Boğaziçi ve Güllük’ün sorunları görüşüldü

ÖNDER Haber -

Boğaziçi ve Güllük’ün sorunları görüşüldü

Milas Kent Konseyi Boğaziçi Mahalle Meclisi toplantısı geçtiğimiz Cumartesi günü Zergül Sitesi sosyal tesisinde gerçekleşti. Güllük Mahalle Meclisi’nin 5 üyesi de, Muhtar Celal Akyol ve Mukaddes Çetinkol önderliğinde, toplantıya katıldı. Toplantıda Boğaziçi Mahallesi’ndeki site yöneticileri de hazır bulundu.

Boğaziçi Mahallesi Muhtarı ve Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Köksal, yaptığı açış konuşmasında; Muhtarlık, Boğaziçi’ni Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği ve Mahalle Meclisi’nin üçlü imzası ile yapılan çalışmaları Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu dolayımıyla, dosya halinde Valiliğe sunduklarını belirtti.

Konuşmasında öncelikle su sorununa değinen Köksal, şunları söyledi:

“Çamkuyu’da beşinci kuyunun devreye girmesi, geliş ve güzergahın değişmesiyle en önemli sorunumuz olan su sorunu çözülmüş olacak. Sitedeki konut ve kişi sayısına, tüketime göre su depoları ve sayaç yapılacak... PTT açılmak üzere. Türkiye’deki son olaylar nedeniyle, çalışmalar durmuştu. Güvercinlik’te var diye burada açılmıyordu. Şimdi sizlerin de başvurularınızın artmasıyla en kısa zamanda Boğaziçi’nde de PTT açılacak... Elektrik kablolarının yeraltına alınması çalışmaları sürüyor. Böylece arızalar azalacak... Kanalizasyon projesi de hazır. Su gelince o da devreye girecek... Dörttepe, Kemikler, Meşelik ile birlikte tüm başvuruları ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Fiberoptik başvurumuzu Türk Telekom’a yaptık. Bu, internet açısından büyük bir avantajdır.”

 

Yeşil kuşak projesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin göl (Tuzla) çevresinde bir yeşil kuşak projesi gerçekleştireceğinin müjdesini de veren Muhtar Köksal, “Paramız olmasa da sesimizle, çabamızla yapılması gerekenleri yapıp eksikliklerimizi gidereceğiz” diye konuştu. Köksal daha sonra, site yöneticilerinden gelen soruları ve şikayetleri dinledi.

Söz alanlar, çöp konteynerlerinin dışına atılan çöp ve molozlardan ötürü şikayetlerini dile getirdiler.    ...   ➡   sayfa 5

Bu arada, “Hatta, dönüşümlü atıklar için konulan tel kafesleri alıp kümes yapanlar var” denildi.

Güvenlik ve hırsızlıkların önlenmesi için Jandarma devriyesinin artması, karakol bulunması isteği yinelendi. Sorunlar dile getirilirken, Boğaziçi ile Güllük mahallelerinin çok sayıda ortak meselesi olduğu dikkatlerden kaçmadı. Bunlardan biri de, sokak köpeklerinin ve domuzların hızlı artışıydı. Bu konuda da, daha sonra toplantıya katılan Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Meliha Tekin, aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

Budanan yeşillik ve yaprakların değerlendirilmesi için, bunları makineyle gübreye dönüştüren “Patos sistemi”nin ortaklaşa alınıp merkezi bir noktada bulundurulması kabul edildi.

Manzaralı mezarlık

Boğaziçi mahallesinin yerlileriyle birlikte, yazlıkçıların ve yabancıların da burada toprağa verilmesinin mezarlık meselesini gündeme getirdiği anımsatılarak bu konuda muhtarın açıklamalarına kulak verildi:

“Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ile görüşülerek işlemler tamamlandı. Alanı bağışlayanlara 35-40 mezarlık yer ayrılıp, herkese 500 TL. karşılığında hazır mezar yeri verilecek. Çeşmeleri, ağaçlandırılması halloluyor... (Bu sırada toplantıya katılanlardan birinin “Ben o büyük ağacın altını aldım!” sözü kahkahalarla karşılandı.)

Muhtar İbrahim Köksal, sağlık ocağının açılabilmesi için sitelerdeki ailelerden, en az bir aile üyelerinin nüfusunu Boğaziçi’ne aldırmalarını rica edip ekledi: “Burada 3 bin 400 nüfusa kayıtlı kişi olmalı ki, sağlık ocağı bir an önce açılsın” dedi.

Boğaziçi Mahalle Meclisi Başkanı Ahmet Ulukut ise, toplantı gündeminde bulunan şu konulara değindi:

* Halk Eğitimi kurslarının açılması, * Elişleri Pazarının kurulması, * Boğaziçi Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’ne her sitenin 50’şer lira bağışta bulunması ile gereksinim duyulan ses sistemi, perde, projeksiyon aygıtı, kürsü gibi malzemelerin alınması,

Ortak sorunlar

Güllük Mahalle Meclisi adına söz alan Mukaddes Çetinkol, deniz ve içme suyunun tahlil edilmesi için ilgili kamu kurumlarına gerekli başvuruları yaptıklarında karşılaştıkları ciddiyetsiz tavrı eleştirdi. Bütün tahlil sonuçlarının tertemiz olduğu yönünde gelen açıklamaların, ilgili kamu kuruluşlarının sitesinde de yayınlanmakla birlikte pek inandırıcı olmadığını belirtti. (Bu konu tartışılırken, Güllük’te su ve kanalizasyon sisteminin özelleştirilmesiyle yaşanan arıtma, kanalizasyon, çevre, yüksek su faturası sorunları gündeme getirildi. “Aman sakın siz su ve kanalizasyon sisteminizin özel bir şirkete devredilmesine izin vermeyin, bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşarsınız...” denildi.)

Güllük Dalyan’nın önemi ve kirliliği konusuna da değinen Çetinkol, “Güllük’te yaptığımız kıyı ve çevre temizliğini, Bodrum’dan başlayarak, Boğaziçi – Güllük – Kıyıkışlacık olarak tüm körfeze yayarak sürdürürsek, bilinç ve alışkanlık kazandırmış oluruz” diye konuştu.

“Barınak çözüm değil”

Toplantıya sonradan katılan Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Meliha Tekin de, 5199 Sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Yasa ve İlgili Uygulama Yönetmeliği’nde sokak hayvanlarının korunma altına alındığını belirtti. Yasal düzenlemenin yeterli olmasına karşın, 113 mahalleye 1 veteriner ve 5 çalışan ile hizmet vermeye çalışan Milas Belediyesi’nin yetersiz kaldığını söyledi ve “Bu kadar çalışanla bu iş olmaz. Boşuna oturan, işe bile gelmeden maaş alanlar çıkarılarak, bir veteriner ve iki tekniker alınmalı. Baskı unsuru oluşturmalıyız. Barınak çözüm değil. Kısırlaştırma, aşılama, hayvanların rehabilitasyonu çözüm olabilir. İmza toplayıp belediyeye giderek başvurmalıyız. Belediye bunun için hizmet alımı yapabilir” diye konuştu.

Güllük Mahalle Meclisi Üyesi, Gazeteci Gülçin Erşen de, Güllük Turizmini Geliştirme ve Çevre Koruma Derneği bünyesinde Hayvan Barınağı Gönüllülerinin çalışmalarını örnek göstererek, Boğaziçi’ndeki hayvanseverlerin de benzerini yapabileceğini söyledi. Erşen’in Milas’ta Dekanı atanan Veterinerlik Fakültesi’nin de açılmakta olduğunu anımsatması üzerine, Tekin, “Veterinerlik Fakültesi’ne yer tahsis edilip, hayvan hastanesi açıldığında sorun büyük ölçüde çözülmüş olur. Hayvanlarını bırakıp giden yazlıkçılar da Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne şikayet edilmeli” dedi.

Toplantı sonunda, mahalle sakinlerinin tanışıp kaynaşması için belirli aralıklarla kahvaltılı ve yemekli toplantıların düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

(17 Ekim 2016 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık