‘Bu yıl üretim yüksek ama fiyatlar çok düşük’

ÖNDER Haber -

‘Bu yıl üretim yüksek ama fiyatlar çok düşük’

İlçemiz Milas’ın önde gelen tarım ürünleri arasında yeralan zeytinin hasadına başlanmasına sayılı günler kaldı… Geçtiğimiz yıl yok yılı olduğu için zeytin ağacından istediği verimi alamayan, fakat yükselen fiyatlar karşısında memnun olan zeytinyağı üreticilerinin bu yıl yüzü fiyat değil ama rekolte açısından güleceğe benziyor … Hasat öncesinde açıklamalarda bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, bu yıl Milas’tan % 50 rekolte beklediklerini açıkladı… Atıcı, geçtiğimiz yıl 17 TL’ye kadar çıkan zeytinyağının fiyatının bu yıl 8 ila 10 TL arasında değişeceğini söyledi…

Zeytinyağı üreticileri, hasat için gün saymaya başladı. Bazı üreticiler daha kaliteli yağ elde etmek için erken hasada bile başladı. Geçtiğimiz yıl özellikle artan fiyatıyla dikkatleri üzerine çeken zeytinyağının bu yıl fiyatının düşük olması bekleniyor.

 

Fiyatlar giderek düştü

Hasat öncesi zeytinyağı ve rekolte değerlendirmelerinde de bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Geçtiğimiz yıl ‘yok yılı’ diye tabir ettiğimiz zaman içerisindeydik ve zeytin rekoltemiz % 10 civarındaydı. Rekoltenin az olması geçtiğimiz yıl fiyatlara da etki etti. Zeytinyağının fiyatı 17 liraya kadar çıktı. Bu fiyatlar beklenilenlerin üzerindeydi ve çok yüksekti. Bu yıl var yılımız ve Milas’tan yaklaşık % 50’ye varan bir rekolte beklentimiz var. Bu, 8 bin ton zeytinyağı demek. Arz talep meselesi yüzünden geçtiğimiz yıl yükselen fiyatlar giderek düştü. Bu yıl zeytinyağının fiyatı 8 ila 10 lira arasında değişiyor” dedi.

 

Yağmurlar çok geç kaldı

Hasat döneminin yaklaştığını, fakat havaların üreticinin istediği gibi gitmediğini de ifade eden Atıcı, “Havalar böyle giderse zeytin taneleri büyüyemez. Bu da rekolteyi etkiler. Burada iklim şartları önemli. Yağmurlar çok geç kaldı. Yaz da çok sıcak ve kurak geçti. Taban arazilerde yine iklim şartlarına göre fazla ürün yok. Daha önceki yıllarda var yılında biz % 80 ve 90’ları konuşurduk. Bu yıl zeytinyağı rekoltesi, geçen yıla göre iyi ama hedeflenen rakamların gerisindeyiz.Ama uzun yıllardan beri var yılında bu rakamlara ulaşamıyoruz. Bunun başlıca nedenleri arasında zeytin ağaçlarında oluşan halkalı leke hastalığı geliyor. Biz bölgemizde halkalı leke ile mücadele için girişimlerde bulunduk. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde ilçemiz Menteş, Kurudere, Eğridere ve Danişment Mahallelerinde halkalı leke hastalığıyla mücadele çalışması başlatılmıştı. Bu çalışmalar devam ediyor. Fakat, halkalı lekeyle mücadele için daha kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor. Yani Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da detaylı çalışma yapması lazım. Bakanlığaı da bir proje sunuldu. Ama henüz geri dönüş olmadı. Halkalı leke hastalığı bir yılda yapılacak mücadeleyle bitirilebilecek bir hastalık değil. Fakat şu anda Bakanlığın zeytinlik alanlarla ilgili gençleştirme çalışmalarına destekleri var” dedi.

 

Domuzla mücadele

için de destek şart

Son günlerde, çiftçilerin özellikle domuzlar yüzünden mağdur olduğuna da dikkat çekip, mücadele için yetkililerin desteğinin olması gerektiğine dikkat çeken Atıcı, “Domuzun geldiği ormanlık arazilere yakın bölgelere koruma çitleri kurulmalı. Gücü olan bir üreticimiz yaptı ve olumlu sonuçlar aldı. Maliyetli olduğu için devlet destek vermeli. Doğadaki doğal denge bozulduğu için domuz sayısı arttı. Artık dağlarda tilki, çakal, sırtlan sayısı çok az. Domuza karşı vatandaş tarlasının etrafına elektrik akımlı teller çekiyor. Düşük voltajlılar bir işe yaramıyor, yüksek voltajlılar da ne yazık ki istenmeyen olaylara neden oluyor. Bu teller yüzünden iki kişi yaşamını yitirdi” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık