Belediye Meclisi Toplandı, MİLAS’IN KIRSAL MAHALLELERİ BELİRLENDİ..

Milas’ın Kırsal ve Merkez Mahalleleri belirlendi Gündemdeki üç ÇED Sürecinden ikisine olumsuz, birine olumlu görüş bildirildi

Belediye Meclisi Toplandı, MİLAS’IN KIRSAL MAHALLELERİ BELİRLENDİ..

Milas Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısı, dün saat 14:00’de Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda toplandı. 18 asıl, 6 ek gündem maddesiyle toplanan Belediye Meclisi’nde, çeşitli imar konularındaki vatandaşların talepleri yanısıra, önemli üç-dört konu daha vardı.

Bunlardan belki de en önemlisi, Milas’ın 132 mahallesinin hangilerinin kırsal mahalle, hangilerinin de merkez mahalle statüsünde olacağının belirlenmesi idi. Bilindiği gibi bu sınıflandırmaya göre, bu mahallelerde bulunan vatandaşların vergi yükümlülükleri ve muafiyetleri ile, hayvansal üretim yapıp yapamayacakları konusunda pek çok farklı uygulama olacak.

Bu ayrımı yapabilmek için Milas Belediye Meclisi içinde, “Kırsal Mahalle Tespiti Ön İceleme Komisyonu” kurulmuştu. Bütün partilerden meclis üyeleri yanında, belediyenin çeşitli müdürlüklerinden çeşitli teknik personelin de bulunduğu bu komisyon, yaptıkları uzun incelemeler sonunda, Milas Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere bir rapor hazırladılar.

Dünkü Meclis’in ek gündem maddesi olarak gelen Ön İnceleme Komisyonu’nun raporu okundu ve görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi. Dünkü Meclis’in son gündem maddesi olarak görüşülen bu konuyla ilgili olarak, İmar Komisyonu’nun raporunu yazması için meclis oturumuna ara verildi. Verilen ara sonrasında İmar Komisyonu, Ön İnceleme Komisyonu’nun raporunu onayladı ve aynen kabul edilmesini meclise sundu.

Kabul edilen Komisyon kararına göre, Milas’ın 132 mahallesinin 70 tanesi Kırsal Mahalle olarak kabul edilirken, 33 mahallesi yarı kırsal mahalle olarak belirlendi. Milas’ın eski merkez 13 mahallesinin de içinde olduğu 29 mahalle ise, merkez mahalle olarak kabul edildi.

Emlak vergileri ve hayvan yetiştirme imkanları vb. gibi bir dizi önemli konuda ayrımların uygulanacağı bu sınıflandırmada, özellikle yarı kırsal mahalleler konusunda işleyişin nasıl olacağı sorusu, Belediye Başkanı Muhammet Tokat tarafından, “mahallenin ana yerleşim alanının merkez, ama uzak yerleşimlerinin ise kırsal statüsünde olacağı” şeklinde cevaplandı. Bunların hepsi, Milas haritasında, renklendirilerek belirlendi. Bu haritada kırsal mahalleler yeşil, yarı kırsal mahalleler turuncu, merkez mahalleler ise sarı rankle kaydedildi.

Bu raporla ilgili olarak, Belediye Meclisi AKP Grup Sözcüsü Hürol Önder, bütün komisyon üyelerine, çok titiz bir çalışmayla, herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir sınıflandırma yaptıklarını belirterek, komisyon üyelerine teşekkür etti.

MHP’li meclis üyeleri Mevlüt Kiriş ve Sinan Yılmaz ise, somut bir itirazları olmamakla birlikte, çekimser oy kullanacaklarını belirttiler. Başkan Tokat, yapılan çalışmanın gerçekten çok titiz bir çalışma ile gerçekleştirildiğini, ancak şimdi belirlenen statülerin, ileride ortaya çıkacak başka değişkenlere göre yeniden ele alınabileceğini, ancak Milas meclisinde Kabul edilecek bu kararın, ancak Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini, Büyükşehir Meclisi’ne oybirliği ile göndermenin daha doğru olacağını belirtti. Ancak iki üye, çekimser oy kullanacaklarını belirtti ve yapılan oylama, iki çekimsere karşın, oy çokluğuyla kabul edildi.

Belediye Meclisi’nin bu konuda aldığı karar, Büyükşehir Meclisi’nce de kabul edilmesi sonrası kesinleşecek.

ÇED SÜRECİNE DAİR VERİLEN KARARLAR

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce Milas Belediye Meclisi’nce görüşülerek, Milas Belediyesi’nin kurum görüşünün belirlenmesini istediği üç konu, geçtiğimiz mecliste, incelenmek üzere İmar Komisyonu’na sevk edilmişti. Dünkü Meclis’te, İmar Komisyonu’nun bu konular üzerindeki raporları tek tek okundu ve oylandı. Buna göre, Belediye Meclisi, ESAN’ın Akkovanlık Mahallesi’ndeki Maden Zenginleştirme Tesisleri’ndeki Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu’na, gerekli önlemler alınması koşuluyla olumlu görüş bildirilirken, Kıyıkışlacık Zindaf Çanacık Mevkii’nde yapılması düşünülen ‘İasos Yat Limanı’ ve Milas ve Karpuzlu sınırları içinde geniş bir alanda 30 adet tribünlü Rüzgar Enerjisi Yatırımlarıyla ilgili ÇED Raporu’na, buraların ormanlık alanlar olduğu, yöre köylülerinin orman ve fıstık çamı gelirlerini sekteye uğratacağı, orman kıyımı yapılacağı ve bölgenin otantik yaşam alanlarının telafisi mümkün olmayacak kayıplara uğrayacağı gerekçesiyle olumsuz görüş bildirildi.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık