Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

​​​​​​​“BU BÜTÇE EMEKÇİLERİ AÇLIĞA MAHKUM ETMENİN BÜTÇESİDİR”

Tüm Emekliler Sendikası Milas Temsilciliği, yaşadığımız şu sıkıntılı günlerde emeklilerin çığlığını dile getiren bir basın açıklaması yaptı.

​​​​​​​“BU BÜTÇE EMEKÇİLERİ AÇLIĞA MAHKUM ETMENİN BÜTÇESİDİR”

Açıklama şöyle:

“Basına ve kamuoyuna,

Şu an ülkemizde işsizlerinden sonra gelen en mağdur ve en yoksul kesimlerin başında sayıları 13 milyonu aşan emekliler gelmektedir. Emeklilerimizin yaklaşık yüzde 80’i asgari ücret ve açlık sınırı altında, tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında aldıkları maaşlarıyla adeta yaşama tutunma mücadelesi veriyor. 2 milyon civarındaki emekli ise, yapılan bu yüzdelik zamlardan yararlandırılmayıp, ayni şekilde bin 500 lira maaş almaya devam etmektedir

Emekli ve yaşlılardan Muayene, ilaç, tedavi ve katkı payları alınmamalıdır.

Emekliler, aldıkları üç kuruş maaşlarını fiziki durumları gereği sık sık hastalanmaları ve salgından korunma adına beslenme, barınma, ilaç ve tedavi harcamalarıyla gün geçtikçe daha da yoksullaşmaktadırlar. Bu kitlenin sağlıklarını kısmen de olsa koruması amacıyla, iktidarca acilen gerekli kararlar yürürlüğe sokularak, sağlık hizmetleri tamamen kamusal ve ücretsiz ulaşılabilir ve nitelikli  olmalı, ayrıca hastanelerde özellikle yaşlı emekli  bireylerin rahatlıkla muayene ve tedavilerinin yapılabilmesi için özel ‘geriatri’ servislerinin hizmete açılması sağlanmalıdır

Emekliyiz, insanız ve insanca yaşanacak bir gelirimiz, insanca yaşanacak bir hayatımız olsun istiyoruz. Mutfakta yangının olduğu, artık markete gidemez, çarşıya çıkamaz olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. İktidar eliyle yaratılan ve sürdürülen bu yıkım politikaları biz emeklileri ve emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bir yaşamı ve bizlerin bu ülkede ikinci sınıf vatandaş konumuna getirdiği ve değersizleştirildiğimizi ortaya koymaktadır

“Bu bütçe, emeklileri açlığa mahkûm etmenin bütçesidir”

Daha önce yaptığımız basın açıklamalarında; emekliler aç, emekliler yoksul, emekliler geçinemiyor demiştik. Emeklilere insanca yaşayabilecekleri maaş artışı yapın demiştik. Emeklilerden sağlık ve ilaç katkı payı almayın demiştik.

Maske ve hijyen için bize katkı payı ödeyin demiştik. Yılda 4 kez maaş tutarında ödeme yapın demiştik.  13,5 milyon emeklilerin ortak talebini seslendirmiştik

Ne yazık ki, iktidar bu taleplerimizin hiç birini karşılamadı. Dahası iktidar bizi duymadı, dikkate almadı. 2021 bütçesine, emeklilerin lehine hiç bir iyileştirme yapılmadı. Bize para yok diyenler, MERKEZ BANKASINDAN yok edilen 128 milyar doların hesabını vermelidirler.

Bize para yok diyenler beşli çete  denilen şirketlerin vergi borçlarını silmelerinin hesabını vermelidirler.

Unutulmasın ki yolsuzluk yapanlardan, hırsızlık yapanlardan, emeklinin hakkını gasp edenlerden bir gün hesap soracağız.

Türkiye' de, bağımsız bilim insanlarının araştırmasına göre enflasyon yüzde 37,6 olarak açıklandı. Oysa hükümet memur emeklilerine yüzde7,36, işçi emeklilerine yüzde 8,36 gibi komik artışlarla, emeklilerle resmen alay etti.

Yani 13,5 milyon emekliye 2021 yılında yine açlık ve sefalet reva görülmüştür. Bu gülünç artışlar dahi, elimize geçmeden eridi. İğneden ipliğe zam üstüne zam yapıldı.

Örneğin: 2020 de Tüik verilerine göre bile, elektriğe son artışla birlikte yüzde 38,3 doğalgaza yüzde 35,7, köprü geçişlerine yüzde 26, temel gıda ürünlerine yüzde 23'ten yüzde 80' ne varan zamlar yapıldı.

Bunun sonucunda emekli zamları enflasyon karşısında birinci ayda eridi. Vatandaş TUİK in sepetini doldurduğu marketi aramaya başladı..

Sarayın sopası haline dönmüş TÜİK, saray emriyle gerçek enflasyonu gizliyor. Böylece emeklilere ve emekçilere komik ücret artışına meşruluk sağlamaya çalışıyor. TÜİK'e güvenmiyoruz. Zaten hiç kimse de bu kuruma güvenmiyor.

.Buradan Saraya sesleniyoruz: Hakkımız olanı verin. Taleplerimizi karşılayın. Bizimle masaya oturun. Haklarımız için söz sahibi olmak istiyoruz. Biz emekliler insanca yaşanacak bir yaşamı hak ediyoruz.

Bu hakkımızı eninde sonunda örgütlenerek birleşerek ve direne direne kazanacağız. Tüm Emekli Sen olarak buradan sesleniyoruz: Emekliler saflara...

Buradan emekliler olarak tekrar sesleniyoruz: Bundan böyle bizi yok sayan AKP-MHP ittifakına oy-moy yok. Son olarak diyoruz ki; sandıkta görüşeceğiz”

Ve haykırıyoruz; emekliden size oy- moy yok.

Bu değerlendirmelerin ışığında taleplerimiz:

-Uluslararası sözleşmeler ve 25 yıldır emeklilerin zorluklarla baş ederek sürdürdüğü kazanımlar ve sendikal örgütlenmesi tanınmalı, anayasal güvence altına alınmalıdır.

-En düşük emekli aylığı brüt asgari ücret tutarına yükseltilmelidir.

-Yılda 4 sefer aylık tutarında ikramiye verilmelidir.

-Sözde “enflasyon” orantılı yüzdelik emekli maaş artış uygulamasına son verilerek, emekli sendikası ile “toplu sözleşme “yapılarak maaş zammı uygulamasına geçilmelidir.

-Emekli maaş bağlama statüsünde yüzde 30 lara kadar düşürülen oran uygulamasına son verilmelidir.

-Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır.

-Ekmek, et, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerine zam yapılmamalıdır.

-Salgın koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara yerel ya da merkezi yönetim tarafından destek verilmeli, ihtiyaçları karşılıksız olarak karşılanmalıdır.”

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis