CHP’li Burak Erbay: “Cumhuriyet tarihinin en büyük kapkaç uygulamasına şahit oluyoruz”

AKP’nin verdiği önergeyle 200 milyar TL borçlanma yetkisi istemesine tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Gece yarısı AKP tarafından verilen bir önergeyle 200 milyar TL borçlanmanın yolu açıldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük kapkaç uygulamasına şahit olduk. Bu tür uygulamalar kesinlikle kabul edilemez. AKP giderayak ülkemizin ve çocuklarımızın sırtına yeni bir borç yükü getiriyor.” dedi.

CHP’li Burak Erbay: “Cumhuriyet tarihinin en büyük kapkaç uygulamasına şahit oluyoruz”
  • 19 December 2022, Monday 21:27

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda birçok alanda düzenleme yapılan torba kanun teklifi görüşmeleri sabah 4.30’da tamamlanarak, AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

AKP’nin gece saat 2.00’de verdiği ve iktidar oylarıyla TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen önerge ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi verildi.

AKP’nin önergesine tepki gösteren CHP’li Burak Erbay şunları söyledi:

“AKP verdiği önergeyle 200 milyar liralık ek bir borçlanma limiti talep etti. Cumhuriyet tarihinin en büyük kapkaç olayını yaşadık. Anayasaya aykırı bir şekilde borçlanma talep ederek, birkaç cümlelik önergeyle bu ülkenin gençleri, işçileri, emekçileri 200 milyar TL borçlandırılacak. Bunu asla kabul etmiyoruz.

ZEYTİNLİK ALANLARA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kanun teklifinin birinci maddesinde yer alan zeytinlik alanların maden şirketlerine peşkeş çekilmesi ile ilgili madde muhalefet milletvekillerinin ve zeytin üreticilerinin yoğun mücadelesi sonucunda geri çekildi. Daha önce getirilen kanun teklifi mahkeme tarafında iptal edilmişti. Daha sonra yönetmelikle düzenleme yapmak istediler. Danıştay bu yönetmeliği iptal etti. Ancak AKP zeytinliklerimizi yok etmek için yeniden kanun teklifi getirdi. Doğamıza, derelerimize, zeytinliklerimize sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz.

LİMANLARIMIZ MİLLİ VARLIĞIMIZDIR

AKP yanlış yapmakta ısrar ediyor. Daha önce de limanlarımızı satmak için kanun teklifi getirmişlerdi. Anayasa Mahkemesi bu kanunu iptal etti. Şimdi tekrar bu kanunu getirdiler. Dünyadaki birçok ülke milli varlıklarına sahip çıkıyor. ABD’de 2006 yılında altı limanın devredilmesi yönünde bir kanun çıkarılmak istendi. İktidar olan Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu Tahsisler Komitesi'nde yapılan oturumda bu karar 62 oya karşı 2 oyla reddedildi. İktidar partisinin üyeleri böyle bir kanuna hayır dedi. İşte millet iradesi budur. İktidar partisi üyesi olmak getirilen her yasa teklifine el kaldırmak değildir. AKP’ye yakın bir gazete, “Yunanistan ekonomisi çöktüğü için limanlarını satıyor.” şeklinde haber yapmış. Bütçe görüşmeleri boyunca ekonominin şaha kalktığını anlatan AKP’ye sormak gerekiyor; Türkiye ekonomisi çöktüğü için mi siz de limanları satıyorsunuz? Limanlarımız bizim milli varlığımızdır. Milli varlıklarımıza sahip çıkmalıyız.

SENDİKAL ÖRGÜTLENME ENGELLENMEK İSTENİYOR

Sendikalara, faaliyet kollarında yüzde 2 örgütlenme koşulu getirilmesi, sendikal mücadeleye vurulmak istenen bir darbedir. Bu uygulama ile muhalif sendikalara üye olan kamu çalışanlarına toplu sözleşme ile belirlenecek tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmeyecek. AKP, kamu çalışanlarını hangi sendikanın temsil edeceğini tayin etmek istiyor. Bu uygulama ile muhalif sendikaların örgütlenmesi engellenmek isteniyor. Komisyon görüşmelerine katılan KESK, Birleşik Kamu İş, Büro-İş, BASK gibi birçok sendika bu teklife karşı çıkmaktadır. Birkaç yandaş sendikanın desteklediği bu teklif sendikal mücadeleyi engellemeyi ve anayasal hak olan sendika hakkını yok etmeyi amaçlamaktadır.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık