Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’li Erbay; Yaptığınız yasalar çözüm değil sorun üretiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu basına ve sosyal medyaya yönelik sansür yasasının kabul edilmesinin ardından yeni yasama yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz tarafından “Basın Yayıncılarının Dijital Platformlardan Telif Talebi” başlıklı sunum yapıldı.

CHP’li Erbay; Yaptığınız yasalar çözüm değil sorun üretiyor
  • 02 November 2022, Wednesday 10:18

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Atatürk’ün, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde savaş hakkındaki haberleri duyurmak amacıyla kurdurduğu köklü bir kurum olan Anadolu Ajansı’nın her zaman bu misyon ve görev bilinciyle hareket etmesini temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Dijital telif hakları ile ilgili olarak CHP grubunun önerilerini sıralayan Erbay, Anadolu Ajansı’nın haber paketleri abonelik bedellerinin yerel basın ve internet medyası için çok yüksek olduğunu belirtti.

CHP’li Erbay, abonelik paketlerinin çeşitlenmesi gerektiğini söyleyerek, “Yerel medya ve site trafiği düşük olan internet haber sitelerinin bu ücretleri karşılaması mümkün değildir. Bu nedenle birçok yerel ve dijital haber kuruluşu Anadolu Ajansıyla abonelik sözleşmesi yapamamaktadır. Abonelik sözleşmesi yapamayan yayın kuruluşları çoğu zaman bilgi eksikliği nedeniyle Anadolu Ajansına ait haber ve görüntüleri kullandıkları için telif davalarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu nedenle bu tür mecralara çok daha uygun ücretler karşılığında abonelik imkanı sağlanmalıdır. Dijital telifle ilgili çözüm önerilerini dikkate almalıyız. ” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, AKP’nin yasa yapma yöntemini eleştirerek şunları söyledi:

AKP nitelikli yasa yapma yöntemlerinden uzak

 “Göreve geldiğimiz günden bu yana yasaların en doğru şekilde, ülkemizin menfaatine olması için çaba içerisindeyiz. Yaptığımız uyarıların dikkate alınmaması, yasa tekliflerinin yeteri kadar tartışılmaması, yasanın uygulamasında birçok sıkıntıya sebep olmaktadır. Yasalar yapılırken ilgili bütün taraflar dinlenir, konunu uzmanlarına danışılır, akademik camia, sivil toplum kuruluşlarından görüş alınır. Ancak bütün ısrarımıza rağmen bugüne kadar bu yöntem yeteri kadar uygulanmadı. Bu nedenle, 2018’de göreve geldiğimizden bu yana çıkan yasalar nedeniyle daha görev süremiz dolmadan ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Daha önce çıkarılan Avukatlık Yasası, İmar Barışı Yasası, Spor Yasası daha bir dizi yasa da büyük sorunlarla karşı karşıya kalınmıştır. Avukatlık yasası çıkarıldı, Ankara’da ikinci baroyu kurmak için başka illerden avukatların kayıt edildiği iddiaları hukuk sistemimize ve savunmaya gölge düşürdü. İmar barışı kanunu sonrasında yapı kayıt belgelerinde büyük sorunlar yaşandı. Birçok vatandaş kendi kendini ihbar etmiş duruma düştü ve mağduriyetler yaşadılar. Birçok dava şu an devam etmektedir. Yine spor yasası ile düzenlemeler yapıldı ama birçok ilimizde spor kulüplerinin sorunları devam ediyor. Bu yasalar sorunlara çözüm getirmemiştir.”

 

Basın yasası büyük çelişkiler doğurdu

“Basına sansür yasası da büyük sorunlar doğurmaya başladı. Bu yasaya karşı aylarca direndik. Bu yasanın getireceği sorunları ortaya koyduk. Şimdi sakıncalar oraya çıkıyor. Bir haberin suç olup olmadığına kim karar verecek? Bu kararı mahkemelerin vermesi gerekiyor. Ancak İletişim Başkanlığı “Dezenformasyon Bülteni” adıyla haftalık bir bülten çıkarıyor. Bu bülten hangi haberin dezenformasyon hangi haberin gerçek olduğuna karar veriyor. Bu durumun en açık örneğini bu bültenin son sayısında gördük. Bartın’da meydana gelen ve 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili olarak Sayıştay raporlarındaki uyarıların dinlenmediği ve yeteri kadar önlemin alınmadığı yönünde basında haberler çıktı. İletişim Başkanlığı, bu haberlerin hepsinin yalan olduğunu, Sayıştay raporunda yazılan bütün önlemlerin alındığını hatta daha fazla önlem alındığını yazdı. Ancak kazayla ilgili olarak daha soruşturma yapılmadan Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurum tarafından karar verildiği gözükmekte. Hukuk devletinde bunu olması kabul edilemez.”

Bültende yer alan diğer bir haberde “656 yıllık Camiye PVC Takıldı” haberidir. İktidara yakın bir haber ajansı bu haberi 12 Ekim tarihinde abonelerine geçti. Fotoğrafları paylaşıldı. Ancak İletişim başkanlığı yayınladığı bültende bu haberi yalanladı. Bu kanun teklifi komisyonda görüşülürken defalarca bu tehlikeleri gündeme getirdik. Yasanın kabul edilmesinin hemen ardından çelişkiler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çelişkiler, uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya çıkarmıştır.”

CHP’li Burak Erbay’ın açıklamalarının ardından komisyonda tansiyon yükseldi. AKP’li komisyon üyeleri Erbay’a itirazlarda bulundular. Komisyon başkanının müdahalesi sonucunda yaşanan gerginlik ve tartışma sona erdi, Erbay konuşmasına devam etti.

Bu yasa Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir

Hukukun üstünlüğünün egemen olduğu ülkelerde olmayan bir yasayla karşı karşıyayız. Bu yasa, evrensel hukuk kuralları ile bağdaşmamaktadır. Bu nedenle bu kanunun Anayasa Mahkemesi’nden döneceğine inanıyoruz. Toplumu baskı altına almaya yönelik, bu ve benzeri yanlış uygulamalar göstermektedir ki AKP artık ülkeyi yönetememektedir. O yüzden yapılacak ilk seçimde ülkeyi yönetemeyen, ülkeyi geri götüren bu uygulamalar yüzünden bu iktidardan kurtulmak gerekmektedir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis