CHP’li Erbay motokuryelerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca bir yaşam için ücret artışı talebiyle günlerdir grev yapan motokuryelerin sorunlarının araştırılması ve sorunlara kalıcı çözümler bulunması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir araştırma önergesi verdi.

CHP’li Erbay motokuryelerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı
  • 17 February 2022, Thursday 9:31

TBMM’de motokuryelerle görüşerek, kuryelerin sorunlarını dinleyen Erbay, “Pandemi koşullarında, gece-gündüz demeden, hava koşullarına aldırmadan her türlü zor şartta bize ihtiyacımız olan ürünleri ulaştıran kuryelerin talepleri bir an önce karşılanmalı ve insanca yaşam için hak ettikleri ücret artışı verilmelidir.” dedi.

Araştırma önergesinde motokuryelerin sorunlarını dile getiren CHP’li vekil, pandemiyle birlikte toplumun yaşam biçiminde ve alışkanlıklarında köklü değişiklikler meydana geldiğini belirterek, “Motokuryeler çok zor şartlar altında ve düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Çeşitli firmaların bünyesinde görev yapan binlerce motokuryenin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve insanca bir ücret artışı sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

İnternet üzerinden alışverişin ve siparişlerin artmasıyla birlikte motokuryelerin iş yükünün ve sayısının her geçen gün daha da arttığını ifade eden Erbay, motokuryelerin ve zincir market çalışanlarının zor şartlar altında çalıştığını belirterek şunları kaydetti;

Kurye sayısı her geçen gün artıyor

E-Ticaret platformları, kargo şirketleri, restoranlar ve marketler başta olmak üzere birçok işletme kurye kullanmaktadır. Türkiye çapında kayıtlı 200 bin kurye olduğu belirtilse de Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu verilerine göre tüm Türkiye’de yaklaşık bir milyon kurye görev yapmaktadır. Birçok kafe, bar, restoran vb. mekanın kısıtlamalar nedeniyle kapanması buralarda çalışan binlerce emekçinin işsiz kalmasına ve bu kişilerin kuryelik yapmasına yol açmıştır.

Kuryeler ve zincir market çalışanları çok zor koşullarda çalışıyor

Siparişi zamanında yetiştirme telaşı, erken teslimat ve şirketlerin daha çok dağıtım yapılması yönündeki baskıları, alınan ücretin paket başına hesaplanması gibi nedenler kuryeler üzerinde büyük bir baskıya neden olmaktadır. Bu durum yaralanmalı hatta ölümlü kazalara neden olmaktadır. Kuryelerden 5 paketi bazen 30, 40 dakikada dağıtmaları istenmektedir. İşten atılmamak için trafiğin çok tehlikeli olduğu bölgelerde hem kendi hayatlarını hem başkalarının hayatlarını tehlikeye atmaktadırlar.  Yine zincir marketlerde ve bu marketlerin depolarında çalışan işçiler de ağır iş yükü altında çalışmakatadır.

Kazalar ve ölümler artıyor

Kurye sayısındaki bu artış beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. İlk korona virüs vakasının görüldüğü Mart 2020 tarihinden Mart 2021 tarihine kadar olan dönemde kuryeler yaklaşık 63 bin kazaya karışmışlardır. 2019 yılında 19 kurye hayatını kaybetmişken bu dönemde 190 kurye hayatını kaybetmiştir.

Güvencesiz çalıştırılıyorlar

Birçok kurye sosyal güvencesiz, çok düşük ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca belirsiz çalışma saatleri ile kayıt dışı çalıştırılma, sigorta primlerinin gerçek maaş üzerinden yatırılmaması gibi önemli sorunları bulunmaktadır.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık