CHP’li Erbay: Deprem gerçeğinde bugün yaralar sarılmalı, yarına kalıcı çözümler bulunmalı

​​​​​​​CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, geçtiğimiz hafta İzmir’de meydana gelen ve 115 vatandaşın hayatını kaybettiği depremle ile ilgili açıklama yaptı.

CHP’li Erbay: Deprem gerçeğinde bugün yaralar sarılmalı, yarına kalıcı çözümler bulunmalı
  • 11 November 2020, Wednesday 16:08

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu gerçeklikle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söyleyen Erbay, “Yıllardır uzmanlar tarafından dile getirilen bir gerçek var ama ne yazık ki hala depremlerde vatandaşlarımızı kaybediyoruz. 2020 yılındayız ve yine çok acı bir tecrübe yaşadık. Deprem bu ülkenin gerçeği artık bunu anlamamız gerekiyor. Her deprem sonrası konuşuluyor ancak bir türlü gerekli tedbirler alınmıyor. Artık bu deprem, tedbirlerin alınmaması nedeniyle vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği son deprem olsun. Ders çıkaralım ve gerekli çalışmaları bir an önce yapalım.” dedi.

İzmir’de yaşanan acı depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum, diyen CHP’li Erbay, “Birçok duyguyu bir arada yaşadık. Bir tarafta hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acısı var ama diğer yandan da saatler sonra enkaz altından sağ olarak kurtarılan vatandaşlarımızın sevinci var. Çok karmaşık duygular içindeydik. Ayda bebek enkaz altından çıkarıldığında oradaydım. Hatta bir an göz göze geldim ambulansa bindirilirken. Çok mutlu olduk ama birkaç saat sonra annesinin vefat haberi geldi. Gerçekten çok zor bir durum.” ifadelerini kullandı. 

CHP heyeti ilk andan itibaren İzmir’deydi

Depremin meydana gelmesinin hemen ardından genel başkan yardımcıları, grup başkan vekilleri ve yüze yakın milletvekilinden oluşan CHP heyeti deprem bölgesine ulaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu da İzmir’e gelerek incelemelerde bulundu, vatandaşları dinleyerek depremin sonuçları hakkında bilgi aldı. Ayrıca CHP İzmir il ve ilçe örgütlerindeki yöneticiler ve CHP'li belediye başkanları da koordinasyon merkezinde çalışmalara katıldılar.

Vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için yıkılan binaların başında ve çadır alanlarında 24 saat ayrılmadan çalışmaları takip ettiklerini belirten Muğla Milletvekili Erbay, “Yüze yakın milletvekili arkadaşımız beş gün boyunca ihtiyaç ve taleplerinin karşılanması için depremden etkilenen bütün alanlarda vatandaşın yanındaydı. Bütün milletvekili arkadaşlarımız İzmir’in her bölgesine dağılarak vatandaşların dertlerine çözüm üretmeye çalıştı.” dedi.  

İzmir Barosu ve Tabipler Birliği ziyaret edildi

Aralarında Burak Erbay’ın da yer aldığı hukukçu milletvekillerinden oluşan bir heyet İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre ile görüşerek adliye binası ve adli işlemler hakkında bilgi aldı. Erbay, daha sonra İzmir Barosu’nu ziyaret ederek İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ile görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erbay, Baro Başkanı Yücel ile birlikte adliye binasındaki hasar nedeniyle içeri giremeyen avukatların işlemlerini devam ettirebilmeleri için oluşturulan baro bahçe çadırının çalışmalarını ziyaret etti. Burada avukatlarla görüşen Erbay, internet altyapısı, elektrik tesisatı kurulması gibi talepleri dinledikten sonra ilgili kuruluşlara iletildiğini söyledi.

Burada adli işlemlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP’li Erbay, “Meslektaşlarımızı ziyaret ettik. Adiye binasında ciddi bir hasar olduğunu ilettiler. Hala ofislerine giremeyen meslektaşlarımız var. Bina hasarlı olduğu için işlemler yapılamıyor ancak yasal süreler devam diyor. Bu nedenle acil düzenleme yapılması gerekiyor. Bu depremde iki meslektaşımızı kaybettik. Allah’tan rahmet diliyorum onlara da.” ifadelerini kullandı.

Adliye ziyaretinin ardından İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu ile birlikte Tabip Odası’nı ziyarete ederek, iki çocuğu ile eşini depremde kaybeden Genel Sekreter Nuri Seha Yüksel’e baş sağlığı dileyen Erbay, “Salgınla mücadele ettiğimiz şu zor günlerde sağlık emekçilerimiz hiçbir fedakarlıktan kaçınmadılar. Şimdi de depremzedelere yardım etmek için canla başla çalışıyorlar. Sağlık emekçilerimizin emekleri ödenemez. Hepinize teşekkür ederiz.” dedi.

Ayda bebeğin annesinin cenazesine katıldılar

CHP heyeti depremde hayatını kaybeden vatandaşların cenaze törenlerine katılarak baş sağlığı dileklerini iletti. Muğla Milletvekili Erbay da, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve İzmir İl başkanı Deniz Yücel ile birlikte Ayda bebeğin annesinin cenaze törenine katılarak yakınlarına baş sağlığı diledi.

“Bir kira bir yuva” kampanyasına destek verilmeli

Vatandaşların bir an önce evlerine kavuşabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “bir kira bir yuva” kampanyasına destek çağrısı yapan CHP’li Erbay, “Dayanışma içinde yaralarımızı sarmalıyız. Ele ele vererek bu zor günleri atlatabiliriz. Bütün vatandaşları bu kampanyaya destek olmaya davet ediyorum. Kısa sürede havalar soğumadan depremde evleri hasar gören vatandaşlarımızı yeni yuvalarına kavuşturmalıyız.” dedi.

Gerekli çalışmalara acilen başlanmalı

Depremle ilgili çalışmaların hızlandırılmasını ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade eden Erbay, şunları söyledi;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamasına göre bugüne kadar 81 bin 187 bina ve 460 bin 506 bağımsız bölümde hasar tespit çalışması yapıldı. Bu çalışma sonucunda acil yıkılacak ağır hasarlı yıkık bina sayısı 376, orta hasarlı bina sayısı 410 ve az hasarlı bina sayısı da 4 bin 132 olarak açıklandı. Diğer yandan bağımsız bölüm olarak bakıldığında acil yıkılacak ağır hasarlı yıkık 4 bin 481, orta hasarlı 5 bin 920 ve az hasarlı 47 bin 737 bağımsı bölüm bulunmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın bir an önce kesin ve doğru bir şekilde hasarlı binaların tamamının incelemelerini tamamlaması ve binalardaki hasar seviyesini tespit etmesi gerekmektedir. İnsanlarımız çadırlarda, oturulabilecek seviyedeki evlerine geçmek için bu raporları beklemektedir. Hasarlı binalar bir an önce yıkılmalı ve yerine yenileri yapılmalıdır. Diğer yandan güçlendirilme yapılması gereken binalarda da çalışmalar derhal başlatılmalıdır.

Kapsamlı bir deprem planı hazırlanmalı

Özellikle fay hattı üzerinde bulunan illerimizde kapsamı bir çalışma yapılarak ciddi bir plan hazırlanmalı, binaların durumu ortaya konulmalıdır. Binalar tek tek kontrolden geçirilmeli ve depreme dayanıksız binalar tespit edilerek yenileme çalışmaları başlatılmalıdır. Vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. Buradan Muğlalı hemşerilerime ve diğer illerdeki vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum. Deprem kuşağında olduğumuzu unutmayalım. Binalarımızın kontrollerini yaptıralım, ihmal etmeyelim.

Çözüm önerilerimiz dikkate alınmalıdır

İnşallah bu son olur. Artık depremde vatandaşlarımızı kaybetmeyiz. Dersler çıkarmalı ve gerekli tedbirleri almalıyız. CHP heyeti olarak günlerce deprem bölgesinde incelemeler bulunduk. Bu incelemeler sonucunda bir rapor hazırlandı. Bu rapor depreme karşı alınacak önlemleri bütün yönleriyle ortaya koymaktadır. Bakanlığın ve ilgili kuruluşların bu raporu ciddiyetle incelemesi ve gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Bizim hazırladığımız raporda çözüm için yer alan 11 öneri uygulandığı taktirde deprem sorunu karşısında çok büyük yol kat edilmiş olacaktır. TBMM’de de grubu bulunan beş partinin ortak kararıyla bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun konunu muhatapları ve uzmanlarıyla görüşerek, siyasi çıkar kaygısından uzak bilimsel bir çalışma yaparak, geleceğe yönelik, ülkemizin deprem sorununu çözmeye yönelik bir vizyon ortaya koyacağını umut ediyoruz.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık