Beklenen yağmur başlıyor

​​​​​​​Eylül ve ekim aylarının kurak geçtiği Milas’ta beklenen yağmurlar başlıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklaya göre Perşembe günü başlayan hafif yağmurdan sonra 20 Kasım Pazar günü hariç önümüzdeki bir hafta boyunca yağışlı bir hafta olacağı tahmin ediliyor.  

Beklenen yağmur başlıyor
  • 18 November 2022, Friday 17:49

Ege Bölgesi’nin eylülde son 18 yılın en düşük yağışını aldığı, 20,3 milimetre olan eylül ayı uzun yıllar yağış ortalaması bu yıl 3,6 milimetreye düştüğü, yağıştaki azalış ekim ayında da devam ettiği öğrenildi.

Yağışlar Türkiye genelinde mevsim normaline göre yüzde 38 azalırken, en fazla azalış yüzde 77 ile Ege Bölgesi’nde görüldü. Bölgenin ekim ayı uzun yıllar ortalaması 47,2 milimetre iken bu yıl ekim ayında 10,7 milimetre olarak kayda geçti.

Eylül ve ekim aylarının kurak geçtiği Milas’ta geçen haftalarda yağan yağmurdan sonra çiftçiler, buğday, arpa, fiğ gibi tarım ürünlerinin ekimi için hazırlıklara başladı.

Zeytin üreticisi için yeterli olmasa da bir nebze olsun can suyu oldu. Çiftçimizin de beklediği bu yağmurların önümüzdeki hafta başlayacağı tahmin ediliyor. İl genelinde ise aralıklı olarak yağmur yağışı gerçekleşiyor.

BARAJLARDA DOLULUK ORANI DÜŞTÜ

Kasım ayına girilmesine rağmen yağmura hasret kalan Milas’ta bulunan Akgedik ve Geyik barajlarındaki su seviyesinin yüzde 50 seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor.

Geyik Barajı’nda geçen yılın bu dönemindeki doluluk oranı yüzde 22, 2020 yılında yüzde 64, 2019 yılında ise yüzde 69 seviyesindeydi.

Konu hakkında görüşleriniz aldığımız Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, kurak bir dönemden sonra yağmurların beklendiği söyleyerek, “Üreticilerimiz geçen günlerde yağan yağmurdan sonra arazilerini sürmeye başladı. Bu yağmurlar zeytin için biraz geç kaldı.. Perşembe günü yağan yağmur çok etkili olmadı. Kuraklık tehlikesi henüz geçmiş değil.” Dedi.

Barajların doluluk oranı hakkında da sorularımızı cevaplayan Başkan Atıcı, “Barajlarımızda yaz aylarında yapılan sulamalardan ve Bodrum’un da su ihtiyacının Milas Geyik Barajı’ndan karşılanması kaynaklı olarak doğal olarak azalma oldu. Akgedik ve Geyik barajlarımızın tahmini doluluk oranın yüzde 50 civarında olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar yağan yağmurların bu barajlara etkisi olmadı. Daha güçlü yağışların olması gerekiyor. Bu yağışların da Kasım, Aralık ve Ocak aylarında olmasını bekliyoruz.” Dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık