Bu yılki verim 62 bin ton olarak tahmin ediliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Zeytinyağının Öyküsü” projesi tanıtım etkinliği düzenlendi. Etkinlikte; 2021 yılı OTBİS verilerine göre Milas’ta 999 üreticinin 47 bin 649 dekar alanda yaklaşık 3 bin 800 ton zeytinyağı ürettiği, 2022 yılı rekolte tahmin çalışmalarına göre ise Muğla genelinde 392 bin ton zeytin üretiminden 62 bin ton yağ elde edilmesinin ön görüldüğü ifade edildi. 2021 yılında ağaç başına 15 kilogram olan verimin ise bu yıl 20 kilogram olmasının beklenildiği belirtildi.

Bu yılki verim 62 bin ton olarak tahmin ediliyor
  • 19 December 2022, Monday 21:35

Milas Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Zeytinyağının Öyküsü” projesi tanıtım etkinliği gerçekleştirildi. Etkinilğe; İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Sanayi Teknoloji İl Müdürü Muzaffer Akgül, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, eski dönem Muğla Milletvekili İrfettin Akar, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S.S. 153 No'lu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağları Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Gazeteci Abbas Güçlü, muhtarlar ile üreticiler katıldı.

ÜRETMEKTEN ÇOK BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYUYORUM

Tören, proje koordinatörlüğünü yapan İl Müdürlüğü Personeli Ziraat Mühendisi Sema Köseoğlu’nun sunumu ile başladı. Ardından üreticiler adına Noyan Kalkan bir konuşma yaptı. Doktor bir annenin ziraat eğitimi almasıyla başlayan organik zeytinyağı üretim serüvenini anlatan Kalkan, bu ilginin her geçen gün artarak devam ettiğini belirterek “Üretmekten çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Uyku Vadisi Tarım Kooperatifi Başkanı Murat Karaahmet ise projenin tanıtımının kooperatif binasında yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaahmet, organik üretim ve işlemenin cesaret istediğini vurgulayarak, işlerini severek yaptıklarını anlattı.

81 BİN 924 DEKAR ALANDA, 106 FARKLI ORGANİK ÜRÜN

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise konuşmasında Muğla’da organik tarım ve üretim verilerini paylaştı. 2021 OTBİS (Organik Tarım Veri Sistemi) verilerine göre Muğla’da bin 206 üreticinin toplam 81 bin 924 dekar alanda, 106 farklı organik ürünle üretim yaptığını belirten Saylak, kentin bu alandaki en büyük eksiğinin “Organik Pazar” olduğunu kaydetti.

PROJE İLE TAM DA BU AMAÇLANMIŞTIR

Ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi üretim sonrası faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için üreticinin pazarlama konusunda bilinçlenmesi ve tüketicinin ise organik ürünü tanıyabilmesi gerektiğini kaydeden Barış Saylak, “Gerçekten kontrol süreçleri ile büyük emek, bilgi ve bilinç isteyen bu üretim sisteminde ürünün konvansiyonel ürünlere karışmaması, kendi Pazar ağı içinde satılması gereklidir. Asıl desteğin bu konular üzerinden yapılması gerekliliğinin farkındayız. Bugün burada sonuçlanan ve tanıtımı yapılacak olan “Organik Zeytinyağının Öyküsü” adlı proje ile tam da bu amaçlanmıştır.” diye konuştu.

MUĞLA’DA 17 BİN 800 TONLUK ORGANİK ÜRETİM

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, konuşmasına şöyle devam etti:

“İlimizin 1 milyon dekar alanda 17 milyon ağaç varlığı bulunuyor. Yaklaşık olarak 183 bin ton ürün elde ediliyor, bunun da 17 bin 800 tonu organik üretimden geliyor. 

Sadece Milas İlçemizde 2021 yılı OTBİS verilerine göre 999 üretici 47 bin 649 dekar alanda yaklaşık 3 bin 800 ton zeytinyağı üretmekte. 2022 yılında rekolte tahmin çalışmalarına göre bölgemizde 392 bin ton zeytin üretiminden 62 bin ton yağ elde edilmesini öngörüyoruz.  2021 yılında ağaç başına 15 kilogram olan verimi bu yıl 20 kilogram bekliyoruz. Bunda yapılan çalışmaların etkisi büyük.”

3 YILDIR KALİTELİ ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI DÜZENLİYORUZ

Muğla il genelinde; Milas, Yatağan, Menteşe ve Bodrum ilçelerinde 54 üreticiye ait 455 dekar alanda zeytin veriminin arttırılması için proje yürüttüklerini hatırlatan Saylak, “Ayrıca yangınlardan zarar gören alanlarda zeytinciliğin geliştirilmesi ve yaralarımızın sarılması için 2021 yılında yaklaşık 70 bin 000 adet zeytin fidanı dağıttık. 2022 yılında; Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları ve İl/ilçe Tarım Müdürlüğü konu uzmanı personeli, İlimiz Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, ülkemizde sektörde söz sahibi akademisyenler, ilimizde zeytincilik konusunda önder üreticilerin katılımıyla düzenlenen zeytincilik çalıştayında çıkan sonuçlar sektörle paylaşılmıştır. Bunun yanında Zeytinin Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi kapsamında 3 yıldır kaliteli zeytinyağı yarışması düzenliyoruz. Bu yıl dördüncüsünü yapacağımız yarışmayı zeytinyağı ile yapılan yemeklerin yapıldığı bir gastronomi şovuna dönüştürmeyi planlıyoruz. ” dedi.

Saylak, Muğla üreticilerini devletin sunduğu makine ve ekipman destekleri ile Ziraat Bankası desteklerinden faydalanmaya davet etti.

Plaket takdimi sonrası pasta kesimi ve organik zeytinyağı tadımı ile devam eden program projenin anlatıldığı serginin gezilmesi ile son buldu.  

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık