Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

BİR TURNUSOL KAĞIDI: ZEYTİN AĞACI..

BİR TURNUSOL KAĞIDI: ZEYTİN AĞACI..

A.Coşkun EFENDİOĞLU (Köşe Yazısı)

Cuma günü, Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nün, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Zeytinyağı Kalite Ödülleri Töreni vardı Muğla’da.

Aslında bu yarışmanın esin kaynağı da Milas.. Şöyle ki:

Çok uzun yıllardır, kuzey ege zeytinyağlarının yanında esamesi okunmayan bölgemiz zeytinyağları, dökme zeytinyağ olarak değerlendiriliyordu. Bu nedenle de ‘kalitesiz zeytinyağı’ sayılıyor ve para etmiyordu.

Milas memecik zeytinlerinden elde edilen zeytinyağlarının, eğer doğru yöntemlerle bakılıp, toplanıp, doğru yöntemlerle sıkılırsa çok kaliteli olduğunu, bundan 15-20 yıl öncesine giden çabalarıyla, ilk kez dünya çapındaki yarışmalarda ödül kazanan Ali Osman Menteşe ispat etti. Ve O’nun öncülüğündeki ‘bilinçlenme’yle, pek çok üretici de kaliteli yağlar üretmeye başladılar ve Milas zeytinyağları, dökme zeytinyağ olarak değerlendirilmekten kurtulup, kaliteli, markalı, ambalajlı zeytinyağı olarak ülke ve dünya pazarlarında yer almaya başladı. Yurt içi ve yurt dışı zeytinyağ tadım yarışmalarında altın ve gümüş madalyalar kazanmaya başladı.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın da zeytin ve zeytinyağımızı sahiplenmesiyle, önce Türkiye Coğrafi işaretini aldı ve sonra da ülkemizden Avrupa Birliği Coğrafi İşareti’ni alan ilk ve tek zeytinyağı haline geldi.

Ve, Memecik zeytinyağı para etmeye başladı.. Tabi zeytin ağaçlarımız da..

Her ne kadar, taa 1939’dan beri özel bir yasayla korunuyor olsa da bu ölümsüz ağaç, Milas veMuğlalılar, ancak 2000’li yıllar sonrasında, yeni yeni anlamaya başladılar ne kadar büyük bir zenginliğe sahip olduklarını..

            *                      *                      *

Kendisi de Milaslı olan İl Tarım Müdürü Barış Saylak da, İktidar Partisi’nin Milas Belediye Başkan Adaylığını kaybettikten sonra İl Tarım Müdürü olarak göreve başlayınca, üç yıldır, Muğla çapında zeytinyağ kalite yarışmaları düzenleyerek, bu sürece katkı verdi.

Daha önceki yarışmalarda da Sayın Ali Osman Menteşe, hep altın madalya ödülleri kazanmıştı bu yarışmalarda.

Bu sene ise, yine “duayen zeytinyağcı” olarak, kürsüye davet edildi ve ilgili haberimizde okuduğunuz o muhteşem, güzel konuşmayı yaptı. Salondaki tüm zeytinyağcılar tarafından uzun süren alkışlarla selamlanan bu konuşma, ne var ki iktidar mensupları ve bürokratlarca, adeta bir soğuk duş olarak algılandı..

            *                      *                      *

Evet, zeytin ve zeytinyağının, özellikle bölgemiz ve sonrasında ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğu ortada.

Bu noktada “zeytin ağacı”nın turnusol kağıdı olma işlevi ortaya çıktı.

Zeytin diyarının iki iktidar mensubu milletvekili, iktidarın daha bir ay once çıkardığı ve özellikle bölgemizdeki elektrik üreten santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak için zeytinliklerin rahatlıkla kesilebilmesini sağlamak için çıkartıldığı ayan beyan ortaya çıkan ‘madencilik genelgesi’ni savunanlar olarak ‘açığa çıktı’..

Zeytini ve zeytinyağını gerçekten savunanlar genelgeye karşı çıkarken, genelgeyi savunanların öyle olmadığı, olamadığı gün gibi aşikar..

Sayın Yavuz Demir, Güllüklülere Türkiye’nin en pahalı suyunu içirmesi nedeniyle her fatura dönemi ‘hatırlanıyor’du.. Şimdi, bölgemizin en büyük geçim kaynakları sıkıntıya düşen bütün zeytinciler tarafından da hatırlanacak..

İl Tarım Müdürü Barış Saylak ise, solculuktan dönüşünün 4. Yılında, hâlâ ‘dönekliğiyle’ anılırdı.

Barış Saylak bundan sonra da, ‘sayesinde’ 3.’sünü yaptığı Zeytinyağı Kalite Ödülleri Yarışması’nda, zeytinlerin kesilmesine neden olan ‘maden genelgesi’ne karşı çıkarak, ‘kendisini iktidar karşısında zor durumda bırakan’ Ali Osman Menteşe’ye ödül vermeyerek, Milas’ın geçim kaynağı zeytine karşı duruşuyla da hiç unutulmayacak..

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis