“Deli saçması!”

ÖNDER Haber -

“Deli saçması!”

Bodrum’daki bir emlak şirketi yöneticisinin Truva hazinesinin yerinin tespit edildiği yönünde açıklamalarına bilim insanları tepki gösterdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.  Dr. Adnan Diler, “Bunların hepsi hayal ürünü. Bu saçma ve bilimsel hiçbir veriye dayanmayan açıklamalar, tarihi eser kaçakçılarını azdırmaktan, her yerde kaçak kazı yaptırmaktan başka bir işe yaramaz” dedi.

Barın Emlakçılık Gayrimenkul Limited Şirketi yöneticisi Tuncer Rıfat Barın, geçen hafta bir açıklama yaparak, “Truva hazinesinin yerinin tespit edildiği”ni ileri sürmüştü.

Bu açıklamanın basında yeralmasının ardından, iddianın gerçeği yansıtmadığı, hatta “deli saçması” olduğunu söyleyen bilim insanları ise Barın’a tepki gösterdi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Karya Uygarlığını Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, şunları söyledi:

“Bunların hepsi hayal ürünü. Bu saçma ve bilimsel hiçbir veriye dayanmayan açıklamalar, tarihi eser kaçakçılarını azdırmaktan, her yerde kaçak kazı yaptırmaktan başka bir işe yaramaz. Yıllardır bölgede arama, kurtarma çalışmaları yapıyoruz. Karya’da Troya Krallığı’na ait ayrıca bir de hazinesine ait tek bir iz bile yok. Burası Lelegler ve Karyalılar Bölgesi. Bunlara muhatap olup cevap vermek bile doğru değil. Ciddiye alınmayacak konular.”

 

“Bilimden uzaklaşırsanız

sonucu bu olur”

Karya bölgesinde yaklaşık 40 yıldır araştırma yapan, başta Karya olmak üzere Muğla’da yaşayan uygarlıklar üzerine kitaplar yazan, Arkeolog Canan Küçükeren ise, Truvalıların Muğla’yla hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, “Truvalılar burada bulunmamışlardır. Bugüne kadar yaptığımız tüm  arkeolojik ve bilimsel çalışmalarda; Truvalıların, Muğla bölgesinde yaşayan Karya ve Leleglerle tek bağlantısı, Truvalılar savaşa girdiğinde Muğla’daki uygarlıklar bir Anadolu uygarlığı olarak Truva Krallığı’na asker göndererek yardım etmişlerdir. Yani Muğla’da, Truva Kralllığı’nın bulunduğu, yerleştiği ve hazinelerinin bulunduğunu biz

arkeologlar bugüne kadar duyup işitmedik. Nasıl olur da bir emlakçı, hiçbir bilimsel veri olmadan çıkar

böyle bir açıklama yapar, Türkiye’yi ayağa kaldırır. Bilimden uzaklaşırsanız sonucu bu olur” dedi.

 

“Bu haberi web

sayfanızdan

kaldırmanızı talep ederiz”

Bu arada, konuyla ilgili olarak Arkeologlar Derneği’nden, bu haberin yayınlandığı, aralarında gazetemizin de olduğu gazetelere ‘Genel Başkan Dr. Soner Ateşoğulları imzasıyla aynen şu mesaj gönderildi:

“Sayın yetkili;

Gazetenizin web sayfasında yer alan “10 bin yıllık hazine iddiası: Değeri ‘500 trilyon dolar’ iddiası” başlıklı haberde; Muğla’nın Milas ilçesinde emlakçılık yapan Tuncer Rıfat Barın, Truva Krallığı’na ait 3 bin 200 yıl toprak altında kalmış 10 bin yıllık hazinenin bulunduğunu öne sürmektedir!

Üzülerek belirtmek isteriz ki haberde yer verilen bilgiler tamamen hayal ürünü, bilimsel gerçeklerle bağdaşmayan, halkımızı yanlış yönlendirecek ve defineciliği teşvik edecek ifadelerle dolu. İhlas

Haber Ajansı’nın haberleştirdiği ve gazeteniz web sayfası ile diğer basın yayın organlarında yer alan

haber, ne yazık ki biz arkeologların dahi anlayamayacağı, düzmece kurgulardan ve hikayelerden oluşan bilgiler içermektedir. Hiçbir haber değeri olmayan bu tür haberlerle halkımızın gündemi meşgul edilmemeli ve bilgi kirliliği yaratılmamalıdır. Maalesef bu tür haberler, ülkemizin kültür varlıkları için büyük bir tehdit oluşturan kaçak kazıları teşvik etmekten başka bir işe yaramamaktadır.

Arkeologlar Derneği olarak beklentimiz, medyanın bu tür haberleri yaparken ülkemizin kültürel emanetinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini göz önünde bulundurmasıdır.

Bu nedenle ne bilimsellikle ne de gazetecilik etiği ile bağdaşmayan bu haberi, en kısa sürede web sayfanızdan kaldırmanızı talep ederiz.

Saygılarımızla.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık