağı üreticileri ürünlerinin uluslararası pazarlarda hak ettiği değeri göreceğinin umudunu ve sevincini yaşarken pek çok kişi ve kurumdan da Milas Ticaret ve Sanayi Odası'na kutlama mesajları gelmeye başladı.

Bayram sevinci yarattı

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de yaptığı açıklamada Milas ilçesi sınırları içindeki "memecik" türü zeytinlerden elde edilen ve Türk Paten ve Marka Kurumu tarafından 2016 yılında menşe türünde coğrafi işaret tescili yapılan Milas zeytinyağına AB'den de coğrafi işaret almak için başvuruda bulunmuş olduklarını hatırlatarak "Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret almada son aşamaya geldik. Üç aylık askı sürecinin sonunda Milas zeytinyağı, AB'den coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı, AB'den coğrafi işaret almış Gaziantep Baklavası, Malatya kayısısı ve Aydın incirinden sonra da dördüncü Türk ürünü olacak" dedi.

Reşit Özer, Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret almak üzere yapılan başvuruda son aşama olan üç aylık askı sürecine geldiğini belirterek "AB'den coğrafi işaret almak üzer son aşama olan üç aylık askı sürecine girdiğimizi açıklayınca Milas'ta çok büyük bir sevinç ve coşku oluştu. Odamızı arayan pek çok kişi ve kurum temsilcisi sevinçlerini ve mutluluklarını dile getirerek bizi kutladılar. Biz de MİTSO olarak bu sevinci ve gururu yaşıyoruz. Bu süreçte emeği geçen, bize her zaman destek olan başta TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hakan Ülken ile Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Habib Asan'a Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Sayın Hakan Kızıltepe ve ekibine, ayrıca Odamız personeline çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

MİTSO tarafından Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alınmasında son aşama olan üç aylık askı sürecine girilmesi üzerine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'i arayarak kutlayanlar ve MİTSO'ya kutlama ve başarı mesajları gönderenlerden bazılarının mesajları şöyle:

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ M. YAVUZ DEMİR

Milas zeytinyağımız AB coğrafi işareti yolunda. Türkiye'deki zeytin ağacı varlığının yüzde 10'unu barındıran Milas ilçemizdeki "!memecik" türü zeytin ağaçlarından elde edilen yüksek kaliteli zeytinyağımıza Avrupa birliğinden coğrafi işaret alınması için Milas Ticaret ve Sanayi Odamızın başlattığı süreçte son aşamaya gelindi.

 Milas zeytinyağı, Aydın inciri, Malatya kayısısı ve Gaziantep baklavasının ardından coğrafi işaret yönünde tescil gören dördüncü Türk ürünü olacak.

Başından bu yana süreci titizlikle yürüten Milas ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız sayın Reşit Özer'e ve tüm üreticilerimize teşekkürü borç bilirim.

Coğrafi işaret sayesinde Milas zeytinyağı dünyada ve Avrupa'da daha çok tercih edilen, dolayısıyla da ülkemize sağladığı katma değeri gittikçe yükselen bir ürün olacaktır.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN GİRGİN

Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın Milas zeytinyağına Türkiye'de Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret almış olması başlı başına bir başarı göstergesi ve gurur kaynağı iken şimdi de bu eşsiz lezzetteki ürünümüze AB'den de coğrafi işaret alınması hepimiz için tarifsiz bir mutluluktur. Daha düne kadar dünyada kendi kendini besleyebilen 7 / 8 ülkeden birisi olan Türkiye'nin buğdaydan mercimeğe, susamdan samana hemen her ürünü ithal eder hale geldiği, çiftçilerimizin, üreticilerimizin giderek üretimden el çektiği, zeytin üreticimizin, maliyetleri kurtarmadığı için zeytinini hasat etmeyip ağacında bıraktığı bir süreçte MİTSO'nun Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alıyor olması çok daha büyük bir önem ve anlam taşımaktadır. MİTSO'nun bu büyük ve örnek başarısı başta Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerimiz olmak üzere tüm Türk çiftçisi ve üreticisi için bir moral ve gurur kaynağı olacaktır. AB'den Milas zeytinyağına alınacak coğrafi işaret, Türk köylüsüne, Türk üreticisine güvenildiğinde neleri başarabileceğimizin de bir göstergesi olacaktır. Bu büyük başarılarından ötürü Milas Ticaret ve Sanayi Odasını Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Reşit Özer'in şahsında MİTSO'yu kutluyor ve AB'den coğrafi işaret alabilecek kalitede zeytinyağı ürettikleri için Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticilerine teşekkür ediyorum.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET TOKAT

Milas zeytin ve zeytinyağının başkenti. Bizler 8 bin yıllık zeytin kültürünün yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Yaşadığımız bu bölgeyi, özel bir bölge olarak değerlendirmek gerekiyor. Bunun kıymetini, bunun avantajını çok iyi bilmemiz lazım. Bu noktada Milas Ticaret ve Sanayi Odamızın Avrupa Birliği’ne yapmış olduğu coğrafi işaret başvurusunun Avrupa Birliği tarafından kabul görmesi çok önemli. Bu ülkemiz açısından bir ilktir. Bu süreç Milas'ımızın ticaret hacmini genişletecek buna paralel olarak da Milas'ımız dünyada tanınan bir kent olma yolunda ciddi bir adım atacaktır. AB’den coğrafi işaret alınmasıyla birlikte Milas, zeytinyağını dünyaya tanıtacak, ihracat konusunda da önemli bir yol kat edecektir. Bu durum bölge ekonomimize de çok ciddi bir katkı sunacaktır. İnsanımız kazanacak, Milas kazanacaktır. Ben Milas Belediye Başkanı olarak sürece büyük emek veren başta Milas Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere herkese Milas halkı adına teşekkürü bir borç bilirim. 

 

MİLAS ZİRAAT ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI İSMAİL ATICI

 Milas zeytinyağının Avrupa tarafından da coğrafi işretinin tescil alması, çok önemli bir gelişme… Bu demektir ki Milas zeytinyağlarının uluslar arası piyasada ihraç edilmesinin, yurt dışındaki pazara açılmasının önü açılacak. Bizleri ve çiftçilerimizi motive eden bu tescil, ülkemiz için de çok iyi bir gelişme. Her zaman olduğu gibi bundan sonrada ilk önce zeytin ve zeytinyağı kalitemizi titizlikle korumalı ve artırmalıyız. Zeytinciliğimizin modern yöntemlerle yapılması için Milas Ziraat Odası olarak üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz. Milas Ziraat Odası olarak bu çalışmalarından dolayı Milas Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim.

 

MUĞLA TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI UĞUR ÖZEN

Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili ile Milas memecik zeytinyağımızın, artık İtalyan Parmigiano Reggiano (Parmesan) peyniri, Fzansız Champagne (Şampanya) içkisi gibi ait olduğu ürün grubunda diğerlerinden farklı, üstün ve kendine haz özellikleriyle eşsiz olduğu Avrupa Birliği'nce de kabul edilmiş olacaktır. Bu kabul ise zeytinyağımızın tarih yolculuğunda gerek itibar, gerekse kazanç olarak hak ettiği o güzel noktaya daha çabuk ve kolay ulaşması anlamına gelmektedir. Bu nedenle Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alınması çok önemli ve çok değerlidir.

Muğla Ticaret Borsası olarak Milas Ticaret ve Sanayi Odamızı ilimizin kadim değer ve ürünlerine sahip çıktıkları için kutluyor ve çıkacakları her yolculukta yanlarında olduğumuzu özellik vurgulamak istiyorum.

Bu özel süreçte emeği geçen herkesi başta MİTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Reşit Özer olmak üzere tüm içtenliğimle kutlar ve Milas'ımızın her alanda büyük başarılara imza atmasını temenni ederim.

 

MUĞLA TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HURŞİT ÖZTÜRK

Milas'ın memecik türü zeytinlerden elde edilen "Milas Zeytinyağı"nın eşsizliğini Avrupa Birliği'ne kabul ettirerek AB coğrafi işaret tescilini almak için üç aylık askı sürecinin başlamış olması nedeniyle Milas Ticaret ve Sanayi Odasını kutluyor, Muğla Ticaret Borsası olarak sizlerle aynı heyecan ve mutluluğu paylaştığımızı ifade etmek istiyorum.

 

TARİŞ 153 NO'LU MİLAS ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI T.S.K. YÖNETİM KURULU BAŞKANI KAMİL GÜL

Milas Coğrafi işaretli zeytinyağlarımızın AB coğrafi işaret tescili ön onayını alması ve önümüzdeki süreçte Türkiye'de Zeytinyağında coğrafi işaret alan tek marka olacak olması marka değerine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu katkı zeytinyağımızın gerçek değerinde belirleyici olacağı gibi raf fiyatlarına da gerek yurtiçinde gerek yurtdışında olumlu olarak yansıyacaktır. Bu noktada Milas zeytinyağı coğrafi işaretli firmalardan biri olmamız ve bizim gibi Milas coğrafi işaretli zeytinyağı olan bölgemiz firmalarına düşen görev ise coğrafi işaret logolarını kullanmamız ve ürünümüze önce bizim sahip çıkmamız olmalıdır. Bu süreçte öncelikli olarak ülkemizde coğrafi işaret almamızda ve AB yolculuğunuzun  başlamasında katkıları olan Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza ve coğrafi işaretli ürünler elde etme konusunda çaba sarf eden üretici ve firmalarımıza teşekkür ediyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum.

MUĞLA S.KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. MEHMET GÜNLÜK

2016 yılında MİTSO'nun başvurusunu kabul eden Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından "menşe türü" coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiş olan Milas zeytinyağı için Avrupa Birliğine coğrafi işaret başvurusu yapılmasını hem bir akademisyen hem de bir zeytinyağı üreten bir ailenin üyesi olarak çok önemsiyorum. Çünkü memecik türü zeytinlerimizden elde ettiğimiz aroması ve polifenol değerleri yüksek Milas zeytinyağımıza AB'den coğrafi işaret tescili alınması demek;

-Milas zeytinyağının kalitesinin AB tarafından da onaylanması,

-Milas zeytinyağının katma değerinin artması,

-Milas zeytinyağının fiyatının yükselmesi,

-Milas'taki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin gelirinin yükselmesi,

-Milas'ın zeytin sektöründeki istihdamın artması,

-Milas'ın kırsal nüfusunun yerinde tutulması,

-Milas'ta tarımsal üretimin çeşitliliğinin teşvik edilmesi,

-Milas'ta kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesinin hızlanması ve

-Milaslının Milas zeytinyağına sahip çıkması demektir.

Bu nedenle; gösteren "Coğrafi İşaret Tescili"nin, yerel ve kırsal kalkınma açısından Türkiye ve Milas için bir çıkış olduğunu düşünüyorum ve Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alınmasında üç aylık askı süreci aşamasına gelinmiş olması nedeniyle MİTSO'yu kutluyorum.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık